Johan Cruyff

25 år siden: En unødvendig Barcelona-kamp

Opvisningskamp mod Cruyffs stjerner
Allerede i juli arbejdede vi på at hente de Barcelonas stjerner til en opvisningskamp i PARKEN mellem de danske og spanske mestre. Ifølge Politiken undersøgte vi samtidig mulighederne for at leje 20-årige Ronnie Ekelund, som var en af syv udlændinge i klubben dengang man kun måtte bruge tre på holdet. Lejemålet blev ikke til noget, men det gjorde kampen - og den blev placeret den 25. oktober 1993.

Dengang vidste man hverken, at formkurven svingede, at der var uro i kulissen - og at man seks dage tidligere skulle møde AC Milan i Champions League og indkassere den øretæve, vi fortalte om i sidste uge…

Barcelona kom med legendariske Johan Cruyff som cheftræner i spidsen for et hold med verdensstjerner som Michael Laudrup, Guardiola, Nadal, Sergio, Romario og Stoichkov, og selv om man ikke stille op i stærkeste hold, burde det have trukket flere end de ca. 12.800, der mødte op.

Men måske havde de lugtet, at den spanske lunte var lidt halvvåd og aldrig rigtig noget at antænde noget fyrværkeri. Så selv om vores egne præstationer heller ikke ligefrem solgte billetter, så var pressen hårdest ved catalanerne:

“Fis i en spansk hornlygte”, “Hvad sku’ vi dog med dem?” Og “Ærlige Michael: Vi gav ikke den ægte vare”.

Kurt Thyboe skrev som sædvanlig sin klumme i Ekstra Bladet med boksehandsken på: "Konklusionen var kort og godt, at når der ikke er noget på spil, har den slags kampe ikke værdi."

Kampen kort: Barca vandt 3-2…

Stadig uro i kulissen
Men også uden for banen var løverne i modvind. Dagen før kampen var der ekstraordinært bestyrelsesmøde, som mundede ud i en ny pressepolitik - foranlediget af den hårde spillerkritik, Harald Nielsen tidligere havde været ude med i medierne.

Det var givetvis småting i forhold til, hvad Harald selv oplevede i sin spillerkarriere i Italien, men det faldt i hvert fald ikke i god jord hos hverken spillere eller dele af klubbens ledelse.

Benny Johansen forsøgte at holde sig ude af hele den sag, men fortalte, at han havde besluttet, hvad der skulle ske næste sommer, når hans kontrakt udløb - men ikke hvad.

Silkeborg-kampen rykket
Fire dage efter Barcelona-kampen skulle vi have spillet hjemme mod topholdet Silkeborg, hvilket ses af datoen på nedenstående dobbelt-kampprogram. Men med kort varsel blev kampen rykket til søndag, så der var en hviledag mindre inden returkampen i Milano. Nogen må have vurderet, at det ikke ville gøre den store forskel…

“Jeg blev forbavset, da jeg kørte det,” sagde Iørn Uldbjerg til Ekstra Bladet og tilføjede at spillerne ikke var blevet taget med på råd. “Selv om vi er bagud 6-0 til Milan, tager vi derned for at revanchere os for indtrykket fra den første kamp.”

Nederlag til topholdet Silkeborg
Til gengæld gav det en hviledag mere, inden Silkeborg-kampen, men det vil være let at påstå, at det ikke hjalp, for vi tabte 1-2, så i stedet for at komme á point, var de nu fire point foran i tabellen, hvor vi dog holdt tredjepladsen.

“De er ikke indstillingen, der er forkert eller useriøs. Problemet er snarere, at vi har svært ved at rejse os. Vores spil er her for fastlåst, men vi må fortsat prøve at arbejde os ud af det,” sagde Palle Petersen efter kampen.

Jyderne vandt fortjent nok, selv om de ikke vadede i chancer. Men de var solide og stabile, mens vi nipsede og var for flagrende og kunne ikke overraske med uventede aktioner. Vi havde mange rigtigt dygtige boldspillere og unge talenter, men manglede i perioder som denne manglede nok ledertyper som Pierre Larsen og Ivan Nielsen, der i trængselstider kunne skabe ro og selvtillid.

