Før Celtic-FCK

VI HAR MØDT CELTIC FØR

Når F.C. København tirsdag kl. 20.45 løber på banen på Celtic Park er det ikke første gang, modstanderen hedder Celtic. Det skotske tophold gæstede PARKEN onsdag den 12. juli 2000 til en træningskamp, der endte 2-2 efter at FCK havde været foran 2-0 ved pausen på to mål af eks-Celtic-angriberen Harald Martin Brattbakk. Det første efter en fin aflevering fra Christian Lønstrup, og det andet efter en tværaflevering fra Todi Jónsson, der spillede på venstre midtbane, mens Zuma spillede højre midt. Mark Burchill stod i 2. halvleg for begge skotternes mål foran 6.066 tilskuere.

I modsætning til FCK, der var under ledelse af den nytiltrådte træner Roy Hodgson, stillede skotterne ikke sit bedste mandskab, hvor kun 3-4 af de 11 startende hørte til den formodede bedste opstilling:

FCK: Michael Stensgaard – Thomas Rytter (68.: Piotr Haren), Bo Svensson, Diego Tur, Niclas Jensen – Sibusiso Zuma (78.: Donatas Vencevicius), Michael Mio Nielsen (46.: Carsten Hemmingsen), Christian Lønstrup, Todi Jónsson (66.: Thomas Thorninger) – David Nielsen, Harald Brattbakk (75.: Clement Cliford)

Celtic: Stewart Kerr (54.: Jonathan Gould) – Tom Boyd, Rafael Scheidt, Olivier Tebily (54.: Alan Stubbs), Thomas Hitzlsperger (54.: Stephane Mahé) – Vidar Riseth (54.: Jim Goodwin), Paul Lambert (54.: Stilian Petrov), Eyal Berkovic (54.: Henrik Larsson), Johan Mjällby, Lubo Moravcik – Tommy Johnson (54.: Mark Burchill)


MODSTANDEREN

Celtics hjemmebane Celtic Park – eller Parkhead, som det også er kendt som – er med 60.832 pladser et af de allerstørste stadions i hele Storbritannien, og der er tæt på udsolgt hver gang Celtic spiller. I sidste sæson var der i gennemsnit lidt over 58.000!

Der bliver derfor brug for maksimal stemmekraft, når de mange tilrejsende FCK-fans på tirsdag skal forsøge at få ørenlyd fra den såkaldte Lisbon Lions-tribune i den østlige ende af Celtic Park. Et tribunenavn, der rummer en hyldest til det Celtic-mandskab, der i 1967 blev det første britiske mandskab, der vandt Europa Cup’en for Mesterhold ved i Lissabon at besejre Inter 2-1. Endda med et hold udelukkende bestående af skotter, og ikke hvilke som helst skotter, men skotter, der alle var født inden for en radius af 30 miles fra Celtic Park! Men tiderne har ændret sig i Skotland, ligesom i den øvrige fodboldverden, og i dag er der kun en håndfuld førsteholdsspillere, der er født i Skotland.

På ét punkt har tiderne dog ikke ændret sig synderligt siden 60’erne, for det er fortsat Glasgow-klubberne Celtic og Rangers, der fuldstændig dominerer skotsk fodbold – endda i et omfang, så det inden for de senere år har været på tale, at de skulle optages i den engelske Premier League for at få mere kvalificeret modstand. Det kunne blandt andet ruste dem bedre til europæisk fodbold, hvor det trods talrige forsøg ikke er lykkedes at slå igennem og vinde noget siden Celtics berømte sejr i 1967.

Celtic nåede dog finalen igen i 1970, men tabte 1-2 til Feyenoord efter forlænget spilletid. De var også tæt på en triumf i 2003, men tabte UEFA Cup-finalen 2-3 til Porto, igen efter forlængning – efter to mål af Henrik ”Henke” Larsson og med den nuværende OB’er Ulrik Laursen som indskifter.

Klubber som Aberdeen, Dundee United, Hearts m.fl. har fra tid til anden også stukket hovedet frem og blandet sig i den hjemlige liga, men når guldmedaljerne skal fordeles, er det stort set altid til de grøn/hvide ”Bhoys” fra Celtic eller de blå rivaler fra Rangers.

