Peter Ankersen

Fokus på Örebro SK

Onsdag møder vi svenske Örebro SK i den anden af vores tre træningskampe i De Forenede Arabiske Emirater.

Allsvensk midterhold
Örebro SK har været fast inventar i Allsvenskan i den seneste halve snes år, bortset fra en enkelt tur i Superettan i 2013, hvor de rykkede op igen med det samme.  Siden er de sluttet nr. 6, 9, 9 og 11 i Allsvenskan inden sidste sæsons 9. plads og kan vel derfor kaldes en del af den ”bløde mellemvare” i den svenske liga, der består af 16 hold.

Klubben – som man geografisk finder et par timers kørsel vest for Stockholm – er 110 år gammel, men har aldrig vundet det svenske mesterskab. I nyere tid er sølv i 1994 og bronze i 2010 deres eneste medaljer, hvortil kommer en tabt pokalfinale i 2015.

Örebro er dog indehaver af en allsvensk rekord, idet de - som det eneste hold nogensinde - har scoret i alle kampe i en sæson (1994).

2018-sæson med op- og nedture
Sidste sæson – hvor klubben havde FCN’s Viktor Tranberg på en lejeaftale – så det ellers lovende ud i starten, hvor ÖSK var ubesejrede i de første 7 runder, inden de tabte hjemme til Hammarby. Her knækkede kurven for alvor, og klubben vandt kun én af de næste 10 kampe, men fik en kort opblomstring i efteråret, inden de sluttede sæsonen af med seks kampe uden sejr.

Alt i alt en sæson, hvor man hverken var i nedrykningsfare eller med i opløbet om medaljer og europæiske placeringer. Defensiven fungerede generelt udmærket, og man skulle hen til sæsonens tre sidste nederlag, før ÖSK lukkede mere end to mål ind i en kamp.

Ind og ud af truppen
Til gengæld kneb det også med selv at score mål, og her i vinterpausen har man endda solgt de to af de mest scorende til saudiarabiske klubber: Kennedy Igboananike samt Nahir Besara til Al-Hazm henholdsvis Al-Feiha. De lavede tilsammen 14 af ÖSK’s 34 mål sidste sæson.

I stedet har Örebro hentet 30-årige Viktor Prodell i Elfsborg, hvor han scorede 54 mål i 150 kampe. Sidste sæson blev det dog ikke til så mange, og han startede også mest på bænken, så det var nok naturligt at skifte græsgange, da hans kontrakt udløb ved nytår.

Forhåbentlig går det ham ikke som to af klubbens andre nye spillere! Martin Broberg, som man har hentet hjem fra norske Odd (han har tidligere spillet i Örebro), er ude i flere uger med en baglårsskade. Desuden er midterforsvareren Fabio de Sousa blevet knæskadet i den seneste træningskamp. Den 23-årige brasilianer skrev korttidskontrakt med ÖSK i sommer og havde netop skrevet en 4-årig kontrakt.

Et andet ”nyförvärv” er den 25-årige centerforsvarer Daniel Björkman, som er hentet lige om hjørnet i BK Forward, der også er hjemmehørende i Örebro. Desuden har klubben den spanske midtbanespiller Iu Ranera med på prøveophold i Dubai - han kommer fra UD Alméria B.

Profiler
Keeper Oscar Jansson blev af mange fremhævet som en af holdets bedste i sidste sæson. Han fik som 16-årig kontrakt med Tottenham, men nåede aldrig officielle førsteholdskampe og var udlejet i 4-5 perioder, mens han var ejet af London-klubben. Han tager hul på sin syvende sæson i Örebro og er dermed klubbens mest erfarne spiller, trods sine "kun" 28 år.

Den 25-årige defensive midt Filip Rogic havde også en god 2018-sæson. Han kom fra Östersund i 2013, men har været en del udlejet, før han nu har etableret sig på midtbanen.

Mest kendt herhjemme er nok Michael Almebäck, som Brøndby hentede i Club Brugge i sommeren 2013. Men efter halvandet år uden den store succes skiftede han fra Vestegnen til Vestkysten og spillede et års tid i Esbjerg, inden han tog til Örebro.

Træner Axel Kjäll
Axel Kjäll (37) – tidligere aktiv i Örebro og Trelleborgs FF – har stået i spidsen for klubben siden 2017, hvor han indtil da var assistenttræner. Den daværende cheftræner Alexander Axén skulle egentlig have fortsat sæsonen/kontrakten ud, men Kjäll tog over i efterårssæsonen, da det stod han klart, at han skulle fortsætte efter nytår.

Opstarten
Det er Örebros tredje testkamp, men den første under varmere himmelstrøg. Hjemme i Örebro har de  – udendørs i frostgrader – vundet 4-2 over FC Linköping City samt 3-2 over IK Sirius. Begge kampe med flittigt brug af udskiftningsspillere.

Örebro skulle på mandag have mødt de kinesiske mestre Shanghai SIPG (med danske Mads Davidsen som teknisk direktør), men de har ændret planer, så svenskerne lige nu afventer, at arrangørerne finder en ny modstander. Herefter er det hjem til Sverige og spille flere testkampe samt gruppespil i den svenske pokalturnering mod GAIS, Nyköpings BIS og IFK Göteborg.

Tidligere møde
Vi har - som du måske har hørt i episode tre af Fanradioens genopståede Fraktionsquiz - mødt Örebro en enkelt gang før i TOTO Cup'en, hvor vi spillede 2-2 i Vanløse Idrætspark i sommeren 1996. Vi var foran to gange på mål af Morten Bøhme Nielsen og Kenneth Perez, og kampen gav i øvrigt debut til Martin Nielsen, Martin Birn samt kroaten Mate Sestan.

>> Vi streamer kampen i samarbejde med Carlsberg