Før FCK-Celtic

OPTAKT

Stjernestunder i PARKEN

Når F.C. Københavns trup løber på banen til de sidste 90 minutter af klubbens første optræden i den fineste klubturnering i verden, UEFA Champions League, så kan den gøre det med løvebrystet skudt frem i stolthed.

Vi kom ind i turneringen med den absolut laveste seedning af de 32 deltagende klubber, men i skrivende stund er der trods alt syv klubber, der har fået færre point end F.C. København. Vi har slået navnkundige Manchester United, og vi har spillet uafgjort mod verdens største klub (målt på medlemstal) Benfica. Klubber, der traditionelt er med helt fremme i europæisk fodbold.

Jeg håber og tror på, at vi får point mod Celtic, og hvis det sker, så vil vi faktisk være ubesejrede på hjemmebane i UEFA Champions League, hvilket efter skandinaviske forhold vil være en gigantisk præstation. Så selv om muligheden for kvalifikation til forårets europæiske kampe glippede med nederlaget i Lissabon, så er der masser at spille for mod skotterne, der tog så vel imod os i forbindelse med opgøret på Celtic Park.

Vi har lært meget

Vi har nydt vores deltagelse i UEFA Champions League i fulde drag, og det er mit indtryk, at vores fans har gjort det samme – uanset om vi taler om de cirka 120.000 til de tre udsolgte hjemmekampe eller de 6.000-8.000, der totalt har fulgt os på de tre rejser til Glasgow, Manchester og Lissabon.

Men vigtigst af alt, så har vi lært ufatteligt meget af vores deltagelse blandt Europas aktuelt 32 bedste klubber. I kulisserne har vi bevist, at vores organisation er gearet til at være en bidragende del af det ypperste i international fodbold, og tættere på kridtstregerne har vi dels fået bekræftet vores styrker, og dels er vi blevet endnu mere bevidste om vores forbedringspotentialer.

Det er, med andre ord, et stærkere F.C. København, der siger pænt farvel til UEFA Champions League end det stærke F.C. København, der gjorde sin entré i turneringen for blot 12 uger siden. Og netop den kendsgerning rummer den bedste anledning til at tro på, at F.C. København vender tilbage. At der bliver flere ultimative stjernestunder i PARKEN fremover…

Lastly, a warm welcome to out guests from Celtic, the fans, the representatives from UEFA and the referees.


MODSTANDEREN

Celtic blev i 1967 det første britiske mandskab, der vandt Europa Cup’en for Mesterhold ved i Lissabon at besejre Inter 2-1. Endda med et hold udelukkende bestående af skotter, og ikke hvilke som helst skotter, men skotter, der alle var født inden for en radius af 30 miles fra Celtic Park! Men tiderne har ændret sig i Skotland, ligesom i den øvrige fodboldverden, og i dag er der kun en håndfuld førsteholdsspillere, der er født i Skotland.

På ét punkt har tiderne dog ikke ændret sig synderligt siden 60’erne, for det er fortsat Glasgow-klubberne Celtic og Rangers, der fuldstændig dominerer skotsk fodbold – endda i et omfang, så det inden for de senere år har været på tale, at de skulle optages i den engelske Premier League for at få mere kvalificeret modstand. Det kunne blandt andet ruste dem bedre til europæisk fodbold, hvor det trods talrige forsøg ikke er lykkedes at slå igennem og vinde noget siden Celtics berømte sejr i 1967.


Celtic nåede dog finalen igen i 1970, men tabte 1-2 til Feyenoord efter forlænget spilletid. De var også tæt på en triumf i 2003, men tabte UEFA Cup-finalen 2-3 til Porto, igen efter forlængning – efter to mål af Henrik ”Henke” Larsson og med den nuværende OB’er Ulrik Laursen som indskifter.

Klubber som Aberdeen, Dundee United, Hearts m.fl. har fra tid til anden også stukket hovedet frem og blandet sig i den hjemlige liga, men når guldmedaljerne skal fordeles, er det stort set altid til de grøn/hvide ”Bhoys” fra Celtic eller de blå rivaler fra Rangers.

De sidste 5 sæsoner har de to storklubber skiftedes til at tage titlen, og hvis den tendens fortsætter, så er det Rangers’ tur i år. Men det er der helt bogstaveligt delte meninger om i den skotske hovedstad, hvor det ikke kun er klubfarverne, der deler befolkningen, men også religionen: Celtic er katolikkernes klub, og Rangers er protestanternes.


