Matmut Atlantique

Fokus på Girondins de Bordeaux

FC Girondins de Bordeaux
Det er en gammel klub, vi skal dyste imod på torsdag skal. Klubben er kun fem år yngre end KB, der i 1876 blev den første europæiske klub uden for Storbritannien.

Vi kender dem mest som Bordeaux, men i Frankrig er navnet Girondins lige så meget i spil. Girondins stammer fra en gruppe franske revolutionære fra regionen, og det var på plads allerede fra klubbens fødsel i 1881.

Dengang hed man "Girondins Omnisports Club" og havde kun gymnastik og skydning på programmet, og først i 1920 kom fodbold med i klubbens aktiviteter. I 1936 tog man navnet "Girondins de Bordeaux", og året efter indførte man professionel fodbold og vandt sin første titel i 1941 i form af en pokaltitel, og det første mesterskab kom i sæsonen 1950.

Herefter gik der en del år, uden at Bordeaux vandt guld, men i midten af 80’erne dominerede man for alvor fransk fodbold med mesterskaber 1984, 1985 og 1987 samt og pokalen i 1986 og 1987.

Alt i alt har Bordeaux vundet seks franske mesterskaber og fire pokaltitler. Det seneste mesterskab blev vundet i 2009, og pokaltitlen i 2013.

Matmut Atlantique
Siden 2015 har Bordeaux haft hjemmebane på Matmut Atlantique, der også lagde græs til fem kampe i EM 2016. Når Paris er vært for OL i 2014 skal der også spilles OL-fodbold på Matmut Atlantique.

Matmut er en stor fransk forsikringskoncern, og Atlantique-navnet kommer af, at byen Bordeaux ligger ved kysten, hvor floden Garonne munder ud i Atlanterhavet. Stadion ligger i Bordeaux-Lac.

Det er, som de fleste nyere stadion, et multi-stadion, hvor der også kan holdes koncerter og meget mere.

Europæiske meritter
Siden 1982 har Bordeaux spillet europæisk fodbold i 27 ud af 37 sæsoner - men kun seks inden for de seneste 10 sæsoner. I langt de fleste tilfælde har det været UEFA Cup/Europa League, og størst succes havde man sjovt nok i sæsonen 95/96, hvor man ikke på forhånd var kvalificeret til UEFA Cup'en.

Men man var med i UEFA Intertoto Cup og gik hele vejen (inkl. en sejr over OB) og vandt sammenlagt 4-2 i finalerne mod Karlsruhe. Det gav en plads i efterårets UEFA Cup, og den chance udnyttede franskmændene næsten maksimalt. Men også kun næsten.

I semifinalen mødte de pudsigt nok vores næste modstander i Europa League, Slavia Prag, og efter to 1-0-sejre var Bordeaux klar til finalen, der også blev spillet hjemme og ude. Her var Bayern München dog for stærke og vandt 2-0 og 3-1.

Sidste sæson røg man ud i 3. kval.runde til Europa League, så det seneste gruppespil var i 2016, hvor man sluttede sidst i en gruppe med Liverpool, Sion og Rubin Kazan.

Europa League denne sæson
Q2: 1-0 ude og 2-1 hjemme mod FK Ventspils
Q3: 3-1 ude og 2-1 hjemme mod FC Mariupol
Playoff: 0-0 ude og 2-0 hjemme mod KAA Gent
Gruppespil: 0-1 ude mod SK Slavia Prag

Bordeaux lige nu
Efter otte runder ligger Bordeaux midt i LIGUE 1 med 11 point (tre sejre, to uafgjorte og tre nederlag) og en målscore på 10-11. Formkurven er stigende med syv point i de sidste tre ligakampe.

François Kamano har scoret halvdelen af liga-målene, og Jimmy Briand har scoret to - mens Corner, der blev udlejet til franskmændene efter vores Atalanta-kampe - endnu ikke er kommet på tavlen.

I udekampen mod Slavia Prag stillede Bordeaux således op:

Kamano, Briand, Kalu
Plasil, Sankhare, Tchouameni
Palencia, Kounde, Pablo, Kounde, Sabaly
Costil

Corner, og klubbens anden dansker Lukas Lerager (der kom fra Zulte Waregem i sommeren 2017), er startet inde i klubbens to seneste udekampe i LIGUE 1.

Ud over Corner hentede man disse spillere før (og delvist inde i) denne sæson:

  • Backen Sergi Palencia fra Barcelona's B-hold
  • Angriberen Jimmy Briand fra Guingamp
  • Midtbanespilleren Tomas Basic fra Hajduk Split
  • Kantspileren Samuel Kalu fra KAA Gent
  • Midtbanespilleren Aurélien Tchouaméni fra eget akademi

Corner er den i truppen med flest landskampe (22) efter fulgt af Francois Kamano fra Guinea, der har 20 og senegaleseren Youssouf Sabaly med 9.