Kampreferat: FCK vs. AaB

F.C. København kom ned på jorden igen efter at have været i den syvende himmel i Amsterdam, og AaB fik revancheret sig fra onsdagens pokalnederlag i Fredericia, da de udbyggede deres topplacering i SAS Ligaen med en 2-0-sejr.

Regnen faldt tungt over Storkøbenhavn den søndag eftermiddag, hvor de nybagte Champions League-deltagere skulle tage imod SAS Ligaens øjeblikkelige tophold fra AaB. Heldigvis holdt det dog tørt i timerne op til kampstart kl. 18, og der var aldrig rigtigt fare for, at kampen skulle blive aflyst. Det var nok meget godt med tanke på det stramme kampprogram, der venter her i efteråret – foreløbig er der programsat 19 kampe, og dertil kommer Royal League og evt. endnu en pokalkamp. Og så er der lige en snes spillere, der skal ud og spille en håndfuld landskampe. Men det er en anden historie…

Ståle Solbakken havde ændret på ca. halvdelen af pladserne i forhold til onsdagens triumftog i Amsterdam. Som ventet var holdet tilbage i den normale 4-4-2-opstilling, hvor Fredrik Berglund var med fra start på bekostning af William Kvist. Mere overraskende var det nok, at der var blevet plads til Dan Thomassen i midterforsvaret, mens Brede Hangeland spillede på midtbanen i stedet for Atiba Hutchinson, der indledte på bænken. Desuden var Jesper Grønkjær klar igen oven på sin lyskeskade og afløste Pimpong, mens Oscar Wendt spillede i stedet for Bergdølmo.

I øvrigt havde Nipserstat.dk inden kampen opgjort, at Lars Jacobsen satte FCK-rekord ved at være i startopstillingen for 66. gang i træk, og dermed overhalede han Niclas Jensens hidtidige rekord.

AaB var opsat på at revanchere sig efter pokalnederlaget til Fredericia i onsdags, og det kunne man se fra første fløjt, hvor regnen igen silede ned over PARKEN. Gæsterne tiltvang sig hurtigt overtaget, mens hjemmeholdet virkede famlende og usikre. Den dyngvåde bane så ud til at passe bedst til AaB’s små teknikere Caca og Nomvethe, og det var også dem, der kreerede kampens første scoring efter blot 10 minutter.

Caca vippede med hælen fikst bolden over hovedet på Oscar Wendt og stak den præcist til en helt fri Nomvethe i højre side, og han lagde let bolden ind ved fjerneste stolpe, da Jesper Christiansen trådte et skridt frem i forventning om et indlæg.

Forinden havde Marcus Allbäck dog haft kampens første chance, men han ramte ikke Grønkjærs flade centring, og der skulle gå en rum tid, før mestrene for alvor blev farlige igen.

Kort efter scoringen var Nomvethe centimeter fra at få hovedet på et indlæg fra Rade Prica, og på det efterfølgende angreb var det Caca, der var ved at slippe fri efter at have snydt Dan Thomassen på baglinien.

AaB på 2-0
Efter at have sundet sig lidt på denne AaB-offensiv, fik hjemmeholdet endelig etableret noget, der lignede et pres, men kom ikke til afslutninger, og pludselig stod det 0-2. Nomvethe fremtvang hjørne efter at have afdriblet Oscar Wendt, og Fredrik Winsnes sparkede kort til Nomvethe, fik den tilbage og havde masser af tid til at lægge den lige ind i hovedet på Michael Jakobsen, der relativt ubesværet kunne heade den ind i det lange hjørne.

AaB fastholdt sit overtag halvlegen ud, mens FCK lavede flere og flere fejl og havde svært ved at få opspillet i gang. Forsvaret virkede tøvende og usikkert, og på midtbanen var det konstellationen Würtz og Winsnes, der dominerede og ikke Linderoth og Hangeland. Linderoth arbejdede som sædvanlig konstant, men pådrog sig desværre også en advarsel, da han i tydelig irritation sparkede en AaB’er ned bagfra. Dermed må anføreren stå over med karantæne i næste kamp mod Esbjerg om to uger.

Først små 5 minutter før pausen blev det igen farligt foran Jimmy Nielsen, da Marcus Allbäck fik hovedet på et godt indlæg fra Grønkjær og headede bolden ned i græsset ved nærmeste stolpe, men den rutinerede AaB-keeper klarede. På det efterfølgende hjørne nåede Dan Thomassen højest og dirigerede bolden mod det fjerneste hjørne, men der stod Fredrik Winsnes og fik lige akkurat headet væk på stregen.

AaB kunne således gå til pause med en to måls-føring, og det var der alt i alt ikke meget at indvende imod efter en halvleg, hvor mestrene aldrig rigtigt fik fat i kampen, og hvor AaB blev belønnet for den modige offensiv, som de indledte med.

Omrokeringer i pausen
Ståle Solbakken benyttede pausen til at rokere en del om på tropperne. Dan Thomassen og Oscar Wendt blev taget ud, Brede Hangeland rykkede ned i midterforsvaret, William Kvist kom ind på venstre back, og Atiba Hutchinson som en slags hængende angriber i en 4-3-1-2-formation. Efter 10 minutters spil kom Razak Pimpong også ind i stedet for Grønkjær, der i glimt havde vist sin kreativitet, men ellers ikke virkede 100 % i omdrejninger efter sin skade.

Indstillingen hos københavnerne var tydeligt ændret efter pausen, og FCK var nu spilstyrende uden dog at komme til afslutninger. De afgørende afleveringer lå enten for kort eller for langt fra medspillerne, og de sidste driblinger kiksede stort set hver gang. AaB var stadigt farlige i deres kontraer, men den normalt så farlige Rade Prica fik ikke meget ud af det, og i takt med at Caca og Nomvethe blev trætte, så blev der længere og længere imellem de nordjyske trusler.

Mens fansene utrætteligt prøvede at synge deres Champions League-helte frem til scoring, så gik tiden, uden at det rigtigt blev farligt. Først midt i halvlegen var der optræk til reducering, da Hutchinson fik driblet sig godt fri uden for feltet og stukket bolden til Lars Jacobsen, men hans hårde, flade indlæg ramte ikke en af de hvide trøjer. Med et lille kvarter igen blev Michael Gravgaard rykket frem i et decideret 3 mands-angreb, og det gav mere tyngde oppe foran, hvor Allbäck og Berglund hidtil havde haft meget svært ved at vride sig fri af AaB-forsvarerne.

Hjemmeholdet begyndte nu at vinde luftdullerne, og med 10 minutter igen var Gravgaard tæt på en reducering, men hans afslutning gik lige uden om mål. Minuttet efter fik Hutchinson en stor chance, da han modtog en tværaflevering uden for feltet og trykkede af i fri position, men hans afslutning blev blokeret.

Forgæves pres
FCK pressede på resten af kampen, men kom ikke nærmere end et godt hovedstød fra Brede Hangeland, som Jimmy Nielsen ikke havde de store problemer med at parere oppe under overliggeren. Og mens regnen atter silede ned over PARKEN, kørte de flot fightende aalborgensere dygtigt og effektivt sejren hjem og understregede deres placering som SAS Ligaens øjeblikkelige tophold.

Mestrene måtte til gengæld notere sin fjerde SAS Liga-hjemmekamp i træk uden sejr, og selv om det ikke er første gang i verdenshistorien, at en klub har haft problemer i den nationale liga weekenden efter en stor international opgave, så kan man ikke være tilfreds med et enkelt point i sæsonens første to hjemmekampe.