Vi kommer selvfølgelig heller ikke uden om at dvæle lidt ved en dansk spiller – nærmere præsentation er vel egentlig overflødig, men vi kan da nævne, at han var 19 år, da han mødte F.C. København første gang -  det var den 1. september 1995 i PARKEN, hvor hans barndomsklub Vejle vandt 2-1. Det er selvfølgelig Thomas Gravesen, der via Hamburger SV, Everton og Real Madrid nu er endt i maskinrummet på Celtics midtbane

Celtic-profiler

Miller og Gravesen er ikke de eneste nye i Celtic-trøjen denne sæson, og en del andre har blot spillet en enkelt sæson. Her er en kort gennemgang:


Artur Boruc, 26, polsk landsholdsmålmand, som kom til Celtic i 2005 på en 1-årig låneaftale og siden har fået fast kontrakt.

Paul Telfer, 34-årig allround-spiller, der trods sine skotske rødder kun havde spillet i England (Luton, Coventry og Southampton), inden han i 2005 kom til Celtic.

Gary Caldwell, 24-årig midterforsvarer med en snes landskampe for Skotland. Købt i Hibernian op til denne sæson.

Stephen McManus, også 24-årig midterforsvarer, som trods sin unge alder er vice-anfører efter Neil Lennon. Meget målfarlig på dødboldsituationer.

Bobo Balde, 30-årig midterforsvarer fra Guinea, og veteran i Celtic, hvor han har spillet halvanden hundrede kampe siden 2001. I år som regel reserve for Caldwell og McManus.

Lee Naylor, 26-årig engelsk venstre back med fortid på U21-landsholdet. Spillet næsten 300 kampe for Wolverhampton, inden han kom til Celtic i sommers.

Shunsuke Nakamura, 28 år, trods sine kun 1,78 en kreativ nr. 10 på Japans VM-landshold. Kom til Celtic for et års tid siden efter 3 år i italienske Reggina. Dødboldspecialist, hvilket man bl.a. så da han scorede på frispark mod United i første runde.

Neil Lennon, 35 år og siden 2005 anfører i Celtic, hvor han har spillet små 200 kampe, siden han kom fra Leicester. Tidligere nordirsk landsholdsspiller, men meldte fra i 2002 efter dødstrusler på grund af udtalelser om, at han ikke afviste at spille for et fælles irsk landshold.

Jirí Jarosík, 28 år, tjekkisk midtbanespiller, som skiftede fra Chelsea til Celtic i juni efter at have været udlånt til Birmingham det meste af sidste sæson og misset en plads i Tjekkiets VM-trup.

Jan Vennegoor of Hesselink, 27-årig hollandsk tank-centerforward på 1,91, som Celtic købte i PSV Eindhoven inden denne sæson. Lavede 131 mål i 300 kampe for PSV og tidligere Twente, men har hidtil blot fået 8 landskampe for Holland.

Maciej Zurawski, 30 år, polsk landsholdsangriber, som var med til VM i Tyskland. Kom til Celtic fra Wisla Krakow i 2005 og fik æren af Henke Larssons trøje nr. 7. Kvitterede med 18 mål i 25 optrædender.

Manager Gordon Strachan, 49 år, tidligere skotsk landsholdsspiller med lang karriere i engelsk fodbold hos bl.a. Manchester United, Leeds og Coventry. Indledte sin managerkarriere i Coventry, og overtog ansvaret i Celtic i sommeren 2005 efter Martin O’Neill.


DOMMERNE

UEFA har udpeget dommerne til Champions Leagues afsluttende runde i gruppespillet. Til at lede kampen mellem F.C. København og Celtic FC, er Bertrand Layec blevet udpeget. Til at hjælpe ham på linjerne har han landsmændene Bruno Faye og Franck Leloup.

Bertrand Layec har foreløbig dømt tre kampe i denne sæsons Champions League, to EM-kvalifikationskampe, samt otte kampe i den franske Ligue 1. Den 41-årige franskmand har i de seneste 80 kampe han har dømt, uddelt ikke færre end 335 gule kort. Det er blevet til knap 50 kampe i de europæiske turneringer hidtil.

Kampens fjerdedommer er Olivier Thual.