Viking FK fejrer et mål i en testkamp mod Portland Timbers i februar 2022

Fokus på Viking FK

Træningslejrens anden testkamp står mod Viking FK fra Stavanger, og vi skal denne gang til Portimao - en køretur på ca. 50 minutter fra truppens hotel.

>> Stream kampen her på fck.dk

Historien kort
Viking blev grundlagt allerede i 1899 og havde især stor succes i 70’erne og starten af 80’erne, hvor de vandt seks af deres i alt otte mesterskaber (1957/58, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1991). I F.C. Københavns levetid har de ikke vundet mesterskabet, men derimod et par pokaltitler, senest i 2019.

Viking er dog en af de mest vindende klubber i norsk fodboldhistorie, og deres otte titler overgås kun af Rosenborg og Fredrikstad. Fredrikstad vandt sit seneste mesterskab i 1960/61, og Rosenborg sit første i 1967.

Sidste sæson
Viking blev nr. 11 i den norske Eliteserie, hvilket var lidt af en skuffelse efter tredjepladsen i 2021, og de to foregående år fik man hæderlige 5. og 6. pladser.

Bronzen fra 2021 gav en plads i Conference League-kvalifikationen i sommeren 2022, hvor Viking eliminerede Sparta Prag og Sligo Rovers, inden de tabte playoff til rumænske FCSB. Nordmændene vandt ellers 2-1 i den første kamp i Prag, men rumænerne vandt 3-1 i Stavanger på et straffespark langt inde i tillægstiden.

Så 2022 levede hverken op til forventninger og forhåbninger og slet ikke efter Vikings fine sæsonstart, hvor de lå nummer et efter fem sejre i de første seks runder. Men siden vandt de kun fire kampe resten af sæsonen og havde et forfærdeligt efterår med kun én sejr i de sidste 14 kampe. Blandt andet smed de i næstsidste runde en 4-2-føring i de sidste 20 minutter oppe i Bodø og tabte 4-5.

To pokalturneringer i år
Viking tager imod Rosenborg i 1/8-finalerne i Norgesmesterskabet, som nordmændene kalder deres traditionsrige pokalturnering, der altid har haft meget større interesse og tiltrækningskraft end den danske.

På grund af et Covid-19 kamp-efterslæb bliver man først færdig med pokalturneringen fra 2022 her i foråret – og så afvikler man en ny ”lyn-turnering” i efteråret for at finde vinderen for 2023-sæsonen.

Viking indleder først Eliteserien den 10. april, hvor de i øvrigt også møder Rosenborg, denne gang i Trondheim.

Indbyrdes kampe
Vi har spillet tre træningskampe mod Viking – den første for 30 år siden, og den seneste for 15 år siden.

Vi mødte Viking i februar 1993 i vores allerførste sæson, hvor vi holdt vinter-træningslejr på Cypern. Vi spillede 3-3 mod nordmændene, efter at vi havde ført 2-0 og 3-1 på mål af Lars Højer (2) og Christian Lønstrup.

Egil Østenstad scorede to gange, en af de store spillere i Viking-historien, der nogle år senere blev solgt til Southampton og spillede ni år i engelsk og skotsk fodbold, inden han vendte hjem til Viking.

Da vi mødte dem igen i 2007, havde han stoppet sin aktive karriere og var i stedet sportsdirektør i klubben, da vi den 20. februar vandt 3-0 i en træningskamp på Nummer 10.

Vores hold bar præg af, at kampen lå midt mellem to Royal League-kampe mod Brøndby og Hammarby, og derfor spillede bl.a. Brede Hangeland ikke mod klubben, hvorfra vi hentede ham i januar 2006.

Morten Bertolt, Lasse Qvist og Jeppe Brandrup scorede vores tre mål, og på Viking-holdet stod vi blandt andet over for Peter Ijeh, som repræsenterede løverne i 2005/06-sæsonen, hvor han fik 28 kampe.