De sidste 5 sæsoner har de to storklubber skiftedes til at tage titlen, og hvis den tendens fortsætter, så er det Rangers’ tur i år. Men det er der helt bogstaveligt delte meninger om i den skotske hovedstad, hvor det ikke kun er klubfarverne, der deler befolkningen, men også religionen: Celtic er katolikkernes klub, og Rangers er protestanternes.


I lørdags sikrede Celtic sig imidlertid et lille forspring – og førstepladsen i den skotske Premier League – da man besejrede Rangers 2-0 i det traditionelle ”Old Firm”. Et legendarisk lokalopgør af helt ufattelige dimensioner, og som på de kanter har tiltrukket sig en hel del mere opmærksomhed end det forestående besøg fra de regerende danske mestre…

Pudsigt nok med en målscorer, Kenny Miller, der i sommers kom fra Wolverhampton, men tidligere har spillet et par sæsoner i netop Rangers. Hvilket - med tanke på den følelsesmæssige rivalisering mellem klubberne - ellers forekommer mindst lige så utænkeligt som at Hjalte Nørregaard og Kim Daugaard bytter klub i vinterpausen…Historiebøgerne fortæller da også, at den skotske landsholds-forward kun er den tredje spiller siden 2. verdenskrig, der har vovet dét kunststykke.

Vi kommer selvfølgelig heller ikke uden om at dvæle lidt ved den første målscorer i lørdags – nærmere præsentation er vel egentlig overflødig, men vi kan da nævne, at han var 19 år, da han mødte F.C. København første gang -  det var den 1. september 1995 i PARKEN, hvor hans barndomsklub Vejle vandt 2-1. Det er selvfølgelig Thomas Gravesen, der via Hamburger SV, Everton og Real Madrid nu er endt i maskinrummet på Celtics midtbane.

På tirsdag vil Gravesen givetvis være ekstra opsat på at vise det danske fodboldpublikum, at han i Celtic er kommet på sin rette hylde – selv om det er en hylde, hvor han ikke længere kan finde plads til landsholds-udtagelser. Den friske jyde vil nok også gerne benytte lejligheden til at reparere yderligere på de ridser i lakken han fik hos Celtic-fansene, da han kostede et par mål i den første UEFA Champions League-runde, hvor Celtic tabte 2-3 til Manchester United på Old Trafford.

Celtic-profiler

Miller og Gravesen er ikke de eneste nye i Celtic-trøjen denne sæson, og en del andre har blot spillet en enkelt sæson. Her er en kort gennemgang:

Artur Boruc, 26, polsk landsholdsmålmand, som kom til Celtic i 2005 på en 1-årig låneaftale og siden har fået fast kontrakt.

Paul Telfer, 34-årig allround-spiller, der trods sine skotske rødder kun havde spillet i England (Luton, Coventry og Southampton), inden han i 2005 kom til Celtic.

Gary Caldwell, 24-årig midterforsvarer med en snes landskampe for Skotland. Købt i Hibernian op til denne sæson.

Stephen McManus, også 24-årig midterforsvarer, som trods sin unge alder er vice-anfører efter Neil Lennon. Meget målfarlig på dødboldsituationer.

Bobo Balde, 30-årig midterforsvarer fra Guinea, og veteran i Celtic, hvor han har spillet halvanden hundrede kampe siden 2001. I år som regel reserve for Caldwell og McManus.

Lee Naylor, 26-årig engelsk venstre back med fortid på U21-landsholdet. Spillet næsten 300 kampe for Wolverhampton, inden han kom til Celtic i sommers.

Shunsuke Nakamura, 28 år, trods sine kun 1,78 en kreativ nr. 10 på Japans VM-landshold. Kom til Celtic for et års tid siden efter 3 år i italienske Reggina. Dødboldspecialist, hvilket man bl.a. så da han scorede på frispark mod United i første runde.

Neil Lennon, 35 år og siden 2005 anfører i Celtic, hvor han har spillet små 200 kampe, siden han kom fra Leicester. Tidligere nordirsk landsholdsspiller, men meldte fra i 2002 efter dødstrusler på grund af udtalelser om, at han ikke afviste at spille for et fælles irsk landshold.


