De tre største

Så kan FCK.DK endelig løfte sløret for de tre største profiler i F.C. Københavns historie. På en suveræn førsteplads kom Sibusiso Zuma, og på de to efterfølgende pladser konkurrerede Peter Nielsen og Lars Højer til det sidste.

 

1. Sibusiso Zuma

Den, måske største profil Superligaen nogensinde har set! Hvor der kan være delte meninger om dette faktum, er der ikke mange der tvivler på at Zuma har scoret historiens – uden sammenligning – bedste Superligamål: Hans saksesparksperle i guldkampen mod Brøndby 10.06.2001. Sibu har i det hele taget været involveret i rigtig mange af de flotteste og/eller mest spektakulære mål i nyere F.C. København-historie.

 

Hvem husker ikke målet mod AGF hvor han snyder fire forsvarsspillere, samt målmanden, for herefter at trille bolden i det tomme net? Eller hans halvflugter, fra en spids vinkel, der fløj i en bue over Zaza i Brøndbymålet? Sådan kunne man blive ved.

 

Selvom der er mange der mener at Zuma ikke scorede nok mål i sin egenskab af angriber, er det dog en sandhed med modifikationer. Således har Sibu scoret 54 mål i 188 kampe, eller rundt regnet i hver tredje kamp. Af tidligere angribere i klubben, er der ingen der har et nævneværdigt højere scoringssnit. Antallet af mål bringer ham også op på 4. pladsen på all-time topscorerlisten, sølle to mål fra Peter Møller på 3. pladsen.

 

Zuma satte første gang sine fødder på dansk jord i vinteren 2000 og proklamerede at han da havde set sne én gang før i sit liv, på en træningslejr i Tyskland. Umiddelbart efter landingen blev Sibu kørt direkte til PARKEN for at spille træningskamp mod Helsingborgs IF, der i øvrigt gav debut til deres nye angriber – en vis Álvaro Santos.

 

Klubben havde fået øje på Zuma under en træningslejr i Sydafrika i 2000 og tilbød ham at spille med i en af træningskampene dernede. Efter en overbevisende indsats, blev Sibu tilbudt kontrakt i København og startede som nævnt i 2000. I sommeren 2005 spillede han sin sidste kamp i den hvide trøje og havde i løbet af de foregående 5½ år, skaffet sig et fantastisk eftermæle i klubben.

 

Udover sin karriere i Danmark, har Sibu også spillet på højeste niveau i Sydafrika og slår p.t. sine folder i den tyske Bundesliga for Arminia Bielefeld. På landsholdet har Zuma ligeledes en høj stjerne, senest bevist ved hans udnævnelse til anfører for Bafana Bafana under den netop overståede African Cup of Nations. I alt er det blevet til 46 landskampe, herunder en VM-slutrunde, for den vævre tekniker.

 

Om sin kåring som den største profil i F.C. Københavns historie, siger Zuma selv:

 

- Det er en stor ære! Specielt foran spillere som Peter Nielsen, Ståle og Lars Højer. Højer scorede jo mange fantastiske mål, så det er dejligt at fansene synes jeg har været endnu bedre. Det har været fantastisk at spille i F.C. København i alle de år. Mest fordi fansene altid stod bag mig, og i fodbold er dét meget vigtigt.

 

- Hvis du ønsker at spille god fodbold, bliver du nødt til at have en form for samhørighed med fansene, så går det hele op i en højere enhed. Har du først fået den forbindelse med fansene ønsker man ikke at tabe, fordi man ved at de fans der hepper på én, bliver meget skuffede. Hver gang der er kamp, kommer folk langvejs fra og betaler for at se holdet spille.

 


- Fordi fansene har støttet mig så massivt, har jeg også leveret mit maksimale i hver kamp. Jeg vil gerne sige tusind tak til fansene og jeg håber at jeg kan komme tilbage til FCK inden min karriere slutter og måske spille en sæson.

 

 

2. Peter Nielsen
Indbegrebet af anfører, der også gav ham tilnavnet ”Kaptajnen” på tribunerne. Peter Nielsen har et stort hjerte der banker for Borussia Mönchengladbach og ikke mindst F.C. København. Efter at have været med til at vinde EM for Danmark i 1992, skrev Peter Nielsen kontrakt med M’gladbach. Fem sæsoner blev det til, hvor den vellidte midtbanegeneral blandt andet var med til at vinde den tyske pokalturnering i 1995.

 

I 1997 blev Peter Nielsen hentet til F.C. København og spillede en fantastisk debutsæson, der længe gav lovning om metal af den gyldne slags, men desværre endte i en bronzemedalje. Endnu en sæson blev det til for Peter Nielsen, inden han i 1999 vendte tilbage til M’gladbach der i mellemtiden var rykket ned i 2. Bundesliga. Det var Peters store drøm at hjælpe klubben op i Bundesligaen igen, og det lykkedes!

