Trabzonspor i Europa: To gange slået ud af B1903

To gange før har Trabzonspor mødt danske hold i Europa, og begge gange - i 1977 og 1991 - røg de ud til vores moderklub, B1903.

Trabzonspor debuterede i Europa i efteråret 1976 og året efter fik Trabzonspor fornøjelsen af B1903’s danske mestre, og det blev en dramatisk affære. Tyrkerne vandt  den første kamp i Trabzon med 1-0 på et mål et kvarter før tid, efter at Per Poulsen havde stået en brandkamp og forhindret et større nederlag.

Dagen inden returkampen i Idrætsparken blev tyrkerne forsinket en times tid til træningen på Gentofte Stadion, og ifølge klubpræsidenten skyldtes det, at der var hele fem nygifte spillere i truppen: de havde for travlt med at købe ind til konerne i de københavnske stormagasiner, så de kom for sent afsted…

Men de fik større problemer til kampen i Idrætsparken, hvor Lars Francker bragte 03’erne foran inden pausen, og to minutter før tid scorede han til 2-0, og så brød helvede løs med slagsmål på tribunerne mellem tyrkiske og danske fans, og nede på banen blev den svenske dommer, Rolf Ericsson, blev overfaldet af tyrkiske ledere og spillere.

For at gøre en lang historie kort, så blev de udelukket et år fra europæisk fodbold, og B1903 fik en bøde på 15.000 kr. for manglende sikkerhedsforanstaltninger, som Københavns Idrætspark dog valgte at betale.

- - - - -

14 år senere mødtes B1903 og Trabzonspor igen, og igen lykkedes det B1903 at gå videre, selv om det holdt hårdt mod tyrkerne, som dengang havde Lars Olsen på holdet.

”Vi var vanvittige heldige…”
Lars Højer husker tydeligt B1903’s to UEFA Cup-kampe mod Trabzonspor i efteråret 1991, som endte med, at 03’erne gik direkte på vinterferie med udsigten til kvartfinalerne mod Torino.

”Det var jo runden efter, at vi havde slået Bayern München, og der var godt fyldt op med tyrkiske tilskuere på Gentofte Stadion,” husker Lars fra dengang, hvor Parken stadig var under ombygning.

”Vi havde et rigtig godt hold og var også godt kørende i Superligaen, så vi havde en stor tro på, at vi skabe et godt resultat mod tyrkerne, men efter en halv times tid fik vi Palle Petersen udvist for en nødbremse uden for feltet.”

”Thomas Risom kom ind og gjorde det fint, men vi måtte tage Jørgen Juul ud og spille med ti mand, og vi havde meget svært ved at håndtere tyrkerne.”

”De kørte meget rundt med os, men de var også ineffektive, og så scorede jeg lige før pausen, da Pierre Larsen slog et langt skift med venstre, og jeg tog et godt touch og sparkede den ind.”

Lars Højer
Lars Højer - målscorer mod Trabzonspor


”Der var også en masse tumult ud over udvisningen, for på et tidspunkt blev der fyret en raket ind på banen, der landede tæt på deres målmand. Men den kom jo nok fra en af de tyrkiske tilskuere, for det var ikke ligefrem det, vores eget publikum var kendt for… De plejede mest at komme med et havebord og en flaske vin, når vi spillede på Gentofte…”

”Det lykkedes at forsvare 1-0-føringen hjem, men dernede blev vi også helt udspillet og stod bare og parerede deres angreb under hele kampen.”

Vild stemning til returkampen
”Der var en vild stemning, allerede da vi kom til stadion to timer før kickoff. Stadion var helt fyldt, og tilskuerne sang til hinanden på tværs af tribunerne, så alle var med," fortæller Højer.

"De skød også raketter efter os, og en af dem ramte Ivan Nielsen på benet, men han tog det som sædvanlig helt cool og sagde, at det bare var en del af festen…”

”Men vi var meget heldige med kun at komme bagud 1-0, og så på en eller anden måde fik Manniche fat i bolden ti minutter før tid og sparket den ind fra spids vinkel, og så skulle de op og score to gange for at gå videre, men vi holdt stand og fik 1-1.”

Højer var lige fyldt 21, og 20-årige Diego Tur var også med på holdet, hvor han spillede i forsvaret med de rutinerede Kenneth Wegner og Ivan Nielsen.

"Det var et fantastisk publikum, og der var virkelig gang i den på tribunerne, og de smed alt muligt ind på banen under kampen. Så det var fint at have sådan en som Ivan, som tog det iskoldt. Og der blev helt stille, da Manne scorede der kort før tid, og da kampen var slut, så husker jeg også, at deres tilhængere stod og klappede pænt af os, da vi forlod banen, og vi klappede også tilbage."

”Det var den sidste kamp inden juleferien, så der var god stemning i flyet hjem, og vi fortsatte festen hjemme hos Ivan bagefter,” husker Lars Højer også.

I næste runde blev Torino endestationen for 03’ernes sidste europæiske eventyr, inden F.C. København blev etableret i sommeren 1992.

- - - - -

En enkelt gang i CL-gruppespil
Siden er Trabzonspor sluppet for danske hold - indtil nu.

En enkelt gang i 2010-11 har klubben været i Champions League-gruppespillet, hvor de mødte Inter, Lille og CSKA Moskva, men det skete på en måde, der ikke vækker gode minder i Trabzon. Jo, gruppespillet var fint nok, men de fik den direkte adgang, fordi UEFA gav Fenerbahce karantæne som led i en kæmpe matchfixing-skandale i tyrkisk fodbold.

Fenerbahce vandt i foråret 2010 mesterskabet på bedre målscore end Trabzonspor, men fik kun frataget Champions League-pladsen og ikke det tyrkiske mesterskab, som Trabzonspor stadig mener er deres.

Inter-Trabzonspor i 2011
Inters Zanetti og Trabzonspors Marek Cech i CL-gruppespillet i 2011. Foto: Getty Images


Siden har Trabzonspor også selv haft problemer og blev udelukket fra europæisk fodbold i 20/21-sæsonen på grund af Financial Fair Play-reglerne.

Sidste sæson var de med igen, men røg ud til Roma i Comference League-playoff. Sidst de var i et gruppespil, var i efteråret 2019, hvor de blot fik ét point i en Europa League-gruppe med Getafe, Basel og Krasnodar.