Jirí Jarosík, 28 år, tjekkisk midtbanespiller, som skiftede fra Chelsea til Celtic i juni efter at have været udlånt til Birmingham det meste af sidste sæson og misset en plads i Tjekkiets VM-trup.

Jan Vennegoor of Hesselink, 27-årig hollandsk tank-centerforward på 1,91, som Celtic købte i PSV Eindhoven inden denne sæson. Lavede 131 mål i 300 kampe for PSV og tidligere Twente, men har hidtil blot fået 8 landskampe for Holland.

Maciej Zurawski, 30 år, polsk landsholdsangriber, som var med til VM i Tyskland. Kom til Celtic fra Wisla Krakow i 2005 og fik æren af Henke Larssons trøje nr. 7. Kvitterede med 18 mål i 25 optrædender.

Manager Gordon Strachan, 49 år, tidligere skotsk landsholdsspiller med lang karriere i engelsk fodbold hos bl.a. Manchester United, Leeds og Coventry. Indledte sin managerkarriere i Coventry, og overtog ansvaret i Celtic i sommeren 2005 efter Martin O’Neill.


OPTAKT

Celtic kunne mandag melde alt udsolgt til UEFA Champions League-opgøret tirsdag aften, hvilket betyder et sted i nærheden af 59.000 tilskuere på Celtic Park ude i Parkhead-distriktet i den østlige ende af Glasgow. Det er faktisk første gang, F.C. København skal spille for så stort et publikum, og det er ikke et publikum, der tier stille ret længe ad gangen…

Derfor har Ståle Solbakken også fokuseret en del på vigtigheden af at spillerne holder hovedet koldt i de første 15-20 minutter, hvor skotterne ventes at komme stormende frem over banen i den øredøvende lydkulisse. Ganske vist var der også international topklasse over PARKEN’s vokale præstation i Benfica-kampen, men der er jo den lille forskel, at koret denne gang holder med modstanderen!

Selv om F.C. København er nye i Champions League-sammenhæng, skal vi dog ikke sætte vores lys under en skæppe. Celtic har som klub en lang europæisk tradition, men mange af Celtic-spillerne savner international erfaring på det her niveau, og de er under et betydeligt pres efter at have tabt til Manchester United i den første kamp. De skal ganske enkelt vinde en kamp som denne for at holde liv i håbet om avancement fra gruppen.

Det store spørgsmål i forhold til Celtics startopstilling er, om den hollandske angriber Jan Vennegoor of Hesselink bliver klar efter den ankelskade, som tvang ham ud i slutningen af lørdagens lokalbrag mod Rangers. Hesselink trænede ikke med mandag, men i FCK-lejren er man helt bevidste om, at det er en del af gamet at holde kortene tæt på kroppen om, hvem der er med fra start. Hvis han ikke spiller, ventes polakken Maciej Zurawski at starte i angrebet sammen med Kenny Miller.

Ståle Solbakken har naturligvis heller ikke røbet noget som helst om sin startopstilling. Når journalisterne har spurgt, om han vil stille med en eller to angribere, har han smilet og sagt at man jo også kan spille med 3… Spørgsmålet afslører dog meget godt, hvor den reelle tvivl ligger om den danske startopstilling: vil både Allbäck og Berglund starte inde, eller ofres Berglund til fordel for en femte midtbanespiller, ligesom i Benfica-kampen.

F.C. København har aldrig tabt i Skotland, men det er selvfølgelig lidt tyndt grundlag at lave statistik på, eftersom det kun omfatter 1-1-kampen mod Rangers FC i 2003. Til gengæld er der mere substans i den statistik der siger, at vi ikke har tabt en udekamp i europæisk fodbold i 4 år. Læseren kan jo teste hukommelsen om hvem modstanderen var, inden man søger svaret på statistiksiderne for efteråret 2002!


DOMMERNE

UEFA har påsat dommere til tirsdagens kamp mod Celtic FC. Det bliver en tysk kvartet, der skal styre slagets gang i Glasgow.

Florian Meyer er hoveddommer, mens Carsten Kadach og Holger Henschel passer linierne. Fjerdedommer er Babak Rafati.