Vyacheslav Sharpar, Riga FC

Riga FC: Defensive dyder og sene scoringer

Danmark og Letland
Letland er et af de efterhånden få lande, vi aldrig har besøgt i europæiske turneringer. Riga FC har heller aldrig mødt danske hold, og kun fire gange er danske og lettiske klubber tørnet sammen.

Tre uafgjorte og en smal dansk sejr vidner om, at der er noget om den klassiske vittighed: det er ikke et let land at spille mod...

02.07.2000: FC Dinaburg 0-0 AaB
09.07.2000: AaB 1-0 FC Dinaburg (AaB videre)
 
12.08.2004: FK Ventspils 0-0 Brøndby IF
26.08.2004: Brøndby IF 1-1 FK Ventspils (FK Ventspils videre)


Sene scoringer
Det er dog ikke så mærkeligt, at Riga FC er et nyt, dansk bekendtskab, for som beskrevet i denne artikel er det en ung klub med hurtig succes.

De er kommet i playoff med ganske små marginaler på deres side, bortset fra at de røg ud af CL-kvalifikationens første runde på straffespark til irske Dundalk. I de næste fire kampe har de således nydt godt af scoringer i de sidste ti minutter!

  • Ude mod Piast Gliwice førte de 1-0 ved pausen, men kom bagud 1-3, indtil et polsk selvmål i 86. minut
  • Hjemme mod Piast kom de bagud efter 7 minutter og scorede sejrsmålet til 2-1 i 83. minut
  • Hjemme mod HJK udlignede de til slutresultatet 1-1 i 81. minut
  • Ude mod HJK udlignede de til slutresultatet 2-2 i 80 minut

Profilerne
Fem af deres seks "egne" scoringer er sat ind af ukraineren Roman Debelko (3) og polakken Kamil Bielinski (2), men Riga må undvære Debelko i det første opgør i København. Han har hidtil været deres foretrukne - og ofte eneste - mand i angrebet, mens Bielinski kun er kommet ind fra bænken.

Også den græske landsholdsback Georgios Valerianos afsoner karantæne i København - ham har klubben for nylig lejet resten af sæsonen i græske Pafos FC.

På midtbanen finder man de brasilianske offensivspillere Felipe Brisola og den nyankomne Roger, som Riga har hentet i albansk fodbold. Serberen Panic, kroaten Saric, albaneren Prenga og ukraineren Sharpar udgør endnu et udenlandsk islæt i Rigas normale europæiske opstilling, hvilket kun plads til en lille håndfuld letter.

F.eks. keeperen Roberts Ozols, centerforsvareren Elvis Stuglis og defensivspilleren Armands Petersons, som dog endnu ikke har fået lettiske landskampe. Det har de erfarne midtbanespillere Visnakovs og Laizans til gengæld med 81 henholdsvis 46 landskampe, men de har ikke været blandt Rigas faste startere i Europa.

Træner Mihails Konevs
Den 56-årige lettiske træner Mihails Konevs var også Riga FC's allerførste træner, da klubben gik i gang i foråret 2015. Forinden havde han lettisk trænererfaring fra FK Olimps Riga, Gulbene-2005 og FC Jurmala.

Han stoppede efter den første sæson - letternes sæson følger kalenderåret -  og siden har klubben haft ni forskellige trænere på godt tre år! De har i snit siddet ca. 100 dage hver - nogle mere, nogle færre - og tre gange undervejs er Konevs trådt til i en kortere periode mellem to trænerskifter.

I denne omgang har han dog siddet i stolen siden slutningen af april 2019.

Taktisk veksler Konevs mellem at spille 4-1-4-1 og 4-2-3-1, og efter kampene med Piast indrømmede han blankt overfor den polske presse, at hans og holdets primære våben er forsvaret, og at de generelt har svært ved det offensive spil. Og at stort set alle Piast-spillerne kunne gå direkte ind på hans hold.

Men måske har han bevidst underspillet sit holds styrke, for de klarede jo skærene i returkampen, ligesom mod de finske favoritter i tredje kval.runde. I den hjemlige liga har de dog flere gange scoret både fire og seks gange i en kamp, men det er selvfølgelig også en lidt anden modstand, end man møder i de europæiske turneringer.

 

>> Billetter fra 120 kr. til hjemmekampen mod Riga FC