Kampreferat: FCK vs. Ferencváros

Et gigantisk drama udspillede sig til aften i PARKEN, da F.C. København og Ferencváros skulle afgøre UEFA CUP duellen imellem sig. Rødt kort, advarsler én masse, stolpeskud, straffespark, helvede & himmel (i nævnte rækkefølge), Silver Goal, straffesparksafgørelse, Kihlstedt og En Sniger var hovedingredienserne i aftenens kamp.

Lykkeligvis var det F.C. København der denne gang havde marginalerne på sin side, så det trods en ikke overbevisende indsats, alligevel lykkedes holdet at forcere sig videre til UEFA Cuppens anden runde. 16.597 fik valuta for pengene i PARKEN.

Hans Backe måtte til aftenens kamp se bort fra midtbanemotoren, Erik Mykland og all-time-topscorer Todi Jónsson grundet skader. I deres sted trådte Jörgen Pettersson og friskmeldte Sibusiso Zuma. Endvidere havde Backe valgt at skifte ud på målmandsposten og på venstre back således at Kihlstedt vogtede buret, mens sæsonebuterende Peter Christiansen var foretrukket på Roobas bekostning.

Med Petterssons plads i startopstillingen indikerede Hans Backe en offensiv indfaldsvinkel til kampen. Sædvanen tro startede hjemmeholdet også med klar overvægt i boldbesiddelsen og en fornuftig omgang med denne, men de åbne chancer blev det i kampens første tyve minutter ikke til. Tydeligt var det at gæsternes taktik anløb sig på kontra. Således spillede det ungarske mandskab stort set med fem i forsvaret og seks på midtbanen, dog hele tiden omstillingsparate og med udmærket idé og fart i opspillet virkede Ferencváros nøjagtig som den "ubehagelige modstander" Hans Backe havde omtalt inden kampen.

En kontrachance til ungarerne omkring det tyvende minut medførte at Peter Nielsen måtte lave et "professionelt" frispark, hvilket medførte en advarsel til kaptajnen.

I midten af halvlegen måtte Ole Tobiasen til behandling på sidelinien. Desværre for F.C. København og Tobiasen viste skaden sig så alvorlig at han måtte lade sig udskifte med Bora Zivkovic.

Ikke umiddelbart påvirkede af de taktiske ændringer grundet indskiftningen fortsatte hjemmeholdet med at være spilstyrende og lige inden den halve time kom F.C. København så tæt på en føring som man kan tænke sig. Således blev Peter Møller trukket ned i feltet og korrekt dømte kampens dommer straffespark. På dette trådte ellers så normalt sikre Thomas Røll, men hans eksekvering manglede placering og fart, hvilket medførte at keeperen blokerede. På returen forsøgte Røll at gøre skaden god igen, men hans udmærkede hovedstød endnu engang afværget.

At et brændt straffespark kan virke demoraliserende på et hold er set før. På F.C. København virkede det omvendt som en rød klud og et gedigent spil-og chanceovertag til hjemmeholdet beskrev bedst perioden frem til pausen. I denne kunne indskiftede Zivkovic uden problemer have headet føringen ind, men ukoncentreret stødte han bolden over i fri position. Også Peter Møller var flere gange tæt på, men på indædt fight og marginalerne på ungarsk side (og "glemmende" alt om at komme frem og score det nødvendige mål) lykkedes det Ferencváros at holde nullet til pausen.

Anden halvleg begyndte i et lavere gear end første sluttede. Københavnerne havde fortsat teten, dog uden at producere noget. Som devisen var i første omgang lurede Ferencváros på kontraen. Lidt mere end en kontrachance fik ungarerne dog, da Hjalte Nørregaard mistede bolden ved eget felt. Konsekvent klappede en Ferencváros spiller til læderet, der efterfølgende tæskede mod stolpen.

