Engelsk dommer mod FC Viktoria Plzen

Kroatiske dommere mod LOSC Lille

Når F.C. København tirsdag aften møder franske LOSC Lille, så bliver det med kroatisk dommer. Kampen skal nemlig ledes af kroaten Marijo Strahonja, der for øvrigt fejrer sin 37 års fødselsdag med at lede slaget mellem Byens Hold og LOSC Lille.

Af Jan Eliassen
Marijo Strahonja er den højest rangerede kroatiske dommer, og han er indplaceret i kategorien ”Elite Development”, altså den næsthøjeste dommerkategori hos UEFA.

Kroaten har dømt internationalt siden 2006, og nåede i sidste sæson op på et niveau, hvor han fik love til at dømme gruppekampe i UEFA Champions League. Han fik dog kun en enkelt kamp i selve gruppespillet i sidste sæson, men det var til gengæld på Old Trafford, hvor 74.847 tilskuere så Marijo Strahonja godkende to scoringer til Manchester United. Modstanderen var FC Otelul Galati fra Rumænien, og tidligt i kampen godkendte Strahonja en scoring af Uniteds Antonio Valencia, og sent i kampen kunne Strahonja så godkende et selvmål af Cristian Sarghi.

Marijo Strahonja virker ikke som en dommer dømmer specielt mange straffespark eller udviser et stort antal spillere, for i hans ni internationale opgave i sæsonen 2011/12 (EM-kvalifikation, Europa League og Champions League), der dømte han kun ingen straffespark og smed kun en enkelt spiller ud.

Marijo Strahonja og danske hold
Tirsdagens dommer har aldrig tidligere dømt F.C. København, men han har ved et par tidligere lejligheder dømt danske hold, første gang i 2007 hvor han dømte en U19-landskamp mod Tyrkiet (0-0).

Herudover har han dømt A-landsholdet en enkelt gang. Det var i oktober 2011 i en kvalifikationskamp frem mod EM 2012. Her var han dommeren da Danmark på udebane vandt med 4-1 over Cypern.

Hvad angår de europæiske klubturneringer, så har Marijo Strahonja kun dømt danske hold en enkelt gang. Det var i august 2010, hvor FC Nordsjælland tabte 1-2 på udebane til Sporting Lissabon.

De øvrige dommere
Marijo Strahonja kommer naturligvis ikke alene til PARKEN. Med sig har han de to liniedommere Sinisa Premuzaj  og Igor Krmar, og de får hjælp af 4. dommeren Goran Pataki.

Kampens to “bagliniedommere” (Additional assistant referees) er Igor Pristovnik og Ante Vucemilovic-Simunovic (Jr.).

Alle mand er fra Kroatien.