Kampreferat: Esb vs. FCK

Lørdag den 5. november blev endestation for F.C. Københavns imponerende stime. Værterne fra Esbjerg spillede sig frem til en fortjent 3-1-sejr i Esbjerg Idrætspark. To mål med korte mellemrum i første halvleg lagde grunden for sejren til hjemmeholdet.

F.C. København kom ellers til Esbjerg med mest mulig selvtillid i bagagen. SAS Ligaens første 16 runder havde således resulteret i 13 sejre og 3 uafgjorte kampe. Esbjerg var derimod kommet mindre godt fra start, men vejrede dog morgenluft efter sidst weekends sejr over FC Nordsjælland.

Hans Backe måtte se bort fra Dan Thomassen og Carsten Fredgaard, der begge stadig døjer med småskader. Til gengæld kunne svenskeren igen råde over Martin Bergvold, der var blevet sin skade kvit.

Om det var turen til Esbjerg eller bare det dårlige vejr der medførte en sløv start på kampen skal være usagt. Men konstateres kan det, at begge mandskaber ikke formåede at sætte deres aftryk på kampen i de første ti minutter. Planløst opspil fra begge mandskaber gav ikke ligefrem forhåbninger om en underholdende lørdag aften i det jyske.

Begge hold begyndte dog at røre på sig efter et kvarters tid. Gode aktioner fra Københavns Jacobsen, Silberbauer og Gravgaard samt Esbjergs Zimling vækkede publikum, og fornemmelsen for mål begyndte så småt at nærme sig nethinden.

Kald det uheld, ukoncentration eller utur. Faktum var at Esbjerg i det 27. og 30. spilminut formåede at bringe sig foran 2-0 på to nærmest identiske situationer. Først var det Berglund der blev spillet fri i Løvernes højre side - en situation hvor linievogteren burde have hævet flaget, da Esbjergs Krüger i samme moment stod i en offside-position, og rykkede i samme retning som Berglund. Men imens fløjten forblev tavs og flaget blev nede, fik svenskeren spillet bolden på tværs til Jakob Poulsen, der fik sendt en forkølet afslutning mod mål. Til Esbjergs held ramte bolden dog en FCK-fod på vejen og strøg i mål uden chance for Jesper Christiansen.

Tre minutter senere gentog scenariet sig. Denne gang var det dog Jan Kristiansen der stod inde foran og fik efter lidt klumpspil bragt hjemmeholdet på 2-0.

For første gang i sæsonen skulle Byens hold prøve at komme tilbage efter at være bagud med to mål, og som en anden selvfølge blev der også hurtigt skabt spænding i kampen igen, da Michael Gravgaard i vanlig stil fulgte et Linderoth-frispark til dørs, og fra tæt hold fik reduceret med hovedet i det 36. minut.

Til trods for Esbjergs føring sad man stadig med følelsen af usårlighed i det københavnske kollektiv. Godt nok havde gæsterne ikke præsteret det store i første halvleg, men reduceringsmålet så ud til at give de skandinaviske mestre et boost - det boost kunne hverken hjemmehold eller dommer følge med på.

For to minutter før pause-teen, fik Álvaro lige pludselig en friløber. Inde i feltet, alene med målmanden og en forsvarsspiller i hælene, faldt brasilianeren omkuld. Det ikke bare lugtede af straffespark - det STANK af straffespark. Men dommer Hermansen vinkede afværgende og lod spillet fortsætte. Deres udsendte har i skrivende stund ikke genset situationen på TV, og vil derfor fastholde ovenstående tese.

Hvis ovenstående hændelse var klokkeklar for Deres udsendte, så var episoden minuttet senere så tydelig, at det nærmest var grotesk. Jovist fik Peter Møller tilkendt sig et straffespark, men synderen - Jan Hoffmann - burde som minimum være blevet tildelt en advarsel for sit overgreb på nummer 32. Sagen var nemlig den, at Møller havde rundet Hoffmann for længst og derfor så den tidligere AB-keeper sig nødsaget til at bruge ureglementeret midler for at stoppe udligningen - det man i almindeligt fodboldsprog kalder en nødbremse.

