Statistik: Spillere der møder deres gamle klub

I vores seneste 3F Superligakamp mod FC Nordsjælland satte vi Superligarekord ved at starte med en forsvarskæde på fire spillere, der alle havde en fortid i modstanderklubben.

I vores faste klumme, "Ugen der gik", fortalte vi forleden, at Bartolec, Nelsson, Bjelland og Bengtsson også startede i udekampen mod Brøndby, men at det vist nok var første gang, at vores forsvarskæde kun bestod af tidligere spillere fra modstanderklubben. Men vi bad for en sikkerheds skyld vores læsere om at byde ind, hvis de kunne gøre os klogere.

Det kunne Kristian Hougaard, som er med til at drive det gode statistik-site superstats.dk, som er skabt af Henrik Vinding. Kristian er også aktiv med statistikker m.m. på twitter med @superstats_dk eller under eget navn @kghougaard.

Kristian bekræfter, at vi er den første Superligaklub, der har startet med fire forsvarere, der alle havde spillet Superligafodbold for modstanderklubben.
 

Forsvarskæde med fire eks-FCN-spillere
Foto: Jan Christensen, Getty Images. Montage: FCK.DK


Kun Superliga-data
Datagrundlaget omfatter dog kun Superligakampe. Derfor kan man ikke udelukke, at en Superligaklub i 90'erne startede med en forsvarskæde af spillere, der alle havde en fortid hos modstanderen. Et tænkt eksempel kunne være, at Lyngby spillede en Superligakamp mod Hvidovre, og at hele Lyngby-forsvaret havde spillet for Hvidovre, inden Superligaen blev indført, eller inden Hvidovre rykkede op i Superligaen.

Tre forsvarere mod deres gamle klub
Mens vi er de eneste, der har startet med en ren forsvarskæde med spillere fra modstanderklubben, så har både vi og Silkeborg startet med tre forsvarere mod deres tidligere Superligaklub.

Vi gjorde det den 25. maj 2000, da vi hjemme tabte 1-2 til Lyngby med Piotr Haren, Thomas Rytter og Niclas Jensen i bagkæden. Alle tre med en fortid i Lyngby.

>> Piotr Haren i midterforsvaret? Den er god nok - hør ham fortælle i "Ring til et rygnummer"

De samme tre startede også den 18. oktober 1998, da vi slog Lyngby 5-1 i Parken, men dengang spillede Rytter og Niclas wingbacks i en 3-5-2. Det er derfor en definitionssag, om de spillede forsvar eller midtbane...

Ud over disse tre FCK-eksempler har Silkeborg tre gange startet mod FC Midtjylland med eks-midtjyderne Dennis Flinta, Christopher Poulsen og Jesper Mikkelsen. Det skete den 16. november 2011, den 26. august 2012 og den 2. december 2012.

Fem spillere mod en tidligere klub
Hvis vi ikke kun ser på forsvaret, har vi og Silkeborg - i to af ovenstående kampe - startet med hele fem spillere fra modstanderklubben. 

Mod Lyngby i oktober 1998 startede Peter Nielsen og Todi Jónsson også (ud over Haren, Rytter og Niclas). Og I Silkeborgs kamp i august 2012 startede også Lasse Heinze og Adeola Runsewe også (ud over Flinta, Poulsen og Mikkelsen).

Tæller vi også indskiftninger med, kom vi endda op på seks tidligere Lyngby-spillere i oktober 1998, men de var dog ikke på banen samtidig. I pausen blev David Nielsen nemlig indskiftet, men samtidig udgik Peter Nielsen og Todi Jónsson.

Det var i øvrigt den kamp, hvor David lavede det første hattrick i Parken siden ombygningen i 1992.


Syv på banen med fortid i samme klub
Hidtil har vi kun set på kampe, hvor mange spillere havde en fortid i modstanderklubben.

Kristian Hougaard har dog også hjulpet med at grave en anden rekord frem, som vi satte den 25. oktober 1998, da vi vandt 3-2 i Herfølge: "Flest spillere i én kamp med en fortid i samme klub".

Vi havde nemlig syv tidligere Lyngbyspillere på banen i Herfølge: Peter Nielsen, Piotr Haren, Thomas Rytter, Niclas Jensen og David Nielsen startede inde, og et kvarter før tid kom Henrik Larsen ind som den sjette, mens den syvende, Todi Jónsson, afløste David Nielsen seks minutter før tid.

Som et kuriosum kan nævnes, at Herfølge havde Henrik Lykke på holdet - med en fortid i både Lyngby og FCK!

Overbygninger, navneændringer m.m.
I F.C. Københavns allerførste Superligakamp i 1992 startede vi med 11 spillere, der alle havde en Superligafortid i B1903. Selv om FCK spiller på B1903's Superligalicens kan man diskutere, om det skal tælle som den ultimative rekord eller ej - men hey... det er jo derfor, vi synes statistik er sjovt. Det giver stof til eftertanke og diskussion!