Thomas Delaney

Fokus på Sevilla FC

Det er Spaniens ældste fodboldklub, der kommer på besøg onsdag aften og føjer endnu et navn til række af spanske klubber, som vi har mødt i europæiske turneringer.

Sevilla FC blev stiftet den fra 25. januar 1890, men har blot vundet et enkelt spansk mesterskab, siden La Liga blev indført i 1929. Det var helt tilbage i sæsonen 1945/46, og de seneste medaljer vandt Sevilla i 2008/09, hvor de fik bronze.

Siden er de ikke sluttet dårligere end nummer ni, de tre seneste sæsoner er de sluttet på fjerdepladsen.

Sevilla i Europa
Til gengæld har klubben hele seks europæiske titler i UEFA Cup / Europa League efter følgende finalesejre:

  • 2005/06 mod Middlesbrough (4-0)
  • 2006/07 mod Espanyol (2-2 i ord. kamp, 3-1 i str.konk.)
  • 2013/14 mod Benfica (0-0 i ord. kamp, 4-2 i str.konk.)
  • 2014/15 mod Dnipro (3-2)
  • 2015/16 mod Liverpool (3-1)
  • 2019/20 mod Inter (3-2)

Christian Poulsen kom til klubben i sommeren 2006, og debuterede med en Super Cup-sejr på 3-0 over Barcelona, og Christian var med hele vejen, da Sevilla genvandt UEFA Cup-titlen i 2006/07. Han spillede hele finalen på den centrale midtbane, men var ikke blandt skytterne, der sikrede trofæet på straffesparks-konkurrencen.

Sevilla jubler over UEFA Cup-titlen i 2006/07
Christian Poulsen og holdkammeraterne jubler, da Espanyol brænder det afgørende straffe i finalen i 2007. Foto: Getty Images


I år er det Sevillas 8. Champions League-gruppespil, og hidtil er de gået videre hver gang – fem gange i Champions League, og to gange i Europa League.

  • 2007/08 nr. 1
  • 2009/10 nr. 1
  • 2015/16 nr. 3
  • 2016/17 nr. 2
  • 2017/18 nr. 2
  • 2020/21 nr. 2
  • 2021/22 nr. 3

Senest blev de i efteråret 2021 nummer tre i en gruppe med Salzburg, Salzburg, Wolfsburg og Lille, hvorefter de røg ud til West Ham i 1/8-finalerne i Europa League. Med sidste sæsons fjerdeplads i La Liga var Sevilla i denne sæson igen kvalificeret direkte til Champions League-gruppespillet og seedet i andet lag.


Sevilla i denne sæson
Ud over tirsdagens 0-4-hjemmenederlag til Manchester City, har Sevilla også fået en dårlig sæsonstart i La Liga med tre nederlag og en enkelt uafgjort, inden de i lørdags vandt 3-2 ude over Espanyol.

Fire point efter fem runder er dog ikke historisk dårligt, for i efteråret 2015 havde de kun to - men 2015/16 blev også en svær sæson, hvor de kun nåede syvendepladsen og kun kom i Champions League-gruppespil, fordi de var forsvarende Europa League-vindere.

I lørdags førte de 3-0, indtil Espanyol reducerde i 1. halvlegs tillægstid, og efter pausen reducerede Martin Braithwaite yderligere, men trods et rødt kort, holdt Sevilla hele vejen hjem.

Det var den tidligere Roma- og Tottenham-spiller, Eric Lamela, der blev udvist efter to gule kort i en kamp, hvor han startede helt fremme i angrebet og også scorede i kampens første minut.
 

Cheftræner Jules Lopetegui
Jules Lopetegui har siddet i Sevilla-sædet siden 4. juni 2019.

Lopetegui havde som spiller en flot karriere som målmand og er blandt de, der har optrådt for både Real Madrid og Barcelona, men han fik flest kampe i Logrones og Rayo Vallecano.

Hans trænerkarriere er endnu mere imponerende, for efter at have trænet spanske ungdomslandshold fra 2010-14, stod han i spidsen for FC Porto, Spaniens A-landshold og Real Madrid, inden han i 2019 overtog Sevilla.

Man husker måske, at han førte Spanien til VM i Rusland i 2018, men kort før slutrunden annoncerede han kontrakten med Real Madrid og blev herefter sat fra jobbet og erstattet af Fernando Hierro.

Lopetegui holdt kun nogle måneder i Madrid, inden han blev fyret i oktober 2018 efter et 1-5-nederlag til Barcelona, men i sommeren 2019 fik han chancen i Sevilla.

Julen Lopetegui
Julen Lopetegui havde nok at se til, da Sevilla mødte Man. City sidste uge. Foto: NurPhoto via Getty Images

 

Truppen
Her i København glæder vi os naturligvis mest til et gensyn med Thomas Delaney, mens Kasper Dolberg før har gjort ondt på os, da han scorede for Ajax i Europa League 1/8-finalen i marts 2017.

