Kampreferat: FCK vs. AFC

Det bliver svært, men der er håb endnu. F.C. København spillede op til sit allerbedste den første times tid, selv om Ajax kom foran efter 38 minutter efter en dødboldsituation. Men Brede Hangeland bragte balance i regnskabet i første halvlegs overtid, og 2. halvleg lå længe på vippen, før hjemmeholdet så småt løb tør for kræfter og ideer. Så viste Ajax klassen og Huntelaar afgjorde kampen med sit andet mål 6 minutter før tid.

F.C. København indledte kampen helt planmæssigt med aggressivt og koncentreret presspil over hele på banen, som ikke tillod Ajax at komme ind i kampen. Linderoth og Hutchinson arbejdede konstant, og forsvaret afviste konsekvent de få tilløb til Ajax-angreb.

Hutchinson havde den første afslutning efter 7 minutter med et hug over mål, og det blev rigtig farligt i det 8. minut, da Marcus Allbäck headede lige over mål på et frispark fra Lars Jacobsen i højre side. I den modsatte side var Jesper Grønkjær i hopla fra første fløjt, og hans direkte modspiller Johnny Heitinga fik aldrig fat i ham. I det 10. minut sendte Grønkjær et indlæg ind over, som Silberbauer headede ned for fødderne af Fredrik Berglund, men svenskerens afslutning gik lige forbi mål. Mange HAVDE set den ingen, og alle 40.014 havde GERNE set den inde – på nær den lille Ajax-enklave i det ene hjørne af Cola-tribunen, som først senere skulle få noget at juble over.

Efter det første kvarter kom Ajax mere med og viste i glimt, at det går stærkt, når de får gang i deres småspil. Men det var tydeligt, at hverken Gabri eller Perez er spillet ind på holdet endnu, og at endnu er 10 dage til den hollandske liga starter.

Efter små 20 minutter slap Berglund alene igennem på en fin stikning, men Ajax-keeper Stekelenburg nåede uden for feltet og fik blokeret og samtidig sendt Berglund til tælling. Herefter fulgte en halv snes minutter med lidt rodet spil, hvor flere måtte en tur i græsset til behandling, uden at kampen dog udartede. Efter den første halve time kunne man konstatere, at FCK var i fuld kontrol, kom først på de fleste bolde og havde klart flest afslutninger, mens Ajax virkede lidt rådvilde.

10 minutter før pausen så man for første gang et glimt af en fuldstændig anonym Kenneth Perez, der afsluttede langt udefra på Jesper Christiansen. Kort efter blev det pludselig farligt, da en lang stikning fra backen Heitinga gik inden om Bergdølmo, og højre-kanten Rosales kom fri og fik langt på fladt på tværs. Men igen nåede anfører Linderoth ned og fik ryddet op.

Men i det 38. minut skete så det, der bare ikke måtte ske. Wesley Sneijder sendt et frispark fra venstre side ind i feltet, og den blev snittet videre til målslugeren Klaes Jan Huntelaar, der nåede foran Brede Hangeland og pandede bolden i kassen på Ajax’ første reelle afslutning…

Man troede nærmest det var løgn, for det var stik imod både spil og chancer…  F.C. København gik hurtigt til modangreb, og Allbäck var tæt på at komme til afslutning inde under mål, men Stekelenburg nåede først ned, og Allbäck indkasserede i stedet en advarsel for at gå for hårdt til ham.

Den udmærkede spanske dommer Manuel González havde lagt 4 minutter til på grund af flere spilstop, og det udnyttede Jesper Grønkjær til optimistisk at tilkæmpe sig et hjørne efter nok engang at have udfordret Heitinga. Linderoth sparkede præcist mod nærmeste stolpe, hvor Hangeland timede sit tilløb perfekt og headede bolden ind ved den fjerneste stolpe til en velfortjent udligning.

Ajax indledte 2. halvleg med at forsøge at rykke spillet frem og få et overtag, og bare i de første 5 minutter skabte de næsten mere fremadrettet end i hele 1. halvleg. Men så fyrede kaptajn Linderoth lige et varselsskud af, da et af hans indadskruede hjørnespark passerede alle i det lille felt og tog den fjerneste stolpe – men desværre sprang den i spil igen.

Kenneth Perez kom i fokus, da han to gange lige efter hinanden sparkede Silberbauer ned og dermed fik hjemmepublikummet på nakken – og et gult kort fra dommeren, hvorefter han lidt efter blev pillet ud til fordel for Ryan Babel.

Selv om Ajax kom bedre ud efter pausen, var F.C. København stadig toneangivende, og Silberbauer havde et godt langskud med venstre, der desværre blev rettet af og strøg uden om stolpen. I den anden ende testede Sneijder Jesper Christiansen med et lumsk frispark, og FCK var igen farlige med et godt forsøg af Gravgaard, og kort efter en fornem flad tværpasning fra Grønlund, som forsvaret lige akkurat fik blokeret inden Allbäck fik sat foden på.

Razak Pimpong kom på banen i stedet for en mør Fredrik Berglund, der havde sit at se til mod Jaap Stam og Thomas Vermaelen i Ajax-forsvaret. Pim gik ind på venstrekanten, og Grønkjær gik op i angrebet. På det tidspunkt fornemmede man, at kræfterne var ved at slippe op på det tappert fightende FCK-mandskab, og samtidig fik indskiftede Babel flere gange sat godt gang i Ajax-opspillet. Med et lille kvarter kom også Markus Rosenberg ind i højre side i stedet for Rosales, som Bergdølmo havde haft godt styr på i 2. halvleg, og hos hjemmeholdet fik William Kvist sin internationale ilddåb, da han afløste Silberbauer.

Der blev længere og længere mellem FCK-angrebene, mens profiterede af, at de ikke havde brugt så mange kræfter i 1. halvleg. Og bedst som man sad og spekulerede over, om ikke 1-1 var et udmærket resultat at tage med til Amsterdam, så slog Huntelaar iskoldt til igen på en tværpasning fra Rosenberg, og Jesper Christiansen var chanceløs.

I overtiden nåede Allbäck frem til en enkelt farlig afslutning på endnu et godt Grønkjær-indlæg, men Stekelenburg fik slået bolden over overliggeren til hjørne, og selvom Gravgaard nåede højest, så gik hans hovedstød over mål.

Således fusede festen ud, inden den for alvor kom i gang, og det bliver nu mere end svært i returkampen. Men kan mestrene spille op til det høje internationale niveau, man viste i de første 60 minutter, så er det for tidligt at afskrive muligheden for avancement.