God udvikling på School of Excellence

God udvikling på School of Excellence

FCK.DK har været på visit på Frederiksberg og F.C. Copenhagen School of Excellence for at få en snak med skolens Manager Michael Mio Nielsen og Sportsmanager Sune Smith-Nielsen. 

Af Jan Eliassen

Ser man på resultater og stillinger for U-holdene på School of Excellence, så ser det ud til at gå rigtig godt, og FCK.DK bad derfor Sune og Mio sætte nogle ord på skolens udvikling.

Hvordan går det på School of Excellence? Udvikler den sig som den skal?
- Det gør den virkelig. Vi har været i gang i tre et halvt år og har oplevet en enorm udvikling. Vores trænings- og præstationsmiljø er i en god udvikling. Samtidig har vi forbedret resultaterne, fået flere spillere på ungdomslandsholdene, hævet det faglige niveau blandt trænerne, samt fået styr på de parametre, der er afgørende for at opnå succes, sagde Sune Smith-Nielsen og lod Michael Mio Nielsen fortsætte:

 - Vi arbejder hele tiden på at skabe det optimale miljø, for det er en nødvendighed, hvis vi skal leve op til vores primære formål - at levere spillere til F.C. Københavns førstehold. Vi forsøger løbende at forbedre os, og det gælder lige fra den enkelte træning til de fysiske rammer. Hvis vi kigger på de nationale og internationale klubber, som vi sammenligner os med, gør vi det godt.

Ifølge Sune Smith-Nielsen er School of Excellence kommet meget langt:
- Vi er nu oppe på et højt niveau. Ser man på de centrale faktorer, så har vi gode spillere, vores materiale er forbedret, vi har dygtige trænere – og trænere, der har tid sammen med spillerne. Der er pt. en seks-syv trænere på fuldtid, og hele trænergruppen har et højt fagligt niveau. Det har også betydet meget, at vi har en enorm kontinuitet i trænerstaben – altså få udskiftninger og de samme folk år efter år. Vi har fundet den rigtige sammensætning. Samtidigt arbejder vi videre med vores koncept – hvor vi er på vej med en ”version 2”. Vi ved nu, hvad der virker, hvad der virker mindre godt, og hvilke ting vi skal arbejde med at forbedre. Fra centralt hold har vi stort fokus på at udvikle vores koncept, vi ved hvilke parametre vi skal kigge på, og vi har strategien klar til den fremtidige udvikling af School of Excellence.

Vi kan på FCK.dk se stillingen og resultaterne fra U-holdene, men hvis I skal sætte ord på holdenes præstationer, hvad siger I så?
 - Vi har fire hold, faktisk næsten fire et halvt hold, da vi også har et U16-hold, der dog primært spiller private kampe. Men alle holdene har præsteret som forventet. U14 og U15 er med i toppen af rækken, som de skal. For de to hold er det vigtigt for os at pege på deres offensive spil, og den udvikling de har haft i det offensive spilkoncept. Her har vi virkelig set en enorm positiv fremgang, sagde Michael Mio Nielsen og fortsatte:

- U17-holdet har måske været en smule skuffende rent resultatmæssigt, men det går fremad nu og har en fin udvikling. De har haft nogle svære betingelser, en del skader hos nøglespillere og har samtidigt fået en del af spillerne rykket op på U19-holdet. Men for os her på School of Excellence, så har U17’ernes udvikling været tilfredsstillende. Og vi har sagt det før og gør det igen; det er altid den enkelte spillers udvikling, vi ser på. Vi vil matche spillerne bedst muligt, og det kan koste for holdet, fx ved at de bedste U17’ere spiller med på U19-holdet.

Sune Smith-Nielsen var naturligvis meget tilfreds med U19-holdets præstationer:
- U19-holdet har været kransekagen, for de har haft en fantastisk sæson og spiller med om titlen. Det er centralt, at vi spiller med i toppen – og kan vi vinde DM, er det optimalt. Det er til gavn for spillerne at være med i toppen af ligaen, for de skal lære at vinde kampene. Vi skal lære spillerne at være offensivt orienterede og have et defensivt koncept som vores base. Når den base er på plads, så gælder det om at være så dygtige, at det altid er os, der er offensivt spilstyrende. Vi skal være boldbesiddende, skabe et stort antal chancer og have en offensiv tilgang til spillet. Lykkes vi med alt det, så siger det næsten sig selv, at det er til gavn for spillernes udvikling.


 - Man kan sige, at U19-holdet er summen af alle de ting, vi går og arbejder med – altså helt nede fra U14. Trænerne på U14-, U15- og U17-holdet er med til at gøre alt forarbejdet for U19-træneren og U19-holdet. Det gælder jo om, at vi skal sørge for at spillerne har det rette fundament, at de har den rette kvalitet og indstilling til en dag at kunne komme i betragtning til førsteholdstruppen.

Herefter tog Mio kort over og satte et par afsluttende ord på spørgsmålet:
- Det er jo afgørende for School of Excellence, at vi kan udvikle spillere, der er parat til at indgå i vores førsteholdstrup og spille Superliga-fodbold. Derfor er det positivt, at vi har årgange, hvor der er flere spillere, der kan være attraktive for Superligatruppen. Det er glædeligt!

Du kan læse resten af interviewet i morgen på FCK.DK