Engelsk dommer mod FC Viktoria Plzen

Tre udebanemål sidst Carballo dømte FCK

Dommeren til onsdagens afgørende playoff-kamp mod FC Viktoria Plzen, er spanieren Carlos Velasco Carballo. Han har en enkelt gang tidligere dømt F.C. København, det var i PARKEN hvor Løverne tabte 1-3, og dette resultat – altså det med de tre udebanemål – må godt gentages onsdag aften.

Af Jan Eliassen
Det er en af UEFA’s absolutte topdommere der skal dømme onsdagens kamp. Den 40-årige Carlos Velasco Carballo har haft en hastig opstigen i UEFA’s dommerrækker de seneste par år, og det hele kulminerede i sidste sæson, hvor han i Champions League dømte en kvalifikationskamp, tre gruppekampe, 1/8-finalen mellem Manchester United og Olympique de Marseille (2-1) samt den ene semifinale mellem Schalke 04 og Manchester United (0-2).

Men udover at få æren af en semifinale i Champions League, så fik Carlos Velasco Carballo også lov til at dømme Europa League finalen mellem de to portugisiske klubber FC Porto og SC Braga, et opgør som FC Porto vandt med 1-0.

I de i alt otte europæiske klubkampe som Carballo dømte i sidste sæson, der fik han uddelt ikke færre end 29 gule kort – men ikke en eneste gang fik han fremvist et rødt kort. Udover kortene fik Carballo også dømt fire straffespark i de otte opgør.

Carlos Velasco Carballo er placeret i dommerkategorien ELITE, hvilket er den højeste dommerkategori hos UEFA. Ingen danske dommere er pt. at finde i denne kategori.

Carballos første kamp med F.C. København
Carlos Velasco Carballo har som sagt en gang før dømt F.C. København. Det var i foråret 2010 hvor han i PARKEN dømte Løverne mod franske Olympique de Marseille.

Kampen var det første ben i 1/16-finalen i Europa League, og efter at have holdt franskmændene fra fadet i de første 45 minutter, så gik det galt i 2. halvleg. Her måtte Carlos Velasco Carballo godkende tre mål til Marseille og kun et enkelt til F.C. København. Det fik Jesper Grønkjær lov til at score på straffespark, efter at Carballo havde dømt for straffe, da Marseilles Niang blokerede et hovedstød fra Pospech med armen. Grønkjærs scoring var til 1-1 og faldt i det 79. minut, og scoringen bragte kortvarigt Løverne ind i opgøret – men desværre fik de rutinerede franskmænd puttet yderligere to bolde i kassen i de sidste seks minutter.

De øvrige dommere
Alle seks dommere på onsdag er fra Spanien. De to liniedommere er Roberto Alonso Fernandez og Jesus Calvo Guadamuro, mens hvervet som 4. dommer er gået til Carlos Del Cerro Grande.

De to “bagliniedommere” (Additional assistant referees) er Carlos Clos Gomez og Fernando Teixeira Vitienes.