FCK-fans i Aarhus

Sagt før: AGF-FCK

F.C. København har spillet 42 udekampe mod AGF (den ene dog som udehold i en pokalfinale), og her ser vi tilbage på, hvad der blev sagt før en kamp i foråret 2001, hvor løverne var på guldjagt, og AGF netop fri af nedrykning.

Søndag den 20. maj 2001: AGF-FCK 0-3
Vi havde haft det svært i Aarhus i mange år med én sejr, én uafgjort og 10 nederlag siden 1994, og vi tabte også 0-1 i anden spillerunde af 00/01-sæsonen på et Nocko Jocovic-mål tre minutter før tid.

Det indvarslede fire kampe uden sejr, hvilket sendte os helt ned på 10. pladsen, men vores nye cheftræner, Roy Hodgson, havde en plan, og den begyndte snart at virke.

Før den næste AGF-udekamp havde vi ikke tabt siden november, og efter at Brøndby, Silkeborg og Midtjylland havde skiftedes til at ligge nummer et, havde vi ugen før erobret førstepladsen ved at slå FC Midtjylland 3-0 i Parken.

Jacob Laursen har lige scoret til 2-0 på straffe...
Foto: Birger Vogelius


Også AaB, Viborg og Lyngby lå nummer et i løbet af sæsonen, og det kun var OB, AB, Herfølge og Haderslev, som ikke prøvede det, og med fire runder tilbage lå vi der nu for første gang siden sæsonpremieren, hvor vi slog Haderslev 5-1,

AGF lå for fjerde sæson i træk i den tunge af tabellen, men havde med en 1-0-sejr i Lyngby netop klaret matematisk frisag og overladt til AB og Herfølge om at slås om, hvem der skulle følge med Haderslev ned. Den kamp tabte Herfølges mestre...

Thorninger: Vi skal jo tabe på et eller andet tidspunkt
Den tidligere AGF-spiller Thomas Thorninger kom til FCK i 1998 og var her i foråret fast mand på venste side af Hodgsons kompakte midtbane.

Han scorede dog ikke voldsomt mange mål, men denne sæson blev han den første FCK'er til at score fire mål i en kamp, da vi vandt 5-0 i Vejen i pokalen. Og så scorede han et drømmemål i den 2-1-sejr i Brøndby 1. april 2001, og som de fleste nok husker slog han også indlægget til Zumas saksespark i Parken, så Thorninger havde et stor andel i, at vi endte sæsonen som mestre.

Thomas Thorninger efter sit pragtmål...
Foto: Birger Vogelius


Før AGF-kampen var advokatsønnen fra Ringkøbing som sædvanlig nøgtern og beskeden, da Ekstra Bladet bad ham vurdere løvernes muligheder:

"Vi skal jo tabe på et eller andet tidspunkt. Nu har vi spillet 14 kampe på stribe uden at tabe, så det kommer. Men det er nu rigtigt, at det vil være godt med en sejr."

"Det plejer jo at være sådan, at vi spiller dem ud af banen, og så scorer de et eller andet fantastisk mål på en kontra. Jeg husker i hvert fald et saksespark," sagde Thorninger og henviste til et Bo Nielsen-mål i en kamp, hvor Thorninger tydeligvis ikke havde læst vores kampreferat, der konkluderede "Det var en kamp som hurtigt vil gå i glemmebogen".

Roy Hogdsons fortjeneste
Lad os hellere høre, hvad Thorninger sagde om vores succes i 00/01-sæsonen:

"Det er Roy Hogdsons fortjeneste, at vi er med i toppen. Han har forandret klubbens spillestil, så vi spiller knapt så naivt. Andre år har vi spillet fantastisk fodbold, og så kollapset. Nu er det meget sjældent, at modstanderne kommer frem til chancer mod os."

