Rijeka-spillerne jubler over sejren over Kolos Kovalivka

Fokus på HNK Rijeka

For anden uge i træk møder vi et hold fra en europæisk nation, vi ikke før har mødt i de europæiske turneringer. Vi havde dog mødt polske hold i TOTO Cup, men kroatiske hold er et helt ny bekendtskab i officielle kampe.

Næstbedst i Kroatien
HNK Rijeka blev stiftet i 1946 og har været med i den kroatiske liga hver sæson siden den blev oprettet i 1992. Klubben fra den smukke by ved Adriaterhavets kyst spiller helt i hvidt på hjemmebanen, Stadion Rujevica, der rummer ca. 8.000 tilskuere.

Klubben har de sidste 6-7 sæsoner været nr. 2 i Kroatien efter (næsten) urørlige Dinamo Zagreb, der har vundet alle mesterskaber 2006 - undtagen i 2016/17, hvor Rijeka fravristede dem titlen.

Sidste sæson måtte Rijeka dog afgive andenpladsen til Lokomotiva Zagreb og for første gang siden 2013 nøjes med bronze. Men det var med de helt små marginaler, for Lokomotiva SKULLE slå Osijek på udebane i sidste runde og vandt 2-1 på et selvmål to minutter før tid...

Stjepan Loncar
Rijekas bosniske landsholdsspiller, Stjepan Loncar. Foto: Nel Pavletic/Pixsell/MB Media/Getty Images


Rijeka i Europa
Tredjepladsen betød, at Rijeka ikke kom i Champions League-kvalifikationen, men de gik direkte ind i Europa Leagues Q3, fordi de den 1. august vandt den kroatiske pokalfinale. Her fik de revanche mod Lokomotiva med en 1-0-sejr og vandt pokalen for tredje gang på fire sæsoner.

Derfor har Rijeka kun spillet den ene EL-kamp i torsdags, hvor de på en skybrudsvåd hjemmebane slog ukrainske Kolos Kovalivka 2-0 efter forlænget spilletid.

Joao Escoval
Portugisiske Joao Escoval på den dyngvåde bane i Rijeka. Foto: Nel Pavletic/Pixsell/MB Media/Getty Images


De har dog en hel del europæisk erfaring og har været med hver gang siden 2013/14, og tre gange har de været i Europa League-gruppespil:

  • 2013/14: nr. 4 (V0, U2, T4) i en gruppe med Lyon, Real Betis og Vitoria de Guimaraes
  • 2014/15: nr. 3 (V2, U1, T3) i en gruppe med Feyenoord, Sevilla og Standard Liège
  • 2017/18: nr. 3 (V2, U1, T3) i en gruppe med AC Milan, AEK Athen og Austria Wien (som de slog ude)

De andre sæsoner er de røget ud af kvalifikationen til Aberdeen (Q2), Istanbul Basaksehir (Q3), Sarpsborg (Q3) og Gent (PO).

Rijekas samlede europæiske meritter vidner om et stærkt hjemmehold, der har haft det sværere på udebane:

H: V22, U11, T9
U: V8, U11, T22

Det er ikke så usædvanligt i europæiske kampe, men understreger vigtigheden af, at vi trak hjemmebane på torsdag!

Rijeka i ligaen
Der er spillet fem runder af den kroatiske liga, men Rijeka har kun spillet fire, da de fik udsat deres kamp i weekenden. Og også her ser forskellen på hjemme- og udebane:

  • h 2-1 Sibenik
  • u 0-1 Lokomotiva Zagreb
  • h 2-1 Istra 1961
  • u 0-3 Osijek

Slovensk træner
Den 37-årige slovener, Simon Rožman, har stået i spidsen for Rijeka siden 2019. Han er fra Celje, Benjamin Verbics hjemby, og spillede der selv i ungdomstiden og de første seniorår. Celje var også hans første trænerjob i 2014/15, hvor Verbic spillede sin sidste sæson i klubben, inden vi hentede ham. Siden trænede Simon Rožman slovenske NK Domžale fra 2016-2019, inden han overtog Rijeka.

Truppen
Antonio Čolak var sidste sæson delt topscorer med 20 mål og fast mand i sæsonstarten, men Rijeka solgte ham for nylig til PAOK. Også keeperen Ivor Pandur blev for nylig solgt til Hellas Verona, og i stedet står Ivan Nevistic, der er hjemvendt fra udlån til NK Varazdin.

Til gengæld har de lejet en lille håndfuld spillere, hvoraf den slovenske U21-landsholdsspiller Adam Cerin fra FC Nürnberg er startet på midtbanen i de sidste tre kampe, og centerforsvareren Zoran Arsenic fra polske Jagiellonia har fået en enkelt kamp - i hvert fald delvist, for han blev udvist efter 37 minutter, da Rijeka tabte 0-3 ude mod Osijek.

Adam Cerin
Slovenske Adam Cerin. Foto: Nel Pavletic/Pixsell/MB Media/Getty Images

Da de slog Kolos Kovalivka ud, præsenterede de også en debutant i den 20-årige angriber Sandro Kulenović, som er lejet i Dinamo Zagreb og tidligere har spillet en sæson i Legia Warszawa. Ham er der store forventninger til i Kroatien, hvor han allerede har scoret en del på mål U21-landsholdet. Han var også tæt på at score i sin Rijeka-debut, men hans afslutning stoppede i en vandpyt en halv meter fra målstregen og blev i stedet en assist til forward-kollegaen Franko Andrijašević, som klubben netop har lejet for yderligere en sæson i Gent.

Sandro Kulenovic
Sandro Kulenović. Foto: Pixsell/MB Media