Før Rubin Kazan-FCK

Onsdag aften mødes F.C. København og Rubin Kazan igen, men denne gang er PARKEN udskiftet med Centralni stadion, hvilket betyder, at Byens Hold må drage på en 2.265 kilometer lang tur øst på.

Af Jan Eliassen

Vel fremme i Kazan kan spillerne så, hvis de får tid til det, se frem til mødet med Ruslands 6. største by, hvilket er lig med lidt mere end 1,1 millioner mennesker i selve Kazan, og inkluderes forstæderne til Kazan, så kommer befolkningstallet op på over halvanden million.

Kazan er hovedstaden i den russiske republik Tatarstan, og ligger hvor floderne Volga og Kazanka løber sammen. Kazans ”kreml”, en befæstet bydel, han dateres helt tilbage til omkring 1554. Denne del af Kazan er så historisk værdifuld, at den siden år 2000 har haft status som en UNESCO World Heritage Site. Det har formodentlig også været med til at sikre, at Kazan officielt har fået lov til at brande sig som Ruslands 3. hovedstad.

Umiddelbart kan Kazan spores tilbage til år 1005, hvor den blev grundlagt af volga-bulgarerne. Det var et nomadefolk af tartarisk afstamning, og de beboede et område øst for det daværende Kiev-rige, hvor byen Kazan skulle bruges som grænsefort for Kiev-rige. 

Siden dengang har Kazan kun vokset sig større og større, og fra den anden halvdel af det 13. århundrede og frem til den dag i dag er Kazan et vigtigt handels- og industricentrum.

Kazan er beboet af mange forskellige folkefærd, og der er mange forskellige religiøse retninger repræsenteret i byen. Derfor er der også mange forskellige kirker i Kazans kreml, og det er også der man finder Qol?ärif – Europas største moské. De to største religioner i Kazen er sunni-islam og russisk ortodoks kristendom.

Rubin Kazan ubesejrede siden nederlaget til F.C. København

Den 14. september klokken ca. 22:27 scorede Dame N’Doye til 1-0 i hjemmekampen mod russiske Rubin Kazan. Det var den første kamp i gruppespillet i dette års UEFA Champions League, og siden den kamp har Rubin Kazan ikke tabt, hverken i Champions League eller i den hjemlige liga.

I Champions League har de dog heller ikke vundet – men har spillet 1-1 mod FC Barcelona og to gange 0-0 mod Panathinaikos. Som det kan ses, så scorer Rubin Kazan ikke mange mål i Champions League, hvor totalen indtil videre er blot en scoring – og den er endda faldet på straffespark. Det var i 1-1 kampen mod FC Barcelona, hvor Christian Noboa bragte Kazan foran fra 11-meters pletten, blot for at se David Villa udligne til 1-1 – også på straffespark.

Siden nederlaget til F.C. København i den første puljekamp, der har Rubin Kazan spillet ni kampe i den russiske liga. Fire kampe er vundet, mens de resterende fem kampe alle er endt uafgjort, og det har også været resultatet i de tre seneste ligakampe i Rusland.

I den forgangne weekend var Rubin Kazan tæt på at ende i taberen rolle, men på trods af at de (snarligt) nykårede russiske mestre fra Zenit St. Petersborg var foran 2-0, så lykkedes det for Kazan at komme tilbage i opgøret – og med to scoringer af henholdsvis César Navas og Aleksey Medvedev fik de hevet et point i land.

I den kommende weekend spilles den sidste runde i den russiske liga. Her møder Rubin Kazan på udebane Lokomotiv Moskva, men kampen kommer til at være uden den store betydning, for Kazan ligger sikkert placeret på ligaens 3. plads – og de kan hverken hente CSKA Moskva på 2. pladsen, eller blive hentet af Spartak Moskva på 4. pladsen.

Uafgjort er OK

Otte uafgjorte i de seneste 12 kampe gør, at det er en ”mester i af spille uafgjort” som F.C. København skal op imod på onsdag, og med tanke på, at det ene point vil være et meget godt resultat for Løverne, så må man bare håbe, at besøget i Ruslands 6. største by ender med endnu en uafgjort – om end en sejr til F.C. København da også vil være et resultat, der vil skabe en vis form for københavnsk glæde.


DOMMERNE

F.C. København har seks gange før haft en englænder som dommer, og nogle af disse kampe er endt lykkeligt – mens andre er endt knapt så lykkeligt. 

Af Jan Eliassen

Blandt de seks engelske dommere der har dømt F.C. København, der er det nok navnet ”Matthew Messias” der står klarest i erindringen – for det var ham der, i hjemmekampen i UEFA-Cup’en i efteråret 2005, dømte to fejlagtige straffespark til Hamburger SV. Jesper Christiansen reddede det første, men anden gang fik tyskerne bolden i kassen – og dermed var det slut med europæisk bold for F.C. København i det efterår.

Andre engelske dommere tænkes der på med større glæde, fx var det engelske Mark Clattenburg der dømte da F.C. København i dette års turnering sendte BATE Borisov ud af turneringen, og tilbage i august 2003 var det engelske Andrew Paul d'Urso der dømte, da Løverne på udebane slog maltesiske Sliema Wanderers FC med 6-0. 

Andre engelske dommere har været Philip Don i 1992 (0-2 nederlag til AJ Auxerre), Gary Stephen Willard i 1996 (2-1 sejr over Keflavík) og Michael Riley i 2001 (0-1 nederlag til BV Borussia Dortmund). 

Onsdagens dommer hedder Martin Atkinson

Martin Atkinson er fra Leeds og er født i 1971, hvilket på kampdagen betyder han er 39 år. Selvom Martin Atkinson har været dommer siden han var 16 år gammel, så var det først i 1998 at han begyndte at dukke op i de bedre engelske fodboldrækker. 

I midten af sidste årti fik han sin første kamp i den engelske Premier League, men siden da er det gået rimeligt stærkt, og i dag er han ved at være et kendt ansigt i Europas fineste fodboldturnering, UEFA Champions League. 

I sidste sæson dømte han en kamp i play-off til Champions League, fire kampe i gruppespillet og afsluttede med at dømme 1/8-finalen mellem Lyon og Real Madrid. Udover kampene i Champions League, så dømte han også 1/16-finalen og kvartfinalen i UEFA Europa League.  

Udover de nævnte klubkampe, så har Martin Atkinson også dømt EM 2012 kvalifikationskampen mellem Sverige og Ungarn – en kamp som blev vundet af vores svenske broderfolk med 2-0. 

De gule kort sidder løst

Martin Atkinson uddeler mange gule kort. I de otte betydende kampe han har dømt i 2010, der har han uddelt ikke færre end 38 gule kort – mens det dog kun er blevet til et enkelt rødt kort. Han har også kun dømt to straffespark – disse gik begge til udehold.

 

Martin Atkinson har aldrig dømt hverken det danske landshold eller et dansk klubhold. 

De øvrige dommere

De øvrige dommere er også fra England. Onsdagens to liniedommere er Michael Mullarkey og Peter Kirkup, mens 4. dommeren er Stuart Attwell. 

Kampens to dommere bag baglinien, ”Additional assistant referees”, er Andre Marriner og Michael Jones.