F.C. København i gruppe B

F.C. København i Europa

FCK.DK har her samlet lidt interessant fakta om F.C. Københavns UEFA Cup-kamp torsdag mod norske Lillestrøm samt generelt om Løvernes færden i de europæiske fodboldturneringer.

af Søren Naundrup Jensen 

Torsdagens modstander
Vores modstander i UEFA Cuppens anden kvalifikationsrunde er Lillestrøm, som har kvalificeret sig via den norske pokaltitel. Lillestrøm er ikke selvstændigt placeret på UEFA’s rangliste, da de ikke selv har optjent point. Lillestrøm er placeret via Norges nationskoefficient, som pt. er 5,511. 

F.C. København og Lillestrøm
Lillestrøm er bestemt ikke ukendte for os og er faktisk det udenlandske hold, som vi har spillet flest kampe i mod. Fem opgør er det blevet til og alle kampene har været i Royal League. Første gang var i efteråret 2005, hvor vi spillede 0-0 i Norge. I foråret 2006 spillede vi 1-1 i PARKEN, med Tobias Linderoth, som målscorer og senere var Lillestrøm modstanderen i Royal League-finalen 2006. Her vandt vi 1-0 på et mål af Razak Pimpong. I efteråret 2006 mødte vi Lillestrøm to gange og tabte såvel ude som hjemme med 1-0. Status for de fem kampe er en sejr, to uafgjorte og to nederlag. Det har været målfattige kampe og ingen af holdene har formået at score mere end et enkelt mål i samme kamp og vores målscore er 2-3 for de fem kampe. 

113. kamp mod en international modstander
Torsdagens kamp er F.C. Københavns 113. kamp mod en udenlandsk modstander. Vi har spillet 74 kampe i de store europæiske turneringer, 22 kampe i Royal League, samt 16 kampe i Toto-turneringen. 

75. kamp i Europa Cuppen
Det er i aftenens kamp 75 gang at vi spiller i Europa Cuppen. Vi har spillet 28 kampe i mesterholdenes turnering, heraf seks kampe i selve UEFA Champions League, 12 kampe i pokalvindernes turnering, samt 34 kampe i UEFA Cuppen. De første 74 kampe er endt med 30 sejre, 17 uafgjorte og 27 nederlag. Vores målscore er plus 26, med 120 mål til os og 94 til modstanderne. 

Fem røde kort
Vi har modtaget fem udvisninger i vores 73 EC-kampe. Første gang var i 1998, hvor Carsten Hemmingsen blev vist ud i udekampen mod Karabagh Agdam og anden gang var i 2001, da Christian Poulsen fik et rødt kort i hjemmekampen mod Borussia Dortmund. I 2005 fik vi en dobbeltudvisning, da Peter Møller og Michael Silberbauer begge blev vist ud i hjemmekampen mod Hamburger SV. Sidste udvisning var i sidste sæson, hvor Michael Gravgaard så rødt i hjemmekampen mod RC Lens. De sidste fire røde kort er således faldet i hjemmekampe. 

Flest EC kampe
Christian Lønstrup og Hjalte Nørregaard deler med 28 kampe rekorden for flest kampe i Europa Cuppen, og i torsdag aftens kamp kan Hjalte Nørregaard bringe sig alene i front. Hjaltes spillede sine første EC-kampe i efteråret 2003, og hans to første kampe mod Sliema Wanderers blev i øvrigt de to sidste EC-kampe for Løns.  

Største sejre
Vores største hjemmebanesejr i EC-sammenhæng er fra sidste kamp, hvor vi vandt med imponerende 7-0 over Cliftonville. På udebane har vi ”kun” vundet 6-0, idet vi i 2003 besejrede Sliema Wanderers med tenniscifrene på Malta. 

Største nederlag
Det største hjemmebanenederlag er fra 1993 hvor vi tabte 0-6 til AC Milan. På udebane har vi tabt 5-0 til både A.J. Auxerre (92) og Hradec Králove (95). 

Bedste danske hold i UEFA Champions League
Selvom vi i 2006 endte på fjerdepladsen i gruppespillet, ligesom AaB i 1995 og Brøndby i 1998, så kan vi være stolte af det bedste danske CL-resultat nogensinde. AaB fik fire point, Brøndby tre, så vores syv point var en efter danske forhold enestående præstation. 

Selvmål i EC
To gange har vi været så heldige at modstanderne har scoret i eget net. Første gang var i 6-0-sejren over Sliema Wanderes og det var der ingen der tænkte ret meget over. Den anden gang var da unge Thomas Vermaelen sendte bolden i eget net i kampen mod Ajax, og det blev et af de vigtigste mål i F.C. Københavns historie. 

Sejre til danske hold
De fem danske hold har hver spillet to kampe og det er blevet til fuldt hus med ti sejre. De danske sejre er vigtige for vores UEFA-koefficient og da en dansk sejr giver 0,066 point, så har vi indtil videre opnået 0,66 point. Ganske flot og allerede bedre end katastrofeåret 2004-05, hvor vi kun opnåede 0,495 point.