 

Efter at have sikret sig klubbens oprykning, vendte Peter hjem til København og Byens Hold i 2002 og spillede yderligere halvanden sæson frem til vinteren 2003. Over to omgange og i alt 3½ sæson, spillede Peter 131 kampe og scorede 22 mål for F.C. København. I begge omgange var Peter Nielsen anfører for holdet og en meget vellidt skikkelse – både blandt holdkammerater, modstandere og tilskuere.

 

Det blev til et enkelt mesterskab og en meget stor andel i det efterfølgende mesterskab, hvor Peter som nævnt nåede at spille en halvsæson. At andelen i det mesterskabet 2003/04 var stor, viser hans valg som Årets Spiller i F.C. København 2003 også. På landsholdet nåede Peter 10 kampe, fordelt over 10 år, fra 1992 til 2002. Selvom han ikke kom på banen i mere end 10 gange, var han ofte en del af landsholdstrupperne op gennem 1990’erne.

 

Efter at Peter indstillede karrieren som aktiv, har han været rundt og snuse til trænerfaget, som træner for B93 og som talenttræner i F.C. København. I dag er Peter assistent for Ståle Solbakken og er dermed igen en stor del af F.C. Københavns Superligahold.

 

Om fansenes valg af ham som den næststørste profil i klubbens historie, siger Peter Nielsen selv:

 

- Det er jeg meget beæret over. Det er rigtig dejligt at det er fansene der har stemt mig ind. Jeg har altid kunnet mærke at fansene har sat pris på mig og det er rigtig flot, med tanke på hvor mange gode spillere der har været i klubbens historie. Så jeg er både glad for og beæret over at være så langt fremme.

 

- Jeg husker selvfølgelig Danmarksmesterskabet i 2003 som det største i min tid i F.C. København. Men ellers har det generelt bare været nogle rigtig gode år jeg har haft i klubben og dem vil jeg altid huske meget, meget positivt tilbage på.

 

- F.C. København betyder rigtig meget for mig og det er også derfor jeg samtidig er meget glad for at jeg i dag kan arbejde i klubben og følge med så tæt på.

 

 

3. Lars Højer Nielsen
Medierne yndede at kalde ham Kanonkongen, og det med rette! Udover at Højer generelt scorede rigtig mange mål, specielt af en midtbanespiller, så var målene oftest af en ganske særlig karaktér: Lars Højer var dødboldspecialist og kunne sparke en bold i mål fra de mest vanvittige afstande og vinkler.

 

Specielt de første 3 sæsoner han var i klubben, sendte han flittigt læderet i kassen. Således scorede han imponerende 43 mål fra sommeren 1992 til sommeren 1995. I de følgende sæsoner blev det ikke til så mange kampe og derfor selvfølgelig heller ikke så mange mål. Alligevel lykkedes det Højer at blive klubbens topscorer, for tredje sæson i træk, i 1996.

 

Højer var med fra starten og spillede for Byens Hold helt frem til årtusindskiftet, hvor en serie skader satte et endeligt punktum for en fantastisk karriere. Det blev til 211 kampe og 66 mål for F.C. København – mest mindeværdige er nok overtidskanonen mod Linfield og et frisparksmål fra 43 meter mod AaB. I 1994 blev han valgt til årets spiller i F.C. København efter et år hvor han havde scoret 15 mål.

 

Lars Højers talent indbragte ham også 8 kampe på U/21 landsholdet i starten af 90’erne, hvor han blandt andet spillede sammen med Thomas Helveg, Jacob Laursen, Stig Tøfting, Peter Møller, Claus Thomsen, Per Frandsen og Morten Wieghorst. Men i modsætning til ovennævnte spillere, der alle nåede 20 eller flere A-landskampe, så fik Højer desværre kun en enkelt kamp på ”Det rigtige landshold”. Odiøst nok i samme kamp – mod USA – som også blev Michael Mios eneste kamp på A-landsholdet.

 

I dag er Lars Højer ansat i F.C. Københavns salgsafdeling, hvor han har ansvaret for Company Club og Club 100 og er samtidig træner for Boldklubben Skjolds 1. Damesenior hold der ligger nummer 1 i landets næstbedste række ved vinterpausen, med god mulighed for oprykning til sommer. Som en ekstra fjer i hatten er Højer også netop blevet kåret som Årets Kvindetræner i Danmark 2005.

 

Om fansenes valg af ham som den 3. største profil i klubbens historie, siger Lars Højer selv:

 

- Det er jeg ufattelig stolt af. Ikke mindst fordi jeg – bedre end de fleste - kender til hvor mange gode spillere der har været i klubben. Så det er et utrolig stærkt felt at blive valgt ind som nummer 3 i…Det er jeg meget stolt af.

 

- Jeg husker DM i 1993 som det suverænt største jeg har oplevet i min karriere. Det var jo et kæmpepres vi spillede under. Med alle de her store armbevægelser, med at vi skulle være en europæisk storklub, var det kun mesterskabet der talte.

 

- Jeg husker også meget tydeligt pokalfinalen i 1995, hvor jeg scorede to mål. Det var selvfølgelig også helt specielt. Af mål, er mine bedste minder jo nok målet mod Linfield, men også mange af de frisparksmål jeg scorede mod AaB.