"I det hele taget er der kommet en større stabilitet over klubben i de tre et halvt år, jeg har været her. Tidligere var der jo nærmest italienske tilstande, hvor trænerne hele tiden blev udskiftet, og spillerne fløj ind og ud af døren. Det dur altså ikke," sagde Thorninger.

Tak for kampen fra spillerne...
Foto: Birger Vogelius

I AGF-lejren var de som sagt allerede sikre på at undgå nedrykning, men kendte man cheftræner John Stampe ret - æret være hans minde - så fik spillerne ikke lov til at tage afslappet på tingene.

"Vi går ud for at slå FCK, men det bliver meget svært, og vi skal være meget dygtige, hvis det skal lykkes," sagde han til Politiken.

"FCK-holdet er både godt organiseret og spillet godt. Jeg er især imponeret over overgangsspillet fra forsvar til angreb. FCK'erne er allesammen så boldsikre, at de rammer hinanden bedre end andre hold, og derfor er deres fremstød så farlige."

Politikens talte i øvrigt også med AGF-lejesvenden Mads Jørgensen, der næppe for første gang blev bedt om at sammenligne sig med storebror Martin, der havde en lille danskerkoloni nede i Udinese sammen med Morten Bisgaard og Allan Gaarde.

"For det første er jeg ikke vanskabt. Martins ene fod er meget større end den anden, mens mine er helt normale. Desuden er jeg omkring fem centimeter højere, hvorimod han er en del tykkere," drillede lillebror Mads.

Selve kampen
Christian Lønstrup, som normalt spillede højre midtbane, havde været skadet i nogle kampe og havde nu karantæne. Hodgson havde tidligere brugt Zuma på højre midtbane og Todi Jónsson og Heine Fernandez oppe foran, men havde med succes flyttet Zuma op i angrebet med Todi i den seneste kamp mod FCM.

Den plan fastholdt han i Aarhus, og derfor rykkede Thorninger over i højre side, og Peter Christiansen startede i venstre:

1 Thomas Myhre – 2 Thomas Rytter, 5 Kim Madsen, 16 Jacob Laursen, 7 Niclas Jensen – 14 Thomas Thorninger, 17 Michael Mio Nielsen, 29 Christian Poulsen, 15 Peter Christiansen (76.: 8 Donatas Vencevicius) – 10 Sibusiso Zuma, 12 Todi Jónsson (76.: 11 Heine Fernandez)

Ikke benyttet: 31 Rune Pedersen og 4 Bo Svensson

AGF-holdet:

1 Erik Boye – 6 Jesper Andersen, 4 Mads Rieper, 3 John Jensen, 7 Bariz Özcan – 2 Gregres Ulrich (56.: 15 Scott Sellars), 8 Mads Jørgensen, 5 Anders Bjerre, 11 Tommy Nielsen – 9 Bo Nielsen, 10 Nocko Jokovic (46.: 14 Allan Borgvardt).

Ikke benyttet: 12 Tómas Ingi Tómasson og 13 Henrik Forsberg Bødker

Aarhusianerne fik aldrig et ben til jorden i den kamp, hvor indledningen på vores kampreferat lød:

"Man skal langt tilbage i tiden, før man finder en kamp hvor udeholdet fuldkommen udspillede hjemmeholdet på kryds og tværs og sagtens kunne have vundet større end de 0-3, som cifrene lød i denne kamp."

Ved pausen førte vi fuldt fortjent med 2-0 på to mål af Todi, og dengang talte man ikke den farlige føring, men om den farlige færing...

Todi gør det til 0-1...
Foto: Birger Vogelius

I 2. halvleg stjal Zuma billedet med et elegent solomål, hvor han opsnappede en fejlaflevering og tørrede et par forsvarere og keeper Erik Boye, før han trillede bolden i tomt mål!

Det var hans tredje mål i tre kampe - og tre uger senere, den 13. juni i Parken, scorede han sit næste FCK-mål, og det var endnu vildere... and the rest is history!

Zuma var i angrebet...
Foto: Birger Vogelius