Søren Lerby i Ajax-trøjen

Undskyld til "Jørgen" Lerby og Fremad Amager

I anledning af fredagens træningskamp mod Fremad Amager bringer vi en beklagelse - med 44 års forsinkelse...

For 44 år siden debuterede Søren Lerby for Fremad Amager i en alder af 17 år, da amagerkanerne tabte 0-4 til KB i Idrætsparken. Lerby fik chancen som 12. mand, dengang det kun var tilladt at have én reservespiller, og allerede efter et kvarters tid kom han i aktion, da Fremad-forwarden Jørgen Simonsen blev skadet. Og han gjorde i øvrigt et meget stærkt indtryk på et ellers tamt Fremad Amager-mandskab, der led sit femte nederlag i træk.

Sørens også...
Men det var altså SØREN Lerby, der kom på banen, og ikke JØRGEN Lerby, som det fremgår af KB's trykte kampprogram, som vi har gravet frem af arkiverne. Så på KB's vegne og med 44 års forsinkelse: undskyld!

Kampprogram, KB-Fremad Amager 1975


Til KB's forsvar skal siges, at oplysningerne om holdet jo kom fra Fremad Amager selv, og hvis de er overbragt pr. telefon, kan det være der, (høre)fejlen er sket.

Kort bekendtskab i divisionsfodbold
Navnet Søren Lerby var ellers ikke ukendt i fodboldkredse, for dels var han søn af B1903's mangeårige spiller Kaj Lerby, og dels havde han allerede markeret sig som en meget talentfuld spiller på junior- og ynglingeniveau, mens han endnu repræsenterede barndomsklubben Tåstrup IK. Her fik han i øvrigt også seniordebut og scorede en hel del mål, mens klubben lå i Danmarksserien og kæmpede med Lyngby om at undgå nedrykning.

Til et junior-unionsstævne i 1974 sloges Søren Lerby f.eks. også om topscorertitlen med navne som Steen Thychosen (Vejle), Klaus Berggren (Lyngby) og John Eriksen (Svendborg), der ligesom Søren fik fornemme karrierer som udlandsprofessionelle.

Bare tre måneder efter debuten i Idrætsparken rejste han og klubkammeraten Frank Arnesen til Ajax, og resten er historie, som man siger...

Søren Lerby og Frank Arnesen
Lerby & Arnesen ved Danish Football Award 2013. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


>> Fremad Amager - en klub med traditioner