Før FCK-Atletico Madrid

Når F.C. København spiller sin tredje kamp i puljespillet i årets UEFA Cup, så sker det hjemme i PARKEN og modstanderen er spanske Atlético Madrid, eller snarere Club Atlético de Madrid, for nu at bruge klubbens officielle navn.

Af Jan Eliassen

Der er naturligvis ikke mange der er i tvivl om, at de to største spanske klubber er Real Madrid og FC Barcelona. Men hvilken klub der er tredjestørst i Spanien, er der nok mere tvivl om. Det mest sandsynlige, og historisk korrekte, svar vil være Atlético Madrid, for på listen over flest spanske mesterskaber, så finder man Atlético Madrid på tredjepladsen med ni titler – to af dem dog vundet under navnet ”Atlético Aviación”.

Man skal dog nogle år tilbage for at finde den seneste store succes for Atlético Madrid. Det seneste mesterskab blev vundet tilbage i 1995/96, hvor det ydermere også blev til en sejr i den spanske pokalturnering Copa del Rey, og det var altså et år hvor Atleticos fans kunne fejre The Double. Fra 1995 til 1998 var der en vis succes i klubben, men siden da har der ikke været meget at fejre – og nok slet ikke i de år hvor Atlético måtte finde sig i at være nede i den spanske Segunda Division. Klubben returnerede dog til La Liga i 2002 og er siden da endt omkring 7. til 11. pladsen.

Sidste sæson tegnede længe til at blive den bedste i mange år, men sent i sæsonen snublede Atlético og måtte dermed sige farvel til eventuel deltagelse i UEFA Champions League. Det endte med en lidt skuffende 7. plads, dog med muligheden for at komme i Europa via Intertoto Cup’en – og det lykkedes!

To klubber fra 1903…

Normalt forbinder man 1903 med det år hvor B1903, den ene af F.C. Københavns to moderklubber, blev ”født”. Men dette fødselsår er også et årstal man i Madrid forbinder med det år hvor Atlético Madrid kom til verden. Pudsigt nok har både B1903 og Club Atlético de Madrid vundet 7 mesterskaber i eget navn…

Den 26. april 1903 stiftede tre baskiske studenter, der var bosiddende i Madrid, klubben “Athletic Club de Madrid”. Stifterne opfattede nærmest klubben som en afdeling af Athletic Bilbao, og derfor spillede man også i blåt og hvidt til at starte med. I 1911 skiftedes dog farve på spilledragten, og siden da har man spillet i den nuværende rød, hvide og blå kombination. Hvorfor det blev dette valg af farver vides ikke helt præcist, men en historie lyder, at man havde nem adgang til madrasstof, og det blev så brugt til spillertrøjer – og dette stof var dengang altid rødt og hvidt! En anden, og noget længere, historie ender med, at man spiller i samme farve trøje som Southampton FC og samme farve bukser som Blackburn Rovers FC, da det var det tøj et af klubbens direktionsmedlemmer havde med hjem efter en indkøbstur til England…

I 1921 skar Athletic Club de Madrid det gamle bånd til Athletic Bilbao over, og fik i 1923 sit første rigtige stadion “Estadio Metropolitano de Madrid”. Dette stadion var i brug helt frem til 1966, hvor man så tog et nyt stadion i brug - Estadio Vicente Calderón – det stadion som Atlético stadig spiller på den dag i dag.

Udover at have haft tilknytning til Athletic Bilbao, så har der også været en tilknytning til Zaragoza og det spanske flyvevåben! Da den spanske borgerkrig sluttede i 1939 havde Atlético slået sig sammen med Aviación Nacional of Zaragoza, en klub stiftet af medlemmer af det spanske flyvevåben, og klubben hed nu Athletic Aviación de Madrid. Den nye klub skulle egentlig starte i Segunda Division, men da Real Oviedo havde fået sit stadion ødelagt under borgerkrigen, fik Athletic Aviación de Madrid lov til at spille med i La Liga – og det med succes – for de vandt titlen både i 1940 og 1941. I 1947 skiftede klubben så navn for sidste gang, og har siden da heddet Club Atlético de Madrid.