I sandhed en alvorlig forskrækkelse, men som tilfældet var i første halvleg ved det brændte straffespark, ansporede det københavnerne til at vise noget mere. Det førte til at presset blev lagt langt højere på de ungarske spillere, der ikke virkede skræmmende sikre bagtil. Et kvarter inde i halvlegen burde Røll også have scoret, men den opståede chance midt for mål kom tilsyneladende som en overraskelse for landsholdsspilleren der overplacerede sit skud.

Med 0-0 ville hjemmeholdet, som bekendt avancere til anden runde, men dette til trods fortsatte Byens Hold klogelig at søge føringen. Det var også lige ved at give bonus, men flere farlige situationer med Møller, Nielsen, Røll som de mest implicerede gav ingen pote.

Med et kvarter tilbage begyndte Ferencváros atter at vise tænder. Igen var mantraet kontraspil og med den skrøbelige 0-0 stilling virkede alt hvad de foretog sig pludselig farligt. Om som en ond drøm der bliver til virkelighed indtraf katastrofen. Et par fikse kombinationer mellem et par ungarske spillere på midtbanen førte til at Lipcsei pludselig havde frit løb mod mål, da F.C. Københavns forsvar stod meget højt på banen. Køligt driblede anføreren udenom Kihlstedt og placerede bolden sikkert i nettet.

Skuffelsen stod malet i ansigtet på samtlige med et løvehjerte. Blot syv minutter før tid fjernede Ferencváros fodfæstet under hjemmeholdet og vaklende mod afgrunden lignede det alvorligt en exit.

De efterfølgende minutter spurtede mod afslutningen, men så fik indskiftede Bora Zivkovic tiden til at gå i stå. Kampens pudsige dommer, Dubrinov, takserede et frispark på forsvarsspilleren som værende inde i feltet og den kunne nok være gået begge veje. Ikke desto mindre tog anfører Peter Nielsen fat om bold og ansvar og placerede upåvirkelig bolden i netmaskerne og gav dermed Byens Hold retten til forlænget spilletid/Silver Goal.

En enorm eufori fulgte spillerne ind i denne og mulighederne så endnu lysere ud da Vukmir blev vist ud to minutter henne. Alligevel lykkedes det ikke at lægge det forventede pres og mulighederne for at score sølvmålet var stort set ikke tilstede i første del af den forlængede spilletid.

Det var de til gengæld i anden, men Røll måtte atter engang konstatere at skarpheden kunne tåle et besøg af skærsliberen. Dog var Rølls mulighed intet at regne mod den chance Álvaro fik serveret af Røll, ti sekunder før tid. Blank for mål klattede brasilianeren dog tamt til bolden, således at en ellers prisgivet ungarsk keeper til sin store overraskelse kunne afværge det ellers sikre dødstød.

Dermed blev fodboldkampen mellem F.C. København og Ferencváros sendt til den nærmest lottoagtige straffesparksafgørelse.

I denne indledte Ferencváros bedst med at bringe sig foran 2-1. PC udlignende dog sikkert og så tog Magnus Kihlstedt fat. Ikke færre end tre straffespark på stribe nappede den svenske målmand fra Marius Sasu, Péter Lipcsei og Leonardo. En fremragende præstation! Intet mindre. Alligevel var drømmeredningerne ikke nok da kun Peter Nielsen scorede på sit mens Peter Møller og Røll brændte deres.

Med stillingen 3-2 til F.C. København steppede ungarernes målmand Lajos Szücs op og scorede på udeholdets sidste "ordinære" straffespark. Og dermed var scenen sat for F.C. København personificeret ved Álvaro. En scoring hér ville medføre avancement. Jeres skribent måtte af bare nerver lukke øjnene kort og sandt at sige føltes det som at Álvaro gjorde det samme. Et blødt skud placeret i midten af målet var ikke desto mindre nok til at overrumple keeperen og forløsningen en realitet.

Med hiv og sving lykkedes det dermed Byens Hold at skabe sig vej til anden runde, men selvom det gerne må fejres, må kampen også gerne tages som en varsel på "at den nok ikke går to gange".

Når det så er sagt var det bestemt fortjent at F.C. København gik videre set over de to kampe. Fredag trækkes der lod til anden runde - spændingen fortsætter!