21-2 i syv kampe!

Hvis man er i tvivl om, hvor brutale krav, der stilles til storklubber i moderne fodbold, så kan man passende tage udgangspunkt i F.C. Københavns aktuelle situation.

Siden 1. maj har Byens Hold således hentet 20 point i 10 SAS Liga-kampe (seks sejre, to uafgjorte og to nederlag), men alligevel forsyner en del fans og medier deres aktuelle omtale af klubben med negative fortegn. Hvilket bliver endnu mere bemærkelsesværdigt, når man kikker på indsatserne på hjemmebane, hvor vi har vundet de seneste syv kampe (inklusive UEFA Cup) i PARKEN med en målscore på 21-2! 

Med afsæt i ovennævnte kendsgerninger tillader jeg mig at konkludere, at Ståle Solbakkens spillere er godt på vej til at kæmpe sig tilbage fra den kostbare nedtur i april, og jeg synes, at truppen fortjener langt mere kredit end den kritik, der er dagens (u)orden. 

Ingen benægter, at vi stadig har vanskeligt ved at konvertere ekstreme spilovertag (ofte er vi i boldbesiddelse i 60-65 procent af især hjemmekampene) til scoringer og dermed relativt sikre føringer på to mål eller flere, men det er langt vigtigere, at vi dels henter points alligevel og dels fortsætter med at stå sammen som hold og klub, når vi udsættes for kritik med ringe fodboldfaglig tyngde. 

På den lange bane vil det netop være vores evner til stå sammen, arbejde målrettet og afslå lette løsninger, når vi er under pres, der vil være afgørende for, om vi får etableret F.C. København som en klub, som kan spille en rolle i europæisk klubfodbold. Og det er den drøm, vi forsøger at realisere i disse år. 

Fysisk stærke nordmænd
Torsdag aften venter endnu en vanskelig og vital opgave på Danmarks nationalstadion, når norske Lillestrøm med alle midler vil forsøge at forhindre os i at nå et skridt tættere vores tredje europæiske gruppespil i træk.

Det fysisk stærke Oslo-mandskab har ikke haft nogen stor sæson i den hjemlige liga, men i de seneste uger har formen været klart opadgående. Sandsynligheden for, at der bliver tale om to meget tætte kampe er overordentlig stor, men ikke mindst med afsæt i vores aktuelle statistik på hjemmebane er jeg overbevist om, at vi kan sikre os et solidt udgangspunkt inden returkampen.

Afslutningsvis velkommen til spillere, ledere og fans fra Lillestrøm samt til UEFA-repræsentant og dommerkvartet.

 

MODSTANDEREN 

Af Jan Eliassen

I denne sæson har spillet ikke helt været som i sidste sæson, og Lillestrøm SK er derfor at finde på en noget skuffende 12. plads i Tippeligaen, hvilket placerer dem lige over nedrykningsstregen. Også i pokalturneringen er det ikke gået som ønsket, her blev Lillestrøm SK nemlig elimineret i 2. runde af 2. divisionsholdet Eidsvold Turn, der altså besejrede de forsvarende norske pokalmestre med 1-0. 

Lillestrøm SKs største profil på banen er den canadiske angriber Olivier Occean, der i denne sæson har scoret 9 ud af Lillestrøms 20 mål i Tippeligaen, og for øvrigt var dobbelt målscorer i førnævnte pokalfinale. På bænken styres holdet af en af Norges tidligere store landsholdsprofiler, Jan Åge Fjørtoft. Ud over at have spillet som professionel for en række klubber i Norge, Østrig, England og Tyskland, så opnåede han ikke mindre end 71 landskampe for Norge, og formåede her at score 20 gange. 

Det skal dog siges, at efter den meget skuffende sæsonstart, så virker det som om Lillestrøm SK er ved at komme op i gear, om end de oven på tre sejre i træk, måtte indkassere et 1-0 nederlag til Lyn søndag aften. Der er ingen tvivl om, at hvis Lillestrøm SK skal have succes i dette års UEFA Cup, så skal de formentlig sætte deres lid til Olivier Occean, for det er fra hans fødder at målene som sagt ofte kommer.

Siden 2005 har F.C. København mødt Lillestrøm SK hele fem gange - og hver gang i Royal League. Ingen af kampene vil kunne påkalde sig betegnelsen ”målorgier”, for ingen har holdene har scoret mere end et mål i en kamp, og den samlede målscore er da også blot 3-2 i Lillestrøms favør. F.C. Københavns eneste sejr i de fem opgør var i Royal League-finalen i 2006, da Razak Pimpong scorede kampens eneste mål i overtiden – og herefter fik sit andet gule kort, og marchordre, da han fejrede sejrsmålet.

 

DOMMERNE

Når F.C. København på torsdag løber på banen til UEFA Cup-kampen mod norske Lillestrøm, så vil det være i selskab med den belgiske dommer Johan Verbist.

Den 42-årige belgier begyndte hans karriere som linievogter tilbage i 1989, og allerede året efter var han i gang som dommer – og er i dag en af Belgiens bedste dommere – og derudover, så dømmer Verbist også i den bedste hollandske række, Eresdivisie.

Johan Verbist dømte i 2007 en Champions League-kvalifikationskamp samt to UEFA Cup-kampe, hvoraf den ene af dem var i Danmark. Verbist var nemlig manden i sort, da AaB hjemme i Aalborg fik 0-0 mod Samporia, hvilket betød at AaB takket være 2-2 Italien, blev det første danske hold til at eliminere et italiensk hold i en europæisk klubturnering.

Spillerne fra København og Lillestrøm skal på torsdag passe på ikke at få et gult kort. Verbist formåede nemlig at uddele ikke færre end 15 gule kort i de tre førnævnte kampe i efteråret 2007.

Til torsdagens kamp får Johan Verbist hjælp på linerne af hans landsmænd Eric Thiry og Dirk Gilon. 

Kampens 4. dommer bliver Stéphane Breda, også fra Belgien.