Fokus på Manchester City

Hvis man er gammel nok til at tilhøre den såkaldte Tipslørdag-generation, der begyndte at følge engelsk fodbold i slutningen af 60’erne, så var Manchester City dengang en succesfuld opkomling, som hurtigt falmede.

Op- og nedture
I midten af 60’erne havde manager Joe Mercer samlet et stærkt hold, som rykkede op fra 2. division i 1966, blev mestre i 1968, vandt FA Cup’en i 1969 og Europa Cup for pokalvindere i 1970.

Siden blev de et middelmådigt midterhold med en Liga Cup-sejr i 1976 som 70'ernes største lyspunkt, og det blev værre i 80’erne med to ned- og oprykninger.

Langt op i 90’erne fortsætte elevator-tilværelsen, og helt galt gik det i 1998, hvor City for første gang rykkede helt ned i 2. division, dvs den tredjebedste række.

De kom dog tilbage til det bedste selskab i 00’erne, men uden at gøre større væsen af sig, indtil Abu Dhabi United Group købte klubben i 2008.

Det dramatiske mesterskab for ti år siden
Så gik det (penge)stærkt, og i 2012 sikrede klubben på dramatisk vis det første mesterskab i nyere tid. Det blev først afgjort i tillægstiden af sidste spillerunde, hvor City vendte 1-2 til 3-2 over Queens Park Rangers, hvilket betød at de blev mestre på bedre målscore end rivalerne fra United, som endda havde ført ligaen med otte point, da der manglede seks runder.

Sergio Agüero
Sergio Agüero fejrer det afgørende mål for City i guldkampen 2012. Foto: Manchester City via Getty Images


Siden har City hentet yderligere fem mesterskaber, fire andenpladser, én tredje- og én fjerdeplads i Premier League, og mange anser dem i skrivende stund for verdens bedste klubhold. Andre påpeger dog, at de i nyere tid stadig mangler at vinde et europæisk trofæ  - og selvfølgelig allerhelst i Champions League - men de har kun nået finalen i 2021, hvor de tabte til Chelsea.

John Stones i Champions League-finalen i 2021
John Stones i Champions League-finalen mod Chelsea i Porto i 2021. Foto: MB Media via Getty Images


City denne sæson
Efter otte Premier League-kampe indtager City "kun" andenpladsen efter Arsenal, efter at de har spillet to udekampe uafgjort mod Newcastle og Aston Villa.

I Champions League-gruppespillet vandt de 4-0 i Sevilla og 2-1 hjemme over Dortmund, hvor City først vendte 0-1 til sejr i de sidste ti minutter.

Det er derfor ikke uden grund, at onsdagens opgør set med københavnske briller er "against all odds" - en FCK-sejr giver p.t. 30-40 gange pengene!

Pep Guardiola
City-manageren behøver næppe nogen nærmere præsentation, for det er et af verdens største trænernavne, hvis ikke det allerstørste, med Barcelona, Bayern München og nu Manchester City på CV'et.

Han stod i spidsen for Barcelona i november 2010, da vi spillede lige op med hans stjernespækkede Messi-mandskab efter at have tabt 0-2 dernede, og selv om han og Ståle havde en mindre kontrovers på vej ud af Parken, så udtrykte Guardiola stor anerkendelse af løvernes indsats den aften.

Pep Guardiola
Pep Guardiola. Foto: Manchester City via Getty Images


Den nu 51-årige Guardiola har været i City siden sommeren 2016 og skrev blandt andet historie i 2019 ved at føre City til The Treble som den første klub i England (mesterskab, FA Cup og EFL Cup). Men mon ikke Champions League-titlen står øverst på ønskesedlen, for siden han vandt den med Barcelona i 2009 og 2011, er det ikke lykkedes i hverken Bayern eller City. Endnu...

Truppen
"Haaland og de andre" kunne overskriften også have lydt, for det 22-årige norske fænomen er på alles læber i en grad, så man næsten glemmer, at City selv uden ham ville være et af verdens bedste klubhold.

Men hans præstationer siden ankomsten fra Dortmund i sommer taler for sig selv, for han har scoret i ni af sine ti kampe (17 mål i alt) og så sent som i går satte han endnu en vild rekord med det tredje hattrick i løbet af hans første otte Premier League-kampe!

Erling Haaland
Erling Haaland. Foto: Visionhaus via Getty Images


Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at Guardiola vil spare Haaland på onsdag, for han er foreløbig en af fire City-spillere, der er startet inde i sæsonens ti kampe. Og hvor han blev udskiftet i fire af de første fem, har han fået fuld spilletid i fire af de seneste fem, selv om flere af kampene var afgjort længe før slutfløjtet.

Ud over Haaland er keeper Ederson samt Joao Cancelo og Kevin De Bruyne startet inde hver gang.

Cancelo er normalt venstre back, men skal måske over i højre side, fordi Kyle Walker udgik med en skade kort før pausen af søndagens Manchester-Derby, som City vandt 6-3 efter at have knust United totalt i 1. halvleg. I forvejen er John Stones ude med en forstrækning fra Englands seneste landskamp mod Tyskland.

Ederson og Joao Cancelo
Ederson og Joao Cancelo på Citys træningsanlæg. Foto: Manchester City via Getty Images

I centerforsvaret har den nyindkøbte schweizer, Manuel Akanji fra Dortmund, spillet fast siden han kom for en måned siden, og på skift med Rúben Dias og eller Nathan Aké ved sin side.

Rodri var startet i alle sæsonens kampe indtil i søndags, hvor Gündogan spillede rollen som defensiv midt, og ved siden af sig havde han Bernardo Silva og Kevin De Bruyne, som også har været de foretrukne i de fleste kampe.

I forreste geled spiller Phil Foden og Jack Grealish normalt i henholdsvis højre og venstre side med Haaland helt fremme som centerforward, men med konkurrence fra Riyad Mahrez og Julian Alvarez, der som regel bliver sendt på banen i løbet af kampene.

Phil Foden
Phil Foden i aktion mod Dortmund. Foto: Visionhaus via Getty Images


Foden lavede i øvrigt også hattrick mod United, og han er en af de få, som er kommet op fra klubbens akademi, som vores U19-hold jo får fornøjelsen af på onsdag kl. 16 (CET).

Og Mahrez har vi jo ikke gode minder om, for han scorede halvdelen af de mål, der gik ind på os, da vi senest spillede CL-gruppespil i efteråret 2016. Hvilket vil sige ét, da vi tabte 0-1 i Leicester...

Mahrez passerer Robin Olsen i vores CL-kamp i Leicester i 2016. Foto: Getty Images