Før FCK-Rosenborg

I 1917 skulle der blot tolv mænd til for at stifte en fodboldklub i Rosenborg i Trondheim. Som en hyldest til hvad der dengang var Norges bedste hold, Odd Skien, så fik klubben navnet ”Sportsklubben Odd”.  I 1928 skiftede klubben navn til Rosenborg Boldklub, og navneskiftet var en simpel nødvendighed, da det norske fodboldforbund ikke ville have to klubber med det samme navn.

Af Jan Eliassen

Frem til midten af 1960’erne gik det stille og roligt for Rosenborg BK, men så begyndte den første rigtig gode periode, hvor det lykkedes at hive tre norske mesterskaber i land fra 1967 til 1971. Efter disse gode år, så skulle der gå 14 år før der atter var grund til at låse pokalskabet op – men siden da, så har der i perioder ikke været den store grund til at låse skabet alt for grundigt, for der er nærmest hvert år blevet vundet nye pokaler.

I 1985 vandt Rosenborg den fjerde titel, og siden da fulgte mesterskaber i 1988, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 og 2006. Derudover kan der lige tilføjes ni pokaltitler, hvor man dog skal tilbage til 2003 for at finde den seneste pokaltriumf.

Alt i alt er listen med triumfer så lang, at ingen vil kunne indvende noget mod påstanden om, at Rosenborg har været det absolut største norske hold siden midten af 80’erne – og de fleste fodboldinteresserede vil helt sikkert også svare ”Rosenborg”, hvis de bliver spurgt om, hvad der er det mest kendte norske hold gennem tiderne.

Champions League otte år i træk

Udover at vinde 13 mesterskaber i træk fra 1992 til 2004, så formåede Rosenborg også at kvalificere sig til gruppespillet af UEFA’s Champions League otte år i træk fra 1992 til og med 2002 – hvilket faktisk var en rekord indtil Manchester United kvalificerede sig for niende gang i træk i 2004.

Siden da er det lykkedes for Rosenborg at komme i Champions League yderligere tre gange, og deres seneste omgang Champions League i 2007 viste, at Rosenborg absolut er et hold der internationalt skal tages alvorligt. Dette var de nok enige om nede i Valencia, i hvert fald indtil i torsdags, for i efteråret 2007 slog Rosenborg de spanske favoritter med 2-0 både i Trondheim og i Valencia – og ydermere fik Rosenborg også 1-1 mod Chelsea på Stamford Bridge. I denne sæson har Valencia dog lige taget revanche, da de i torsdags på ”matchday 3” slog Rosenborg så klart som 4-0, og det endda oppe i Trondheim.

Den norske dominans er brudt

De seneste år har dog vist, at der begynder at være mere end et hold i Norge. Siden de 13 gange mesterskab i træk sluttede i 2004, så måtte Rosenborg i 2005 se Vålerenga snuppe mesterskabet foran Start og Lyn, mens Rosenborg måtte nøjes med 7. pladsen. I 2006 kom Rosenborg flot tilbage og vandt sikkert mesterskabet, men i de to seneste år er det så gået galt igen. I 2007 blev Brann mestre foran Stabæk og Viking – med Rosenborg på en 5. plads, og i den netop overstående sæson, der gik den norske titel til Stabæk, men sølv og bronze blev vundet af henholdsvis Fredrikstad og Tromsø – og endnu engang endte Rosenborg som nummer 5.

På vej mod toppen?

Men meget tyder dog på at Rosenborg er på vej tilbage, dels er de det eneste norske hold der stadig spiller europæisk fodbold, og dels så havde de et godt efterår i den norske Tippeliga. En del af den succes de har haft det sidste halve år kan tilskrives deres nye træner Erik Hamrén. Efter at han i sommer havde gjort AaB til danske mestre, så tog Erik Hamrén til Trondheim, hvor han påbegyndte genoprejsningen af Rosenborg – hvilket til dels lykkedes da han fik dem et par pladser opad i tabellen – men succesen har dog været størst internationalt.

