Kampreferat: Esb vs. FCK

Mon ikke de leder på livet løs i Ikast, Vejle, Viborg og Esbjerg ? Hvor blev det egentlig af det der Jyllands-kompleks, som F.C. København tidligere har lidt af ?

Københavnerne har i dette forår gjort rent bord i fire SAS-liga-kampe i hovedlandet, hvor der desuden kun er sluppet et par mål ind. Den statistik bliver rigtig smuk, når man betænker, at kampprogrammet byder på endnu et par rejser til Jylland, inden medaljerne er fordelt.

Præmisserne før dagens kamp var klare. Vestegnens titeludfordrere havde på blot otte dage fået tætnet den synkende skude, og med en 5-0-sejr over AB sat et vist pres på F.C. København inden den sene eftermiddagskamp i Danmarks femtestørste by.

Som københavner kunne man frygte for en vis mental træthed efter tre minimumsindsatser i de sidste liga-kampe, og den fjerde kamp på få uger mod et af ligaens bedst kæmpende og velorganiserede hold. Frygten viste sig ikke aldeles ubegrundet, men heldigvis kun i en periode på cirka 10 minutter i slutningen af kampen. Inden da havde F.C. København afgjort kampen gennem endnu en disciplineret og boldsikker indsats, der understregede holdets kolossale kollektive styrke.

Der var kun spillet et par minutter, da anfører Poulsen testede Martin S. Jensen med et hårdt fladt skud ved den ene stolpe. Det sortklædte udehold virkede hurtigere i både tanke og benarbejde, hvilket ikke mindst var Poulsens fortjeneste, idet han gik forrest i bestræbelserne på tidligt at demonstrere, at onsdagens uafgjorte pokalkamp var udtryk for kalkulation - ikke for spillemæssig ligeværdighed.

Efter otte minutter rev Todi Jónsson sig fri af store Karlsson, der kvitterede med et frispark og indkasserede et fortjent gult kort. Syv minutter senere var svenskeren igen på glatis, da han presset af fodrappe Zuma spillede sydafrikaneren fri i venstrekanten af feltet.
Den våde bane gjorde det ikke lettere for Karlssons kolleger at stå fast, da Zuma dansede på tværs af feltet. Afslutningsvis fik han også målmand Jensen på langs, og i et splitsekund, før Jensen ventede det, stødte Zuma elegant bolden i nettet.

Efter sytten minutter gled Zuma igen fri på venstrekanten, hvor endnu et frispark satte en stopper for videre fremdrift. På Fredgaards efterfølgende præcisionsspark headede Todi Jónsson bolden hårdt i mål fra tæt hold.

Yderligere ti minutter senere sendte en godt spillede Peter Christiansen en dyb stikning til Zuma, der nok engang efterlod Karlsson og afsluttede tørt i det korte hjørne, hvor Esbjergs keeper dog havde læst afslutningen og reddede til hjørne.

Den solide føring manifesterede sig efterhånden i et så markant spillemæssigt overtag, at Esbjergs spillere momentvis må have haft lyst til at bede om at få valgt nye hold.

F.C. Københavnernes ekstra gear blev endda kun med mellemrum benyttet - som da Poulsen brød et Esbjerg-angreb og styrtede mod mål med Zuma til venstre og Jónsson til højre. Vel inde i feltet fik sidstnævnte chancen til at afgøre kampen definitivt, men færingen fik aldrig afsluttet.

Første halvlegs største overraskelse fra vestjyderne kom, da de kort før pausen undlod at kaste langt på et indkast. I sikker forvisning om Esbjergs forudsigelighed havde samtlige københavnere taget opstilling i feltet, men det korte kast forårsagede så stort postyr, at Jens Thorup på det efterfølgende indlæg stod helt fri. Han headede dog chancen over mål.

To minutter efter pausen rykkede Fredgaard stærkt op ad banen og med en perfekt timet stikning fik han del i endnu et mål i dagens kamp. Det sørgede Todi Jónsson for, da han afdriblede Jensen og liggende med højrebenet dirigerede bolden ind højt og tæt ved den nærmeste stolpe. Ren forwardklasse.

Med en 3-0-føring på udebane havde F.C. København vanskeligt ved at holde kadencen, og langsomt men sikkert åd vestjyderne sig ind i kampen. Det resulterede blandt andet i et par halve chancer, inden Hans Henrik Andreasen udnyttede FCKs formentlig eneste tilbageværende achilleshæl; hjørnespark. Han steg flot til vejrs på Henrik Nielsen præcise spark og via stolpen reducerede han til 1-3.

Derefter fulgte tre pæne chancer til Esbjerg, men Kihlstedt, Albrechtsen og Antonelius stod dygtigt og heldigt i vejen hver gang. Tættest på yderligere en reducering var Esbjergenserne, da en afslutning fra Thorup i det 79. minut blev holdt foran stregen af Kihlstedt og Antonelius hænder.....

Heldigvis blev afslutningen signalet til en ny skærpet indsats fra de danske mestre, der sluttede pænt af - blandt andet med en fornem flad afslutning ved den ene stolpe af Møller.

F.C. Københavns sportslige ledelse havde med beslutningen om at tage til Esbjerg allerede lørdag signaleret, at dagens udfordring var en sand nøglekamp. Ikke mindst derfor var de tre nødvendige point og den spillemæssige dominans både betryggende og perspektivrig for resten af sæsonen.

Med dagens sejr satte holdet i øvrigt ny klubrekord med seks turneringssejre i træk. Forhåbentlig giver sejrsstimen blot mere appetit til de resterende fire SAS-liga-kampe og en pokalfinale, hvor af de tre foregår i PARKEN.