Trabzonspor efter sejren i Super Cup

Fokus på Trabzonspor

Tirsdagens modstander fra Trabzon er en ung klub fra 60’erne, men nåede med rekordfart op og markere sig i 70'erne som Tyrkiets førende fodboldklub uden for Istanbul.

Trabzonspors historie
Landets tre mest vindende klubber, Galatasaray, Fenerbahçe og Beşiktaş, blev alle stiftet i begyndelsen af 1900-tallet, og Trabzonspors rødder går også tilbage til den tid.

I 1965 besluttede det tyrkiske fodboldforbund, at provinsbyerne skulle have én større klub, så tre Trabzon-klubber, İdmangücü, Karadenizgücü og Martıspor, gik sammen og dannede Trabzonspor den 21. juni 1966.

Byens ældste klub, İdmanocağı, ville dog ikke være med på grund af en historisk rivalisering med İdmangücü, men forbundet truede med at udelukke alle. İdmanocağı endte derfor med at gå med i Trabzonspor pr. 2. august 1967, som nu er klubbens officielle fødselsdag.

Trabzonspor
Foto: trabzonspor.org.tr


I 1974 rykkede klubben op i den bedste række, Süper Lig, og vandt to år senere mesterskabet og skrev dermed tyrkisk fodboldhistorie. Hidtil var alle mesterskaber nemlig fordelt mellem Istanbul-trioen Galatasaray, Fenerbahçe og Beşiktaş - og kun to andre har siden vundet: Bursaspor i 2010 og vores venner fra İstanbul Başakşehir i 2020.

Trabzonspor-guldet i 1976 var begyndelsen på en glansperiode, hvor de på ni sæsoner vandt seks gange guld og tre gange sølv.

Første guld i 38 år
Til gengæld gik der 38 år, før de sidste vandt år vandt det næste mesterskab, så man forstår, hvorfor Corner & co. fik en sindssyg modtagelse hjemme i byen ved Sortehavet. Det lignede, at alle ca. 800.000 indbyggere gik amok af glæde!

Mesterskabet blev vundet i overbevisende stil, for Trabzonspor lå nr. 1 lige fra 9. spillerunde og endte otte point foran Fenerbahce. Trabzonspor tabte kun tre kampe i sæsonen, alle på udebane, og det ene var i sidste runde, hvor titlen var sikret.

Trabzonspor-fans fejrer mesterskabet
Trabzonspor-fans fejrer mesterskabet. Foto: Anadolu Agency via Getty Images


Mestertræner Avcı
59-årige Abdullah Avcı, der førte Trabzonspor til det længe ventede mesterskab, er klubbens femte manager på fem sæsoner. Han har dog siddet i snart to år, efter han afløste den tidligere Chelsea-spiller Eddie Newton i november 2020.

Avcı, der har en fortid som aktiv spiller, stod tidligere i spidsen for İstanbul Başakşehir i to perioder á fem år (2006-11 og 2014-19) og var ind imellem også tyrkisk landstræner fra 2011-13.

Han var dog ikke i Başakşehir, da vi mødte dem, for der havde han netop afsluttet en halv sæson som Besiktas-træner fra juni 2019 til januar 2020.

Abdullah Avci
Cheftræner Abdullah Avcı. Foto: BSR Agency via Getty Images


Profiler
Andreas Cornelius og Jens Stryger stjæler selvfølgelig en stor del af billedet, når man ser på truppen med danske briller. Stryger kom først i sommer fra Udinese, mens Corner kom fra Parma i august 2021 og var en af de absolutte profiler i sidste sæsons guldtogt.

To andre nøglespillere er til gengæld blevet skadet for nylig. Den 35-årige slovak, Marek Hamsik, som ret opsigtsvækkende skrev kontrakt med IFK Göteborg i efteråret 2021, men kun nåede en håndfuld kampe, før han tog til Trabzon og var en solid skanse på midtbanen.

I fredags måtte klubbens store kreatør, Edin Višća, desværre køres fra banen i ambulance efter at have brækket armen.

Ham husker vi blandt andet fra vores to kampe mod Başakşehir, hvor han kort før tid scorede kampens eneste mål på straffe i det første opgør i Istanbul. I returkampen var han ikke langt fra at udligne til 1-1 kort før pausen, men som bekendt endte vi med en 3-0-sejr og avancement til kvartfinalen.

Edin Visca scorer på straffe for Istanbul Basaksehir
Edin Višća scorer mod Kalle Johnsson på et sent Başakşehir-straffe. Foto: Anadolu Agency via Getty Images)


Višća skiftede til Trabzonspor i januar 2022 og er en af få, hvis ikke den eneste, der har vundet to tyrkiske mesterskaber uden at have repræsenteret en af de tre store Istanbul-klubber.

Hamsik og Visca får vi altså næppe at se, men til gengæld får vi et gensyn med den hollandske centerforsvarer, Stefano Denswil, som Trabzonspor nu har på fast aftale, efter at han sidste sæson var lejet i Bologna.

Han har endda scoret for os! I september 2016 lavede han det første mål, da vi slog Club Brugge 4-0 i Champions League, da han kom til at sparke et Ankersen-indlæg ind bag egen keeper.

Fem minutter efter lavede han også straffe, da han kom til at sparke Santander i hovedet i en duel, men Ludwig Augustinsson brændte fra 11-meter pletten. Og det var et hændeligt uheld, skal vi måske tilføje for dem, der ved at Denswil har dyrket kickboxing…

Stefano Denswil og Andreas Cornelius
Stefano Denswil og Andreas Cornelius - begge har scoret for os! Foto: Anadolu Agency via Getty Images.


Andre profiler på Trabzonspor-holdet er

  • Trezeguet, den egyptiske venstre kant, som klubben i sommer hentede i Aston Villa
  • Uğurcan Çakır, den tyrkiske landsholdsmålmand, som er udviklet på klubbens eget akademi.
  • Abdülkadir Ömür, nummer 10, som kan spille flere offensive positioner bag Corner, og som kom ind og scorede et brag af et mål, da Trabzonspor slog Hatayspor 1-0 i fredags, men startede inde i deres første kampe i sæsonen.
  • Anastasios Bakasetas, græsk landsholdsspiller og offensiv midt, som scorede i tre af grækernes fire Nations League-landskampe i juni.
Uğurcan Çakır
Uğurcan Çakır. Foto: Anadolu Agency via Getty Images.


Når vi tager de skandinaviske briller på, kan vi også nævne, at de hentede den norske venstre back, Anders Trondsen, i Rosenborg for et par år siden, men han var skadet det meste af sidste sæson og har ikke fået mange kampe.

I sommer hentede klubben den 27-årige nordmakedoner Enis Bardhi i Levante - han spillede for en halv snes år siden en sæson på Brøndbys U19-hold, før han fortsatte i Malmö-klubben KSF Prespa Birlik og derfra tog til Ujpest FC og Levante.

N'Doye i Parken
Sidst, men ikke mindst, skal vi have med, at Trabzonspor jo også har haft Dame N'Doye på holdet fra 2015-18, bortset fra foråret 2016, hvor han var udlejet til Sunderland.

Doye er stadig i København og kommer i Parken og ser kampen tirsdag aften, inden han rejser hjem igen.

Dame N'Doye i Trabzonspor-trøjen
Dame N'Doye i Trabzonspor-trøjen. Foto: Anadolu Agency via Getty Images