Slovan har før slået både FCK og B1903 ud

Både FCK og B1903 har før mødt Slovan Bratislava i europæisk fodbold, og vi har revanche til gode efter to samlede nederlag.

1994
Vores eget opgør fandt sted i UEFA Cup i efteråret 1994, som vi kvalificerede os til via sølvmedaljerne i 93/94-sæsonen. Slovan havde i foråret 94 vundet den allerførste udgave af den selvstændige, slovakiske liga, men efter indførelsen af Champions League blev bl.a. de slovakiske mestre henvist til kun at spille UEFA Cup, fordi Champions League bestod dengang kun af 24 hold.

Både vi og Slovan måtte gennem en kvalifikationsrunde. Vi eliminerede finske FC Jazz, men først efter et sviende 0-1-nederlag i Parken, hvorefter vi vandt 4-0 i Finland. Slovan besejrede uden problemer nordirske Portadown ud med 2-0 og 3-0.

Den første kamp i Slovakiet markerede Benny Johansens comeback på trænerposten efter opsigelsen af Keld Kristensen. Ikke mindst takket være en kanonkamp af Per Poulsen begrænsede vi nederlaget til 0-1 på en slovakisk scoring et kvarter før tid.

Per Poulsen

T
o uger spillede vi 1-1 i Parken foran blot 4.232 tilskuere, der så gæsterne komme foran midt i 1. halvleg og tvinge os til at skulle op og score tre gange. Det blev dog kun til det straffe, Lars Højer udnyttede kort før pausen, selv om vi havde chancer nok efter pausen. Slovan var dog alt i alt det bedste hold, men vi fik dog tanket lidt selvtillid efter en svær start på sæsonen.

1970
B1903 mødte Slovan i september 1970 i 1. runde af EC for Mesterhold.

Dengang spillede vi kalenderårs-turnering, så Danmark stillede med det hold, der vandt mesterskabet i efteråret 1969. Her sikrede B1903 - som oprykkere - sin første titel siden 1938, i øvrigt foran vores anden moderklub, KB.

Med et mesterhold, der var næsten et år gammelt, risikerede man ofte, at niveauet var helt anderledes, men trods tabet af flere profiler, var 03'erne også godt kørende i efteråret 1970 og endte med at genvinde guldet efter en legendarisk tæt sidste runde, som du kan læse nærmere om her.

Slovan havde også et rigtig stærkt hold, som tre år i træk havde taget sølv, inden de i foråret 1970 vandt deres første mesterskab siden 1955. Og som beskrevet i denne optakt havde de, som det første østeuropæiske hold nogensinde, nået en europæisk finale og slog Barcelona 3-2 i foråret 1969 i EC for pokalvindere.

Deres hold udgjorde også stammen på det tjekkoslovakiske landshold til VM i 1970, så Slovan var storfavoritter, og B1903 gjorde sig ikke de store forhåbninger efter en besværlig rejse ind bag jerntæppet via München og Wien. Holdet ankom endda så sent, at de ikke kunne nå at træne dagen før kampen, for der var ikke elektrisk lys

Stik mod alle forventninger leverede 03’erne en pragtkamp og var tæt på at få uafgjort. Benny Johansen headede holdet foran midt i 1. halvleg på et hovedstød af Benny Johansen. Slovan udlignede dog minuttet efter på et afrettet langskud, men 03’erne kæmpede heroisk i en kamp, der udartede sig mere og mere.

Fem minutter før tid fik Slovan straffe, da 1903-backen Søren Petersen kom til at sparke bolden op på sin egen hånd i feltet. Det skete dog kort efter to af flere mange dramatiske episoder, hvor en Slovan-spiller først kylede bolden lige i hovedet på en B1903-spiller, hvorefter en anden blev sparket ned, uden at dommeren skred ind.

I returkampen i Idrætsparken så 13.100 tilskuere Slovan komme foran 2-0, og det levnede ikke meget håb om dansk avancement. Et kvarter før tid reducerede Poul Erik Thygesen på et straffe, som blev begået mod Benny Johansen, og først i sidste minut blev håbet for alvor tændt, da Benny selv udlignede til 2-2.

Mange af de tidligt udvandrede tilskuere blev straffet af et kæmpe jubelbrøl og hastede tilbage gennem portene i håb om et dansk mirakel. Men det blev ved 2-2, og endnu engang kunne et dansk klubfodbold forlade Europa i 1. runde efter en ærefuld indsats.

Kampprogram B1903-Slovan Bratislava

1977
I sommeren 77 mødtes B1903 og Slovan Bratislava igen i den tidligere sommertips-turnering, Toto Cup. Den 25. juni vandt Slovan 3-1 i Bratislava, og den 23. juli blev det 1-1 på Gentofte Stadion.

De to andre hold i gruppen var Hertha Berlin og Admira Wien, og Slovan vandt gruppen, mens B1903 blev nr. 3 efter fire uafgjorte og to nederlag.

2017
En enkelt gang mere har Slovan mødt et dansk hold. I EL-kval. i 2017 blev de slået ud af Lyngby efter 0-1 hjemme i Bratislava og 1-2 i Lyngby.

Samtidig mødte vi et andet slovakisk hold, MSK Zilina, og vandt 3-1 ude (på et hattrick af Pavlovic) og tabte 1-2 hjemme (Verbic på straffe), men gik altså videre alligevel. Siden slog vi Vardar, men tabte playoff til Qarabag og kom i EL-gruppespillet.