Om klubber og fanklubber i FCK

I forbindelse med starten på salget af sæsonkort til næste sæson lancerer F.C. København en nyskabelse; Klub FCK. FCK.DK har sat F.C. Københavns kommercielle direktør, Dan Hammer, stævne til en snak om emnet og om det nye fanafsnit på Coca-Cola-tribunen (D), hvor der til næste sæson kan købes sæsonkort uden fast plads.

 

Hvad er Klub FCK?
- Det er F.C. Københavns nye fordelsklub med tre niveauer. Guld, sølv og bronze.

 

Er det en ny fanklub?
- Nej. F.C. Københavns officielle fanclub med næsten 18.000 medlemmer gør et glimrende stykke arbejde, og vi har et forbilledligt samarbejde. Fanklubben er en frivillig og uafhængig forening med vedtægter, kontingent og demokratisk valg af bestyrelse samt en masse hårdtarbejdende udvalg, mens Klub FCK alene er en fordelsklub. Det er målsætningen, at fanklubben og Klub FCK skal eksistere side om side. Faktisk vil man opnå flere fordele i Klub FCK, hvis man er medlem af fanklubben, så på den måde håber jeg, at Klub FCK kan være med til at øge antallet af medlemmer i fanklubben.

 

På Sidelinjen er der ellers udtrykt frygt for, at Klub FCK skulle være begyndelsen til enden for fanklubben?
- Der er tre årsager til, at et sådant postulat får mit pis i kog. For det første er det udtryk for den dér grundholdning om, at klubbens ledelse er en flok blodsugende møgdyr, der går på arbejde for gøre livet så besværligt som muligt for klubbens fans. Tror de virkelig, at F.C. København ville være dér, hvor vi er nu, hvis det er tilfældet? For det andet savner postulatet logik, idet vi som før nævnt forsøger at skabe specielle fordele for fanklubbens medlemmer i Klub FCK-regi. Fanklubbens medlemmer får med andre ord mere for deres fanklubkontingent, hvis de vel at mærke overhovedet ønsker at melde dig ind i Klub FCK. For det tredje er det jo en sølle holdning at have til en stor og vital forening om FCKFC. Hvis der er en dybere mening med en selvstændig fanklub, og det er der jo helt åbenlyst, og hvis medlemmerne vil fortsætte med at drive og udvikle fanklubben, så falder den da ikke fra hinanden, fordi fodboldklubben tilbyder sine fans nogle fordele.

 

Hvad indeholder et guldmedlemskab i Klub FCK så?
- Guldmedlemskabet er et sæsonkort, der betales i seks rater a 349 kroner. I forhold til det traditionelle sæsonkort, der som bekendt betales kontant, er der bundet en række yderligere fordele på guldkortet – eksempelvis gratis adgang til eventuelle pokalkampe og Royal League-kampe i PARKEN samt 4 numre af FCK BALLS om året. Man kan kun blive guldmedlem, hvis man er tilmeldt Betalingsservice. Og guldkortet er dyrere end det traditionelle sæsonkort, fordi der er flere fordele, og fordi der betales over et helt år i stedet for på en gang i starten af sæsonen. 

 

Hvilke fordele har sølv- og bronzemedlemmer?
- Vi er i øjeblikket ved at kikke nærmere på, hvilke fordele vi kan tilbyde sølvmedlemmer, mens det ligger klart, at bronzemedlemmer som udgangspunkt alene modtager FCK BALLS  fire gange årligt.

 

Vil det koste noget at være sølv- eller bronzemedlem?
- Ja, men medlemmer af fanklubben kan blive bronzemedlem i Klub FCK gratis, hvis de melder sig ind inden 1. august 2006. Det vil fremgå af det kommende nummer af FCK BALLS, hvorledes man melder sig ind på bronzeniveau. Jeg kan allerede nu sige, at prisen for et bronzemedlemskab bliver højere end et medlemskab af fanklubben, så jeg er sikker på, at tilbuddet ikke vil koste fanklubben et eneste medlem. Tværtimod.

 

Hvad gør man, hvis man vil købe et sæsonkort, men ikke vil være medlem af Klub FCK?
- Så gør man, som man altid har gjort. Køber et sæsonkort kontant. Klub FCK erstatter ikke noget, men er et nyt tilbud, som man kan vælge eller vrage alt efter temperament og interesse.

 

Sæsonkort på Coca-Cola-tribunen er også en nyskabelse – vel at mærke uden fast plads?
- Der er en del fans, der har ønsket et fanafsnit uden faste pladser. Det etablerer vi nu på Coca-Cola-tribunen, og så må vi se, om projektet er bæredygtigt.

 

Men Coca-Cola-tribunen huser jo også udeholdets fans. Er det klogt?
- Vi kan ikke lave PARKEN grundlæggende om, og Carlsberg er forbeholdt samarbejdspartnere, mens Nesa er Familietribune. Coca-Cola-tribunen er altså den eneste mulighed. Så enkelt er det, og det har vi meldt ud fra første stund i diskussionerne om et nyt fanafsnit. Vi har også været åbne omkring den kendsgerning, at det betyder, at fanafsnittet blive flyttet til Nedre Nesa (B) ved UEFA-kampe,  BIF-kampe og andre såkaldte ”høj risiko-kampe”. Det er ikke optimalt, men det har været præmissen fra start.

 

Men der er jo Familietribune på Nedre Nesa. Er det klogt?
- Vi har ikke Familietribune til de nævnte kampe, så derfor kan det lade sig gøre.

 

Coca-Cola-tribune står foran en snarlig modernisering. Hvad kommer det til at betyde for det nye fanafsnit?
- At det vil blive placeret på mobiltribunen, mens ombygningen foregår.

 

Der er ingen prisforskel på sæsonkort på henholdsvis lang- og kortside. Er det rimeligt?
- Det er et fair spørgsmål, men vi har ikke tradition for at variere prisen mellem kort- og langside i F.C. København. Og sjovt nok har jeg endnu ikke hørt nogle klage over, at man ikke betaler mere for en plads på Nedre C end på eksempelvis Nedre B.

 

Prisen på et kontant sæsonkort er steget med 8,5 procent – er det rimeligt i en tid, hvor inflationen er meget lavere?
- Størstedelen af stigningen skal ses i lyset af, at vi forventer to hjemmekampe mod Brøndby i næste sæson. I indeværende sæson havde vi kun en. Den forskel repræsenterer næsten 2/3 af prisstigningen, og så er vi ved at være i niveau med inflationen. Og selv om et sæsonkort ikke er et egentligt rabatkort, så tør jeg godt love, at besparelsen i forhold til entréprisen på dagen vil være større i næste sæson end i indeværende.

 

Det vil sige, at entréprisen stiger i næste sæson?
- Hvis vi sammenligner vores billetpriser med klubber i udlandet, og her snakker jeg altså ikke om Chelsea, men om klubber i Sverige og Norge, så er det ekstremt billigt at gå til topfodbold i Danmark. Og det er blandt andet de klubber, som vi konkurrerer med, når der skal købes fodboldspillere. Fodbold er også langt billigere end anden levende underholdning i Danmark, så der er et reelt behov for en justering af billetprisen. Derfor sætter vi også entréprisen en smule op i den kommende sæson, hvilket altså betyder, at det bliver en endnu større fordel at have et sæsonkort.

 

Blodsugende møgdyr? Hvor kom den fra?
- Helt nede fra maven, men det var nok at give den lidt rigeligt…