Kampreferat: ACH vs. FCK

F.C. KØBENHAVN POKALVINDER 2012

F.C. København vandt DBU Pokalen 2012 efter at have besejret AC Horsens i finalen i PARKEN med 1-0. Målet blev sat ind i det 42. minut, da Claudemir - som netop havde været til behandling - helflugtede bolden ind bag Horsens-målmand Frederik Rønnow. I 2. halvleg var der mod slutningen af kampen store chancer til begge hold. Indskiftede André Bjerregaard bragede en afslutning på overliggeren - og i den anden ende kunne ligeledes indskiftede Dame N'Doye i to situationer have fordoblet Løvernes føring.

F.C. Københavns trænerteam havde valgt seks nye i startopstillingen i pokalfinalen i forhold til de 11 spillere, som begyndte Superliga-kampen mod SønderjyskE i søndags. Kim Christensen, Mathias ”Zanka” Jørgensen, Martin Vingaard, Pape Pate Diouf, Morten Nordstrand og Mustafa Abdellaoue var alle at finde blandt de 11 startende.

Festlig kulisse i PARKEN
Der var kørt 86 busser med Horsens-fans til jydernes første pokalfinale nogensinde, og sammen med de højtsyngende og festlige FCK-fans dannede de en fin ramme om pokalfinalen i PARKEN. I alt var 21963 samlet til kampen.

1. halvleg blev generelt en chancefattig affære, men F.C. København tegnede sig for den første halve mulighed i det 4. minut. Pape Pate Diouf sendte et godt indlæg af sted fra højre side, som Mustafa Abdellaoue – der dannede angrebsduo med Morten Nordstrand – var tæt på at nå frem til.

F.C. København dominerede begyndelsen af opgøret og kontrollerede kampen uden dog at spille sig frem til de helt store chancer. Bryan Oviedo fik ved flere lejligheder lov til at vise sin gode sparketeknik ved Løvernes hjørnespark, som blev slået skarpt og tæt ind under mål.

Løverne – der til kampen i dag officielt var udehold – fik også den næste mulighed, da Pape Pate Diouf i det 18. minut tog et par træk og afsluttede et godt stykke udefra uden for alvor at sætte Frederik Rønnow – Pokalturneringens yngste finalemålmand nogensinde – på prøve. To minutter senere var det Mustafa Abdellaoues tur til at forsøge sig, da han med brystet styrede Lars Jacobsens hårde indlæg et stykke forbi mål.

AC Horsens var allerede i det 32. minut tvunget til at foretage holdets første udskiftning, da den i forvejen tvivlsomme Martin Spelmann måtte forlade banen skadet og lade sig erstatte af rutinerede Niels Lodberg.

Flot firsttimer af Claudemir
I det 39. minut fik F.C. København endnu ét hjørnespark. Martin Vingaard sendte et giftigt spark indover, som Frederiks Rønnow fik bokset væk. I den efterfølgende situation måtte Claudemir bide i græsset efter en hård nærkamp. F.C. Københavns brasilianer måtte modtage behandling og efterfølgende rutinemæssigt forlade banen. Lige præcis den detalje fik få minutter senere stor betydning for kampen.

For kort tid efter driblede Bryan Oviedo uimodståeligt forbi sin oppasser i venstre side og sendte et indlæg indover. Alt imens havde dommerne givet grønt lys til Claudemir, så han kunne komme ind på banen igen efter endt behandling. Og da Oviedos indlæg blev bokset over i modsatte side af feltet, så dumbede bolden ned foran Løvernes nummer 6, som afsluttede uden at betænke sig. Helflugteren blev rettet en smule af Horsens’ Jeppe Mehl, men det skal ikke tage æren fra Claudemirs flotte firsttimer. Frederik Rønnow i Horsens-målet kunnet intet stille op, og så var Byens Hold foran 1-0 efter 42 minutters spil.

Oviedo årets pokalfighter
2. halvleg begyndte som 1. halvleg havde forløbet. F.C. København var boldbesiddende og også tættest på at komme frem til oplagte chancer. Begyndelsen bød på enkelte afslutninger fra blandt andet veloplagte og velspillende Bryan Oviedo, som blev kåret til ”Årets Pokalfighter”, og Martin Vingaard.

I det 61. minut fik Pape Pate Diouf sin største mulighed for at score kampens andet mål. Morten Nordstrand sendte sin angrebsmakker Mustafa Abdellaoue af sted med en stikning. Og selvom AC Horsens-forsvaret i første omgang syntes at have situation under kontrol, så fik FCK’s norske angriber alligevel tvunget en afslutning igennem, hvor returen havnede for fødderne af Pape Pate Diouf, der fra kanten af feltet ikke havde held med at sparke den let hoppende bold i mål.

I det 63. minut foretog Løverne sin første udskiftning, da Thomas Kristensen blev sendt på banen i stedet for netop Pape Pate Diouf. Ved samme lejlighed indskiftede Horsens-træner Johnny Mølby angriber André Bjerregaard og tog Ken Fagerberg ud. Bjerregaard skulle nogle minutter senere tegne sig for jydernes største chancer i kampen.

Gode muligheder for AC Horsens-udligning
I det 71. minut fik AC Horsens et frispark uden for feltet, som blev servet ind mod bagerste stolpe, hvor Bjerregaard headede læderet ind til Lasse Kryger, hvis afslutning gik over mål. Det var startskuddet til en god periode for AC Horsens, som bare ét minut efter var nærgående igen.

Venstre back Anders Nøhr lagde bolden ind foran mål, hvor André Bjerregaard afsluttede med indersiden tæt under mål, men Kim Christensen havde ikke problemer med at redde det skud. Lasse Kryger fik endnu en chance i det 74. minut, da han sendte bolden snert over F.C. Københavns mål efter et godt indlæg fra højre side.

I det 77. minut blev Morten Nordstrand afløst af Dame N’Doye. Og i det 82. minut måtte Mustafa Abdellaoue forlade banen, da Ragnar Sigurdsson blev skiftet ind foran fireback-kæden.

To minutter senere fik AC Horsens så deres bedste chance for at udligne F.C. Københavns føring. Indskiftede Niels Lodberg modtog bolden i luften inde i feltet og headede til André Bjerregaard, som stod ganske alene. Den 20-årige Bjerregard sparkede resolut, men måtte se bolden tage overliggeren og gå til målspark.

Horsens-offensiv gav chancer i den anden ende
AC Horsens kæmpede hårdt for at få det udlignende mål, og det gav chancer i den anden ende. F.C. Københavns Christian Grindheim satte en god kontra i gang, da han fandt Claudemir, som stod på linje med modstandernes bagerste mand. Efter et par hurtige træk mod mål lagde Claudemir bolden på tværs til N’Doye, som driblede udenom Frederik Rønnow og kom ud i en spids vinkel. Efter et par driblinger sendte N’Doye sin afslutning på stolpen.

Selvom vi var inde i dommerens tillægstid, så fik Løvernes topscorer endnu en chance for at komme på måltavlen. Ragnar Sigurdsson satte med et par fantasifulde driblinger på midten flere Horsens-spillere af, men i stedet for at løbe hele vejen mod mål, spillede han Dame N’Doye uselvisk fri. Én mod én-situationen vandt målmand Frederik Rønnow, men da dommer Lars Christoffersen kort efter fløjtede kampen af, gjorde det ikke alverden.

F.C. København kunne lade sig hylde som vindere af DBU Pokalen 2012.