Delaney har været lidt ind og ud af Sevilla-holdet og startede f.eks. mod Manchester City, men sad på bænken i lørdags mod Espanyol. Dolberg kom ind fra bænken i sine første to kampe, efter de lejede ham i Nico den 1. september, men kom slet ikke ind mod Espanyol.

Kasper Dolberg
Kasper Dolberg i Sevilla-trøjen. Foto: NurPhoto via Getty Images


Forsvaret
Målmanden Bono (Yassine Bounou), er den eneste med fuld spilletid i alle efterårets kampe. Den 31-årige marokkaner har repræsenteret sit land 44 gange, og han har været Sevillas førstevalg siden de vekslede en lejeaftale til en permanent aftale i september 2020.

36-årige Jesús Navas - som altid har spillet i Sevilla, bortset fra fire år i Man. City - og den ti år yngre Gonzalo Montiel har skiftedes til at spille højre back, men i lørdags spillede den unge José Angel Carmona pladsen og kvitterede for tilliden med to mål og en assist i sin blot fjerde førsteholdskamp.

Marcos Acuna spiller normalt venstre backen – ligesom Montiel er han argentinsk landsholdsspiller – men han blev taget ud i pausen i lørdags og trænede ikke mandag, men er dog med i 24-mandstruppen til onsdag.

Derfor ser vi måske Alex Telles, som klubben i august lejede i Man. United for resten af sæsonen, og som i øvrigt spillede i FC Porto, da vi mødte dem i 2016.

Rasmus Falk og Alex Telles
Rasmus Falk og Alex Telles i vores hjemmekamp mod FC Porto i 2016. Foto: Ragnar Singsaas, Getty Images


I centerforsvaret har Sevilla roteret en hel del på grund af skader og haft svært ved at finde en ny løsning i stedet for Jules Koundé og Diego Carlos, som de solgte til henholdsvis Barcelona og Aston Villa.

Brasilianeren Marcao har været skadet siden i sommer, og hollænderen Karim Rekik - en af flere i Sevilla med en Man. City-fortid - er også ud med en skade.

Siden de i august hentede franske Tanguy Nianzou i Bayern, så spillede han fast indtil i lørdags, hvor akademispilleren Kike Salas debuterede ved siden af Nemanja Gudelj, som ellers er defensiv midt. Også midtbanespilleren Fernando har været brugt i centerforsvaret som en indikation af, at truppen ikke er så bred på den position.

Midtbanen
På den centrale midtbane har Sevilla, ud over Gudelj og Fernando, benyttet Joan Jordán, bortset fra i City-kampen, hvor Gudelj spillede med Thomas Delaney og Fernando sad på bænken.

Ivan Rakitic er et godt bud på en starter, ligesom Isco, som vi havde fornøjelsen af, da vi mødte Real Madrid i 2013, og som her i august skiftede til Sevilla. Dengang i 2013 spillede Rakitic også i Sevilla, men han havde jo lige seks sæsoner i Barcelona, inden han kom tilbage til Sevilla i 2020.

Isco og Thomas Delaney
Isco i duel med sin nuværende holdkammerat, Thomas Delaney, på Santiago Bernabeu. Foto Manuel Blondeau, Corbis via Getty Images


Vi kan også få et gensyn med Alejandro "Papu" Gomez, den lille argentinske offensivspiller, som var anfører for Atalanta, da vi mødte dem i 2018, og som i en alder af 34 år er still going strong på Argentinas landshold. Han var dog ikke med i lørdags, men er med i bruttotruppen i København.

Derimod får vi ikke et gensyn med Oliver Torres, der ligesom Telles spillede i FC Porto i 2016. Han har ellers spillet halvdelen af Sevillas kampe i år på venstre kanten, men er ikke anmeldt til deres UEFA-liste.

En mulighed er også Adnan Januzaj, som Sevilla lige inden vinduet lukkede hentede i Sociedad, hvor han var klubkammerat med Mathew Ryan.

Alejandro "Papu" Gomez
Gomez har ikke de bedste minder fra sine møder med F.C. København. Foto: Emilio Andreoli, Getty Images


Angrebet
På forward-positionen (Sevilla spiller som regel kun med én helt fremme) har Kasper Dolberg som nævnt sin første startplads til gode.

Rafa Mir spillede de første tre kampe, og siden har den marokkanske landsholdsspiller Youssef En-Nesyri også spillet der, men har ikke rigtig genfundet formen siden 2020/21-sæsonen, hvor han scorede 18 mål i Lal Liga.

Og så var det som nævnt Eric Lamela, der spillede på toppen i lørdags og reddede sig en karantænedag på søndag, hvor Sevilla spiller ude mod Villarreal.