Gæsterne kom foran midt i 1. halvleg, da Keld Bordinggaard spillede 1-2 med Heine Fernandez og lidt heldigt scorede mellem benene på Palle - men de havde andre chancer nok, til at pauseføringen var fortjent.

Vi var væsentligt bedre efter pausen, og godt tyve minutter før tid skabte Uldbjerg håb om point, da han sparkede en returbold ind, efter Manniche havde ramt stolpen på et indlæg fra Michael Johansen. Men ak… Henrik Lykke clearede en bold for dårligt, så Allan Reese sikrede Silkeborg sejren.

Allerede efter et par fejl i Linfield-udekampen havde pressen givet ham tilnavnet “Ulykke” (ligesom Diego blev til Utur), og han erkendte, at det havde gjort ondt. Politiken fremhævede dog, at der ikke kunne klages over hans indstilling, men det var generelt et såret og humørfattigt løve-mandskab, der tog hjem og pakkede kufferterne til returkampen i Milano.

Nederlaget blev kostbart, da sluttabellen skulle gøres op, og Silkeborg løb med guldet. Men ikke mere kostbar, end at vi lå til at genvinde mesterskabet, da der manglede 45 minutter af sidste spillerunde i Odense. Det var der ikke mange, der troede på for præcis 25 år siden!


MATCHFACTS

Tirsdag den 26. oktober 1993, kl. 19.00 i PARKEN. Opvisningskamp
F.C. KØBENHAVN-BARCELONA 2-3 (1-1)
12.: 1-0 Lars Højer
35.: 1-1 Michael Laudrup
71.: 1-2 Amor
73.: 1-3 Julio Salinas
74.: 2-3 Michael Manniche
12.837 tilskuere. Dommer: Carl Laursen.

F.C. København: 1 Palle Petersen - 3 Diego Tur, 6 Christian Lønstrup, 4 Henrik Lykke - 5 Lars Højer, 20 Michael Mio Nielsen, 19 Michael Giolbas, 8 Iørn Uldbjerg, 11 Michael Johansen - 15 Kim Mikkelsen, 14 Peter Møller. (Udskiftninger ikke noteret)

Barcelona: Carlos Busquets (46.: Mariano Angoy), Iglesias Ivan (46.: Goicoechea), Miguel Angel Nadal (46.: Ronald Koeman), Josep Guardiola (46.: Amor), Sergi Barjuan, Eusebio (46.: Vujovic), Jordi Cruyff, Michael Laudrup, Ronnie Ekelund (46.: Quique Estebaranz), Romario (46.: Julio Salinas), Thomas Christiansen (46.: Hristo Stoichkov)

Søndag den 31. oktober 1993, kl. 15.00 i PARKEN. Superligaen, 14. runde
F.C. KØBENHAVN-SILKEBORG 1-2 (0-1)
18.: 0-1 Keld Bordinggaard
68.: 1-1 Iørn Uldbjerg
70.: 1-2 Allan Reese
6.320 tilskuere. Dommer: Peter Mikkelsen
Advarsel: Henrik Lykke, F.C. København

F.C. København: 1 Palle Petersen – 3 Diego Tur, 6 Christian Lønstrup, 4 Henrik Lykke – 15 Kim Mikkelsen (76.: 7 Jørgen Juul Jensen), 5 Lars Højer (46.: 14 Peter Møller), 2 Michael Giolbas, 12 Morten Falch, 8 Iørn Uldbjerg – 11 Michael Johansen, 9 Michael Manniche. (Ikke benyttet: 18 Thomas Risum)

Silkeborg: Peter Kjær, Lars Melvang, Jacob Laursen, Flemming Møldrup, Henrik Kastbjerg, Morten Bruun, Peter Sørensen, Keld Bordinggaard (76.: Troels Bech), Michael Larsen, Allan Reese (90.: Michael Hansen), Heine Fernandez. (Ikke benyttet: John Rasmussen)

 

Programforside