Borussia Dortmund

Fokus på Dortmund

Dortmund-historien kort
Dortmund er Tysklands svar på B1909 – i hvert fald hvis man skal følge logikken i den måde, mange danske fodboldklubber blev navngivet på i de 20. århundrede. Borussia Dortmund blev nemlig grundlagt den 19. december 1909, og ”09” indgår stadig i klubbens gule og sorte logo.

Klubben har vundet otte tyske mesterskaber, heraf tre før Bundesligaen blev indført i 1963. Tidligere fandt man den (vest)tyske mester i en ren mesterskabsfinale efter to gruppespil med de otte bedste hold fra de fem regionale Oberligaer.

I år er det ti år siden Dortmunds seneste mesterskab, og siden har Bayern München vundet hver gang. Dortmund har i perioden været ”das Beste vom Rest” med seks ud af ti andenpladser – senest i sidste sæson, hvor de ”kun” var otte point efter bayrerne.

Dortmund denne sæson
Dortmund har vundet fire af deres fem første kampe i denne sæson og topper Bundesligaen sammen med Freiburg, et enkelt point foran Bayern og Union Berlin.

Det enlige nederlag faldt hjemme mod Werder Bremen, for selv om Dortmund førte 2-0 indtil syv minutter før tid, scorede Bremen tre gange til sidst.

Dortmund er også videre fra første runde i DFB Pokalen med 3-0 ude over 1860 München, men som de fleste andre CL-gruppedeltagere har de ikke spillet kvalifikationskampe, men er gået direkte til grupperne.

Marco Reus og Jens Stage
Marco Reus og Jens Stage i Dortmunds kamp mod Werder Bremen. Alex Gottschalk, DeFodi Images via Getty Images


Dortmund i Europa
Klubben var med allerede i den første sæson med europæiske klubturneringer, 1956-57, og har foreløbig spillet 275 kampe i de forskellige turneringer.

De har været i hele fem europæiske finaler og vundet de to:

  • I 65/66 vandt de EC for pokalvindere ved at slå Liverpool 2-1 efter forlænget spilletid.
  • I 92/93 tabte de UEFA Cup-finalerne til Juventus 1-3 hjemme og 0-3 ude
  • I 96/97 vandt de CL-finalen 3-1 over Juventus
  • I 01/02 tabte de UEFA Cup-finalen 2-3 til Feyenoord
  • I 12/13 tabte de CL-finalen 1-2 til Bayern München
Dortmund-tifo i 2015 til ære for Champions League-triumfen i 1997
Dortmund-tifo (da de mødte Juventus i marts 2015), der hylder Champions League-triumfen i 1997. Foto: Sampics via Getty Images


Dortmund har været i CL-gruppespil i de seneste seks sæsoner og fået tre førstepladser, en anden plads og to tredjepladser. Kun 17/18-sæsonen skiller sig ud ved, at de hverken hjemme eller ude formåede at vinde i en gruppe med Tottenham, Real Madrid og APOEL.

Ellers har de hjemme i Dortmund været stærkt kørende de senere år og i de seneste fire sæsoner kun tabt en enkelt gang, hjemme til Ajax i sidste sæson.

Det længste de er nået i de seneste seks sæsoner er to kvartfinaler, hvor de røg ud til Monaco (16/17) og Manchester City (20/21).

I 20/21 nåede de i øvrigt kvartfinalen mod Manchester City ved at slå Sevilla i 1/8-finalen (2-2 hjemme, 3-2 ude), mens de tabte to gange 1-2 til City. Nu er alle tre hold altså samlet i vores pulje.

Dortmund-træner Edin Terzić
Dortmund-træner Edin Terzić. Foto: Alex Grimm, Getty Images


Træneren
39-årige Edin Terzić har kroatiske og bosniske rødder, men er født og opvokset i Tyskland, hvor han også spillede som aktiv i de lavere divisioner.

Herefter var han i nogle år scout og assistenttræner på Dortmunds akademi, inden han fra 2013-17 var assistenttræner for Slaven Bilic i Besiktas og West Ham.

Siden 2018 har han været i Dortmund som assistent, og en tredjedel inde i 20/21-sæsonen overtog han midlertidigt efter Lucien Favre, som efterlod Dortmund midt i tabellen. Terzić pustede nyt liv i holdet og førte det til finalesejr i DFB-pokalen og en plads i Champions League-gruppespillet.

Da Dortmund inden sidste sæson ansatte Marco Rose som cheftræner, blev Terzić teknisk direktør, men da Rose stoppede efter sæsonen, blev Terzić udnævnt som cheftræner.

Holdet
Dortmund sagde efter sidste sæson farvel til Erling Haaland, som vi alligevel får fornøjelsen af, når turen kommer til Manchester City. På to en halv sæson scorede han 86 mål i 89 kampe for Dortmund, og det siger sig selv, at en mand af hans kaliber er svær at erstatte.