De store år  

Atlético Madrids helt store periode var i 60’erne og 70’erne, hvor det ikke blot blev til fire spanske mesterskaber og fire sejre i Copa del Rey. Også i Europa fik klubben succes, da det i 1962 lykkedes for Atlético Madrid at vinde den europæiske Cup Winners Cup. I 1963 tabte man finalen i samme turnering, og i 1974 tabte Atlético finalen i mesterholdenes Europa Cup. Alt i alt kunne denne periode have været endnu større - og kunne have ført til endnu flere pokaler, hvis ikke lige det havde været for bysbørnene fra Real Madrid, der i de år var i en klasse for sig selv.

Siger man Atlético tænker mange Jesús Gil

Efter succesen i 60’erne og 70’erne skulle der gå nogle år før Atlético igen var noget man talte om. En af årsagerne (eller måske årsagen!) til at man talte om klubben, var deres noget specielle klubpræsident Jesús Gil, der udover at være præsident i Atlético også var borgmester i Marbella, og blev kendt både for sine højreorienterede meninger, sine mange mulige tvivlsomme økonomiske handlinger og i fodboldsammenhæng for sit forbrug af trænere, og for at bruge mange penge på spillerindkøb i Atlético Madrid. I løbet af sine 16 år som præsident lykkedes det for Jesús Gil at skifte træner 16 gange …

Den mand der havde størst succes under Jesús Gil var den serbiske træner Radomir Antic. Han førte i 1996 Atlético til klubbens første mesterskab i 19 år, og da FC Barcelona ydermere blev besejret i finalen i Copa del Rey, så var den første The Double i hus. Også i Europa var der succes, for i sæsonen 96/97 vandt Atlético sin Champions League pulje, hvorefter man dog tabte til Ajax Amsterdam i kvartfinalen. De efterfølgende to sæsoner førte ikke til Champions League-fodbold, men i UEFA Cuppen nåede Atlético både i 97/98 og i 98/99 til semifinalen – hvor det dog blev til nederlag til henholdsvis SS Lazio og Parma.

Atlético den dag i dag

I 2003 overtog Enrique Cerezo præsidentposten efter Jesús Gil (der døde i 2004, red.). På det tidspunkt begyndte det at gå fremad for Atlético, og ikke mindst havde man store forhåbninger til hvad ”El Niño” (Fernando Torres, red.) kunne gøre for klubben. Helt i Jesús Gils ånd fortsatte man med at bruge mange penge, og der er stadig godt gang i svingdørene i hvert eneste transfervindue – blandt andet har Jesper Grønkjær jo haft en kort ansættelse i den spanske hovedstad.

Om end Fernando Torres skabte fortvivlelse i Madrid da han før denne sæson skiftede til Liverpool FC, så er Atlético Madrids trup dog alligevel ganske skræmmende på papiret, for truppen inkluderer stadig en hel del stjernenavne, hvor Maxi Rodríguez (holdets anfører), Maniche, José Antonio Reyes og Diego Forlán nok er nogle af de største navne.

Og måske de mange stjerner i år vil sikre Club Atlético de Madrid den succes som klubbens mange fans hungrer efter, men indtil videre ser det fornuftigt ud, da klubben er placeret på en 4. plads i La liga og stadig er ubesejret i UEFA Cuppens puljespil efter 3-3 ude mod Lokomotiv Moskva og 2-0 hjemme over Aberdeen.

Her på FCK.DK kan vi kun ønske Atlético held og lykke i både La Liga og i UEFA Cuppen - bare det ikke sker på bekostning af Byens Hold!


DOMMERNE

De danske mestre får fornøjelsen af italienske opmænd på Danmarks nationalstadion.

Paolo Dondarini er hoveddommer, mens linierne bliver passet af Christiano Copelli og Gianluca Cariolato. Fjerdedommer er Antonio Giannoccaro.

39-årige Dondarini dømte sin sidste kamp den 25. november i Serie A. Det var opgøret mellem Cagliari og AC Milan, der endte 1-2 til milaneserne. I indeværende sæson har Dondarini ydermere dømt en enkelt kamp i UEFA Champions League-kvalifikationen samt to kampe i UEFA Cuppen.