Foto: Daniel Rommedahl /© F.C. København
Jeppe Brandrup afdribler en Viking-spiller i 2007. Foto: FCK.DK


Året efter kom Viking igen, og den 22. februar 2008 spillede vi 2-2 på Nummer 10 i noget nær stærkeste opstilling (mål af Michael Silberbauer og Marcus Allbäck). Heller ikke denne gang var Brede med, for en måned før havde vi solgt ham til Fulham.

Ijeh var derimod med igen hos Viking, og vi fik også et gensyn med Thomas Myhre, som vi lejede i Everton i foråret 2001, hvor han havde en væsentlig andel i vores danske mesterskab den sæson.

Foto: FCK.DK
Thomas Myhre ærgrer sig, mens Hjalte, Silberbauer og Allbäck jubler over en scoring. Foto: FCK.DK


Anden af tre træningslejre
Viking-spillerne ser ikke meget til familien under en lang pre-season, hvor de tilbringer en hel del tid under varmere himmelstrøg.

De har allerede været på én træningslejr fra den 11.-21. januar i spanske Alicante, hvor de tabte 0-1 til Bodø/Glimt.

Den 27. januar slog de Sandnes Ulf 4-1 hjemme i Norge, og her i Portugal vandt de i fredags 2-0 over Halmstads BK.

På fredag runder de Algarve-turen af mod Brøndby, og fra 20. februar til 3. marts fortsætter de forberedelserne i Marbella med kampe mod Strømsgodset, Lillestrøm og Jerv.

Træneren og truppen
48-årige Bjarte Lunde Aarsheim har været Viking-cheftræner siden januar 2021. Han har en mangeårig karriere som midtbanespiller i klubben fra 1993-2005 og nåede også 3 A-landskampe for Norge.

Viking-truppen tæller blandt andet den tidligere OB-angriber Sander Svendsen, som oprindeligt er fra Molde, men siden august 2022 har spillet i Stavangerklubben og kom ind og scorede 2-0-målet på frispark, da de forleden slog Halmstad.

Han slås om forwardpladsen med bl.a. den 29-årige svensker Kevin Kabran, som i øvrigt havde en halvsæson i vores seneste modstander, Elfsborg, i 2019.

Til gengæld har Viking for nylig solgt en anden angriber, 19-årige Daniel Karlsbakk, til Heerenveen, og sidste sommer solgte de topscoreren og landsholdsspilleren Veton Berisha til Hammarby.

Blandt de øvrige ældre og erfarne spillere er bl.a. 30-årige Yann-Erik de Lanlay - som kom fra Rosenborg fra tre år siden men oprindeligt er fra Stavanger - og kantspilleren Zlatko Tripic.

Sidstnævnte, der også er nordmand, har bl.a. spillet i tysk og tyrkisk fodbold og var såmænd også på kontrakt i FC Sheriff, da vi mødte dem i 2017, men han var skadet det meste af efteråret og var ikke med i kampene mod os.

Vikings Viljar Vevatne (tv) og Zlatko Tripic (th) ude mod FCSB i august 2022. Foto: Getty Images


Ligesom mod Elfsborg kan vi stå over for en islandsk landsholdsmålmand, Patrik Gunnarsson, som har været Vikings foretrukne på posten, siden han kom for et år siden fra Brentford, hvor han kun fik et enkelt indhop p førsteholdet i 2019. Fra Brentford var han bl.a. udlejet til Viborg og Silkeborg, mens de var i 1. division.

Og så vil vi da også her nævne den centrale midt, Markus Solbakken, som givetvis er den Viking-spiller, der set flest F.C. København-kampe gennem årene - og som vi allerede har præsenteret i denne optakt med hans nære ven, William Clem.

Patrik Gunnarsson, Viking FK
Vikings islandske keeper, Patrik Gunnarsson, har bl.a. spillet i Silkeborg og Viborg. Foto: Getty Images