Bayern München

Fokus på Bayern München

11 mesterskaber i træk i en af Europas stærkeste ligaer. 33 i alt, hvilket er mere end alle andre tilsammen. Læg dertil 20 pokaltitler og otte europæiske - og lige nu nr. 2 på UEFA’s klubrangliste efter Manchester City.

Bayern München behøver næppe nogen nærmere præsentation, selv om det er vores første møde med dem!

Her har vi kun medregnet deres nationale titler sinde Bundesligaen blev indført i 1963 – endda uden Bayern i de første par sæsoner – så er klubben stiftet helt tilbage i 1900.

De markerede sig dog først for alvor i tysk topfodbold slutningen af 60’erne og med tre mesterskaber på stribe i 70’erne. Ikke mindst i kraft af legendariske navne som Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier m.fl., som også udgjorde stammen på det vesttyske landshold i 70’erne.

Søren Lerby, Dieter Hoeness, Paul Breitner, Sepp Maier, Gerd Müller, Franz Roth, Werner Olk, Franz Beckenbauer og Lothar Matthäus
Foto: Team 2 Sportphoto/ullstein bild via Getty Images

Et lille udvalg af nogle af de mange Bayern-legender fra en hyldest i 2013. Fra venstre: Søren Lerby, Dieter Hoeness, Paul Breitner, Sepp Maier, Gerd Müller (gik bort i 2021), Franz Roth, Werner Olk, Franz Beckenbauer og Lothar Matthäus.


Bayern anno 2023
Her i oktober 2023 er som sædvanlig med i toppen af Bundesligaen, selv om de har smidt fire point efter uafgjort mod to af de andre tophold, Leverkusen og senest Leipzig. Så helt suveræne har de ikke været – endnu i hvert fald.

Det er tilsyneladende heller ikke alt, der ånder fred og ro på direktionsgangene og i trænerlokalerne, men det er set før i Bayern-historien. I foråret blev cheftræner Julian Nagelsmann afskediget i foråret, da de netop havde slået PSG i Champions League 1/8-finalerne, og umiddelbart efter sæsonen blev adm. direktør Oliver Kahn og sportsdirektør Hasan Salihamidzic afskediget.

Nu er Thomas Tuchel Bayerns 10. cheftræner på 15 sæsoner (plus tre kortvarige/midlertidige), og ud over det ”sædvanlige” titelforsvar tørster Bayern også efter international succes igen – det vil sige Champions League.

Siden de slog PSG i finalen i 2020 er de røget ud i kvartfinalen de seneste tre sæsoner, og det passer ikke de ambitiøse tyskere, selv om de kun tabte én kamp i hver af de tre sæsoner.

De nederlag faldt bare i en af hver af kvartfinalerne og blev afgørende for, at Bayern sammenlagt røg ud til PSG, Villarreal og Man. City. Og man skal i øvrigt helt tilbage til efteråret 2017, før de senest tabte en gruppekamp - siden har de vundet 32 (herunder de seneste 14 i træk) og spillet tre uafgjort.

I første runde af denne sæsons gruppespil sendte de Man. United hjem fra München med et 4-3-nederlag.

Bayern Münchens hold til Champions League-kampen mod Manchester United
Bayern-holdet mod Man. United. Foto: Stefan Brauer, DeFodi Images via Getty Images


Chefræner Thomas Tuchel
Tuchel, der for nylig fyldte 50, overtog Bayern-jobbet i foråret, da Nagelsmann blev afskediget, og han nåede således at få fornøjelsen af at hjemtage mesterskabet i maj.

Han har tidligere løftet Champions League-trofæet, idet han stod i spidsen for Chelsea, da de slog Man. City i finalen i 2021 - året efter, at han havde prøvet at tabe en finale med PSG i 2020 til netop Bayern.

Thomas Tuchel
Cheftræner Thomas Tuchel. Foto: Alexander Hassenstein, Getty Images


Holdet
Bayern købte før sæsonen Tottenhams Harry Kane og den sydkoreanske centerforsvarer Min-Jae Kim fra Napoli, men var ellers tilbageholdende med transferpengene.

Til gengæld hentede de bl.a Leipzigs Konrad Laimer og Dortmunds Raphel Guerreiro på frie transfers, og Laimer har sat sig på højre back de seneste uger, mens Guerreiro først debuterede i lørdags efter at have været skadet.

På målmandsposten er Manuel Neuer stadig ude med den skade, han fik på en skiferie i december, og Bayern har solgt sidste sæsons afløser, Yann Sommer, til Inter.

Hidtil har 35-årige Sven Ulreich stået, bortset fra at den nyindkøbte israeler, Daniel Peretz, fik pokalkampen mod Münster i sidste uge, som Bayern vandt 4-0. Ulreich stod også en del kampe for Bayern fra 2015-20, inden han tog en sæson i HSV og siden vendte tilbage til München.

Den bageste firekæde udgøres normalt af førnævnte Laimer, som ser ud til at have fortrængt Noussair Mazraoui på højre back, af Dayot Upamecano og Min-Jae Kim i centerforsvaret, og Alphonso Davies på venstre back.

Min-Jae Kim
Sydkoreanske Min-Jae Kim kom fra Napoli før denne sæson. Foto: Alexander Hassenstein, Getty Images


Et pænt stort navn som Mathijs de Ligt var næppe tilfreds med at indlede sæsonen på bænken, og de seneste kampe har han været ude med en skade.

Leon Goretzka og Joshua Kimmich har siddet tungt på de to defensive midtbanepositioner, og på den offensive midt ligner det Leroy Sané, Jamal Musiala og Kingsley Coman, som har spillet de fleste kampe – sammen med Serge Gnabry, som dog for nylig brækkede hånden og ikke var med i lørdags i Leipzig.

I kulissen lurer bl.a. den rutinerede Thomas Müller, som har spillet et par kampe fra start, men ikke været fast starter.

Sidst men ikke mindst kan vi forvente Harry Kane oppe foran, som kun har forladt banen én gang uden at score, siden han kom. Ni mål i syv kampe lyder hans snit i øjeblikke - men Icardi scorede også hver gang, indtil han og Galatasaray mødte os…

Hvis ikke Kane bomber, så tripper Eric Choupo-Moting og den unge kant, Mathys Tel, for at vise sig frem. Tel har allerede scoret fire mål som indskifter denne sæson, og ham kender Birger Meling fra deres fælles fortid i Rennes, hvor Bayern hentede franskmanden i 2022.

Harry Kane til oktoberfest i Bayern
Harry Kane så ud til at nyde den traditionelle oktober-fest forrige uge... Foto: Alexander Hassenstein, Getty Images