Ureglementeret var det dog ikke, da EfB-keeperen rodede bod på sin skade og snuppede Lars Jacobsens ellers udmærkede straffespark. Problemet var nok bare, at Hoffmann aldrig skulle have været på banen på det tidspunkt...

Men en hæsblæsende afslutning på første halvleg, der ellers ikke havde været det store sus. Hjemmepublikummet var dog ovenud tilfredse, og kunne gå til kaffe og kage med en 2-1-føring.

Der var ingen udskiftninger i pausen, og begge hold gik frisk til stålet fra anden halvlegs start. Esbjerg lagde for med et farligt indlæg fra F.C. Københavns højre side. Pasningen blev dog ikke behandlet ordentligt, og chancen løb ud i sandet.

Desværre var fejlene fra første halvleg ikke blev justeret i de sidste 45 minutter. F.C. København fortsatte med lidt for mange boldtab samt ustruktureret og langsomt angrebsspil. Det var sjovt nok ikke nogle at disse faktorer, der førte til hjemmeholdets tredje mål, men simpel uopmærksomhed: En bold fik lov til at passere gennem fire-kæden. Det sagde Fredrik Berglund mange tak for, rundede Jesper Christiansen og sparkede bolden i nettet. På 52 minutter havde F.C. København indkasseret tre mål!

Teksten Op ad Backe er blevet skambrugt i medierne gennem de seneste år. Her var begrebet dog på sin plads, for de resterende 35 minutter skulle udelukkende bruges på at rette op på det truende nederlag - og chancerne kom. Minuttet efter EfB-kassen burde Silberbauer have skabt spænding i kampen igen, men Álvaros forarbejde blev ikke behandlet efter fortjeneste, og fra kanten af feltet sparkede Silber bolden forbi mål.

Hans Backe tog konsekvensen af den noget pressede situation, og skiftede Marcus Allbäck ind i stedet for Martin Bergvold. Det betød tre mand på toppen og en midtbanekonstellation bestående af Silberbauer, Linderoth og van Heerden.

Indskiftningen skabte til tider nærmest powerplay-lignende situationer ned mod Jan Hoffmann, men Esbjerg-keeperen havde en af de dage man som modstander bare forbander langt væk. Kombineret med nogle svage afslutninger blev presset aldrig massivt til trods for det store spilovertag i kampens sidste halve time. Silberbauer, Møller og Álvaro havde alle muligheder for at passere Hoffmann.

I stedet skabte hjemmeholdet nogle farlige kontrastød til stor glæde for hovedparten af de 7.500 tilskuere, der kvitterede med at sammenligne SAS Ligaens tophold med nørderne fra FC Zulu. Nok en smule kækt set i lyset af de til tider ishockeylignende tendenser på Esbjergs banehalvdel.

Og det havde næsten været for meget hvis Anders Hermansen havde godkendt et Esbjerg-mål to minutter før tid. 4-1 havde været en al for stor sejr, og på den baggrund var frisparkskendelsen i FCK-feltet retfærdig nok, selvom den var noget svær at se.

"Kritik kan udrette en del - opmuntring kan udrette endnu mere", er der engang blevet sagt. Det er nok tilfældet efter de 94 minutter og 8 sekunder som kampen varede. Nederlaget ville komme på et tidspunkt, og først at indkassere sådan et 17 runder inde i turneringen er helt fantastisk og unikt. En svipser og kollektiv nedtur er begreber man kan tillægge københavnernes præstation i Esbjerg, og de dyder Byens hold har været så kendte for i dette efterår var ikke-eksisterende denne aften i det vestjyske. Nu er der 14 dages pause indtil AGF kommer på besøg i PARKEN den 20. november, og her skal F.C. København tilbage på sporet.