Spillerne går på banen

Hollandsk forsøg giver håb om tilskuere til dansk fodbold

Resultaterne fra et netop gennemført tilskuerforsøg i Holland peger på, at tilskuerne kan bringes tilbage på danske stadions.

Det skriver Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

Forsøget viser blandt andet hvor lidt nærkontakt, der er med andre tilskuere – og dermed hvor lille smitterisikoen er ved store udendørs arrangementer med faste pladser.

Holland har lavet forsøg over tre kampe, hvor i alt 7.500 tilskuere bar tracking-udstyr og blev testet før og efter kampen. Bagefter kunne ingen smitte henvises til, at de havde været til kamp.

Tracking-udstyret viste også, at man højst er "tæt" på op til otte andre under en kamp, dvs inden for halvanden meters afstand i mindst et kvarter.

Forsøget bekræfter erfaringerne fra Superligaordningen i efteråret med i alt ca. 110.000 fans, hvor der heller ikke blev konstateret smittespredning ved nogen af kampene.

Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, mener, at Superligaordningen er klar til blive indført igen. Den bygger på

  • en international standard fra WHO,
  • max. 500 tilskuere pr. stadionsektion ("sal")
  • min. 1 meters afstand
  • ingen udebanefans
  • en kontrolleret tilskuerrejse

Folketinget diskuterer p.t. forslag til, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan holdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

Divisionsforeningen har leveret 230 siders dokumentation til ekspertgruppen, der også blevet bedt om at inddrage internationale erfaringer, så de hollandske resultater kommer på et godt tidspunkt.

”Arbejdsgruppens opgave er at komme med forsvarlige løsninger til afvikling af store kulturarrangementer, så det er vores forventning, at de vil anbefale Superligaordningen, fordi det er en ansvarlig løsning, som ikke øger smitterisikoen. Så er det op til politikerne at inddrage andre faktorer såsom vaccineudrulning og smittetal, når de laver genåbningsplanen. Især sidstnævnte er det svært at være negativ over i øjeblikket,” siger Claus Thomsen.