Også centerforsvareren Manuel Akanji skiftede til City i sidste uge, men Dortmund havde endnu ikke brugt ham i sæsonen. Fra sidste sæsons stamspillere er også den erfarne Axel Witsel rejst til Atlético Madrid, og man har taget en storslået afsked med Marcel Schmelzer, der indstillede karrieren efter 14 år i Dortmund og 450 kampe for klubben.

Sebastien Haller blev i juli hentet i Ajax som Haalands afløser, men efter et par uger fik han desværre konstateret testikelkræft.

I stedet hentede man Kölns 34-årige franske forward, Anthony Modeste, som foreløbig scoret et enkelt mål, da Dortmund slog Hertha BSC 1-0 på udebane.

Anthony Modeste
Anthony Modeste jubler efter sin første scoring i Dortmund-trøjen. Foto: Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images


Men Dortmund har også indledt med mere målfattige kampe end sidste sæson, og det synes at være et tema for træner Terzić at styrke defensiven i forhold til sidste sæson.

Målscoren er 8-4 efter fem kampe, mens den til sammenligning var 17-11 på samme tidspunkt sidste sæson – og Dortmund har vel at mærke samme pointtal, 12 for fem kampe.

Hele sidste sæson scorede de i snit 2,5 mål pr. Bundesligakamp (kun overgået af Bayerns 2,85), men var også det af de otte øverste hold, der lukkede flest ind (1,53 i snit). De indkasserede også et par store nederlag i Europa, bl.a. 0-4 ude mod Ajax og 2-4 hjemme til Rangers i Europa League 1/16-finalerne.

Som erstatning for Akanji hentede Dortmund i sommer den 22-årige Nico Schlotterbeck fra Freiburg, som danner fast stopperpar med erfarne Mats Hummels. Schlotterbeck scorede mange point blandt fansene, da han i sæsonpremieren mod Leverkusen slog skulderen af led, men fik den sat på plads, bed smerterne i sig og kæmpede kampen til ende.

Nico Schlotterbeck får sat skulderen på plads og spiller videre. Foto: Lars Baron, Getty Images


Ellers har Dortmund også hentet Bayerns landsholdsspiller Niklas Süle, som døjede lidt med skader i opstarten og først har været med på bænken de seneste kampe.

På backerne har de normalt brugt belgieren Thomas Meunier og portugiseren Raphaél Guerreiro, men sidstnævnte stod over i fredags med en skade, da de slog Hoffenheim 1-0, og i stedet spillede Marius Wolf, der normalt er højre back.

På den defensive midt ligger engelske Jude Bellingham nu sammen med Salih Öczan, efter at Mahmoud Dahoud har været ude med en skulderskade de seneste kampe. Öczen, der er tyrkisk landsholdsspiller Öczan, kom inden denne sæson fra FC Köln.

Ifølge transfermarkt.com satte Bellingham i øvrigt verdensrekord i transfersum for en 17-årig, da Dortmund hentede ham i Birmingham i 2020, og han har også været fast mand siden.

Jude Bellingham, Donyell Malen og Thomas Meunier
Jude Bellingham, Donyell Malen og Thomas Meunier. Foto: BSR Agency/Getty Images


På højre kanten havde Dortmund store forventninger til nyankomne Karim Adeyemi fra RB Salzburg, men han blev skadet i sæsonpremieren og var heller ikke med i fredags. I stedet har de brugt belgiske Thorgan Hazard og senest Julian Brandt, der har været i den tyske landsholdstrup i år, men mest siddet på bænken.

Den store stjerne er anfører Marco Reus på 10’er positionen, som efterhånden er blevet 32 år og kom fra Gladbach for 10 år siden, men oprindeligt er et produkt af Dortmunds stærke akademi. Han var i denne sæson matchvinder både i 1-0-premieresejren over Leverkusen og i fredagens 1-0-sejr over Hoffenheim.

På venstre kanten indledte de sæsonen med hollænderen Donyell Malen, som også var med på landsholdet, da Danmark tabte til Holland i foråret. Men han er også skadet, og i stedet har har den 18-årige englænder Jamie Bynoe-Gittens fået chancen et par gange, og Brandt kan også spille i venstre.

Bynoe-Gittens var med til at gøre Dortmunds U19-hold til tyske mestre sidste sæson og scorede en del mål i Youth League, og han har netop forlænget kontrakten til 2025.

Som nævnt er Anthony Modeste den foretrukne frontløber, og ellers har Dortmund en spændende indskiftningsspiller i den kun 17-årige Youssoufa Moukoko, som har seks seks mål i sine foreløbig fire U21-landskampe for Tyskland.

Tifo-hyldest til afgående sportsdirektør Michael Zorc
Dortmund-fansene hyldede i forårets sidste hjemmekamp den afgående sportsdirektør Michael Zorc. Foto: Lars Baron