40 år siden: KB-guld på sidste spilledag i Næstved

For præcis 40 år siden vandt KB sit 15. og sidste danske mesterskab, da Hans Aabech afgjorde en regulær guldfinale i Næstved ved at heade bolden ind til 1-1 to minutter før tid.

Med heldig hånd havde turneringsudvalget placeret denne kamp på sidste spilledag, hvor de to hold stod helt lige med 39 point for de første 29 kampe - men KB havde en lidt bedre målforskel og kunne nøjes med uafgjort.

Guldfinalen var et tilløbsstykke af dimensioner, og selv om Næstved Stadion for længst var udsolgt, måtte DR ifølge deres aftaler med DBU ikke vise kampen i TV, fordi der samtidig blev spillet andre turneringskampe.

20.300 tilskuere blev vidner til en tæt og intens, men chancefattig kamp. Næstved måtte allerede efter en halv time udskifte en skadet Michael Birkedal, og også Johnny Bøgvad måtte udgå i pausen med en skade, men heldigvis var man et par år før begyndt at tillade to udskiftninger i en kamp.

Henrik Eigenbrod – den nuværende KB-direktør – havde et drøn på overliggeren, og Næstveds tidligere Arsenal-lærling, Jesper Olsen, havde også været nærgående, men 0-0 holdt sig, da man tog hul på de sidste 20 minutter. Men så eksploderede kampen!

Først headede Peter Bonde en dødbold ind bag landsholdsmålmand Ole Qvist og bragte Næstved meget tæt på klubbens første titel nogensinde, og fire minutter enere blev KB’s midtbanespiller Bo Fosgaard, far til Lyngbys Lasse Fosgaard, udvist for at slå en Næstved-spiller i maven, som forinden sparket ud efter Fosgaard. ”Mine nerver kunne simpelthen ikke tage mere,” indrømmede synderen efter kampen, da han synligt lettet konstaterede, at det ikke kostede mesterskabet...

Sådan så det ellers ud, da KB med ryggen mod muren og en mand i undertal kæmpede videre, men de kom ikke rigtig til noget, før der manglede få minutter. Da havde John Kramer skubbet sweeperen Henrik Tune op i angrebet i en sidste offensiv satsning, og det gav bonus to minutter før tid.

Den erfarne midtbaneslider Henrik Bernburg - der ikke havde spillet hele efteråret, men fik comeback til denne kamp, fordi Michael Røssel havde karantæne - slog en lang bold op i venstre side, som Henrik Tune opsnappede og smækkede ind i feltet. ”Pas på Aabech!” råbte Næstved-træner Torben Storm – forudseende, men forgæves. "Baronen" kom for en gangs skyld først på bolden foran sin oppasser Børge Nielsen og pandede den i nettet bag Steen Gammelgaard til 1-1.

Det var dog ikke helt slut endnu, og Næstved kastede alt frem - inkl. keeper Gammelgaard - i et sidste desperat forsøg på at score, og der udspillede sig paniske scener i KB-forsvaret, da Næstved kom til et par uhyggeligt store chancer, men bl.a. fik KB's Claus Windfeld med nød og næppe afværget et forsøg, så bolden gik over mål.

Kort efter fløjtede dommer Henning Lund Sørensen for sidste gang, og så brød jublen og glædestårerne ud i KB-lejren, som dermed kunne fejre sit 15. - og sidste - mesterskab.

Henrik Eigenbrod
Henrik Eigenbrod fejrer også 40-års dagen i dag på sin Facebook-side.


Landstræner Sepp Piontek var også til stede i Næstved og hæftede sig bl.a. KB's stærkt spillende venstre back, Jens Busk - søn af den mangeårige KB’er Klaus Busk, der også var FCK’s første holdleder.

Men det var selvfølgelig først og fremmest Hans Aabech, der stjal overskrifterne. Det var hans første sæson i KB, hvor han begyndte som amatørspiller, men siden fik professionel kontrakt, og han og den lille, hurtige Stig Andersen, der også kom i 1980 fra Frederikssund, udgjorde en meget effektiv angrebsduo den sæson. Aabech blev topscorer i 1. division med 19 mål, mens Stig Andersen scorede 11 gange, hvilket var lige over halvdelen af KB’s 59 sæsonscoringer.

En tiltrængt opmuntring for KB’erne efter den forfærdelige 1979-sæson, hvor man førte med syv point ved sommerpausen (en sejr gav kun to point dengang), men endte med at smide guldet til Esbjerg. 1979 skulle have været kulminationen på nogle forrygende festlige år med entertainerne Finn Laudrup og Torsten Andersen i spidsen, men begge blev ramt af skader i 80-sæsonen, hvor John Kramer også havde afløst Mario Astorri som træner og ændret spillestilen til at være mere fysisk og vedholdende. Det forhindrede dog ikke storsejre i sæsonen som 5-2 i Aalborg og 7-2 over Fremad Amager, som altså bidrog til, at man i sidste ende sikrede titlen på bedre målscore end Næstved.

>> Se højdepunkter her på DR's hjemmeside

>> Lyt til Heino Hansens podcast "Pas på Aabech"

Matchfacts
Søndag den 16. november 1980, kl. 13.00 i Næstved Idrætspark – 1. division, 30. runde
NÆSTVED-KB 1-1 (0-0)
70.: 1-0 Peter Bonde
89.: 1-1 Hans Aabech
20.300 tilskuere. Dommer: Henning Lund Sørensen
Udvisning: Bo Fosgaard, KB

Næstved startopstilling: Steen Gammelgaard, Torben Johansen, Johnny Bøgvad, Børge Nielsen, Klaus Juliussen, Allan Nedergaard, Michael Birkedal, Heino Hansen, Mogens Hansen, Henrik Schouboe, Jesper Olsen

KB startopstilling: Ole Qvist, Palle Hansen, Henrik Tune, Henrik Eigenbrod, Jens Busk, Klaus Nørregaard, Claus Windfeld, Bo Fosgaard, Henrik Bernburg, Hans Aabech, Stig Andersen


>> Læs mere om vores moderklubbers historie her