Rosenborgs vej til UEFA Cuppens gruppespil er gået via Intertoto turneringen, hvor først Litauiske Ekranas blev besejret med sammenlagt 7-1 og herefter fulgte en spinkel sejr over hollandske NAC Breda. Hollænderne vandt 1-0 i den første kamp, men Rosenborg gik videre med en 2-0 sejr hjemme. I kvalifikationen til selve UEFA Cuppen vandt  svenske Djurgården med 2-1 hjemme, men da Rosenborg vandt returkampen med 5-0, så var Rosenborg klar til at dyste med Brøndby om en plads i gruppespillet. Men også her viste Rosenborg sig som det klart bedste hold – og nordmændene gik fortjent videre efter at have vundet med 2-1 i Brøndby og med 3-2 hjemme på Lerkendal.

UEFA Cuppens gruppe G

Efter fine resultater på vej mod UEFA Cuppens gruppespil, så har resultaterne dog haltet lidt i selve gruppespillet. I første kamp fik Rosenborg 0-0 hjemme mod Club Brugge, men i næste kamp gik det galt, og Rosenborg måtte i lighed med F.C. København erkende at Franske St. Etienne er et godt hold, da nordmændene tabte så klart som 3-0 til franskmændene. I den tredje kamp blev det til endnu et nederlag, da de som tidligere nævnt tabte med 4-0 til Valencia hjemme på Lerkendal.

Rosenborg ligger pr. sidst i gruppen med et enkelt point, har endnu ikke scoret, men har måttet se modstanderne score hele syv gange. Rosenborg er nu i en sådan situation, at de ikke selv kan afgøre deres videre færd i turneringen, for selv om de skulle slå F.C. Købehavn i PARKEN, så vil vinderen af årets sidste kamp mellem Club Brugge og F.C. København formodentlig tage 3. pladsen i puljen, og dermed være med i bowlen, når der den 19. december klokken 13 trækkes lod til forårets 16-delsfinaler.


DOMMERNE

Når F.C. København torsdag aften skal forsøge at besejre Rosenborg Boldklub, så har UEFA valgt, at det bliver østrigske Thomas Einwaller der skal lede ”slaget om Norden”.

Af Jan Eliassen

Den 31-årige Thomas Einwaller fra den østrigske by Scheffau er nok en af UEFA’s kommende topdommere, for set i lyset af, at han kun har dømt på højeste nationale niveau siden 2001, og kun har været FIFA dommer siden 2005, så er han allerede begyndt at få nogle af de større opgaver.

I denne sæson har Thomas Einwaller dømt to kampe ved de olympiske lege, og har ligeledes dømt VM-kvalifikationskampen mellem verdensmestrene fra Italien og Georgien (2-0 på to mål af Daniele De Rossi). Han har også været i aktion i Champions League i denne sæson, hvor han dømte opgøret i gruppe G mellem Fenerbahçe SK og Dinamo Kiev (0-0).

Det er også blevet til ”spilletid” i UEFA Cuppen. Thomas Einwaller dømte opgøret i UEFA Cuppens gruppespil mellem Aston Villa og Ajax Amsterdam, en kamp der for øvrigt havde en dansker som målscorer. Martin Laursen bragte Aston Villa foran 1-0, Ajax fik udlignet ved Thomas Vermaelen – men Gareth Barry sørgede for, at det alligevel endte med en sejr til Aston Villa.

Martin Laursen er ikke den eneste dansker der har haft Thomas Einwaller som dommer, for i efteråret 2007 kvalifice-rede AaB sig til UEFA Cuppens gruppespil på bekostning af italienske Sampdoria. Thomas Einwaller dømte det første opgør i Italien, og på trods af en italiensk 1-0 føring, så sørgede Rade Prica og Andreas Johansson for at AaB kom foran 2-1, men Sampdoria fik scoret yderligere et mål og opgøret endte 2-2. Returkampen sluttede 0-0, og dermed var AaB, i lighed med F.C. København, med i UEFA Cuppens gruppespil.

Hvis alt går vel for Thomas Einwaller, så er det ikke utænkeligt at han vil være en af de dommere der tager med til Sydafrika for at dømme VM. Han er i hvert fald blevet sat på den provisoriske liste med 38 dommere som efter al sandsynlighed vil dømme slutrunden i 2010.

Thomas Einwaller får hjælp på linierne af landsmændene Roland Heim og Klaus Strasser. Kampens fjerdedommer, Manfred Krassnitzer, er også fra Østrig.