APOEL-kampe fastlagt

Før FCK-APOEL FC

Det er svært at finde præcise ord for betydningen af aftenens kamp i PARKEN mod cypriotiske Apoel. 

På den ene side er opgøret første halvdel af en slags bonusrunde, for med sejren i 3. kvalifikationsrunde i UEFA Champions League er vi sikret deltagelse i et europæisk gruppespil for fjerde sæson i træk uanset resultatet af kampene mod Apoel, og det er ganske enestående for en dansk klub.

På den anden side er vi nu kun et skridt fra det ultimative for enhver europæisk fodboldklub: Deltagelse i gruppespillet i UEFA Champions League. Verdens fornemste turnering for klubhold. Det bedste af det bedste.

Som bekendt har vi været der før. I 2006 lykkedes vi endelig i vores femte forsøg på at slå os ind i hovedturneringen, og det var en oplevelse, der smagte af mere, og som for altid løftede klubben et niveau. Vi matchede storklubber som Manchester United, SL Benfica og Celtic i et gruppespil, hvor vi var direkte uheldige med ikke at lande en tredjeplads og gå videre i den daværende UEFA Cup. At deltage for anden gang vil naturligvis være endnu et skridt fremad i vores bestræbelser på at blive en klub, der bliver taget meget alvorligt på internationalt plan.

Det er imidlertid ikke kun kampens store betydning, der gør det spændende at tage i PARKEN i aften. Vi får nemlig både en tur ned ad ”Memory Lane” og en appetitvækker på, hvad der kan være i vente, for UEFA har besluttet, at den såkaldte play-off-runde skal afvikles efter samme skabelon som kampene i gruppespillet. Derfor er stadion klædt i de blåhvide bannere med UEFA Champions League-logoet, og derfor vil den velkendte hymne med stor sandsynlighed få gåsehuden frem på lægterne.

Vi går desværre ikke ind til kampene mod cyprioterne med nylig national succes i bagagen, for vores start i SAS Ligaen har ikke været tilfredsstillende, men vi har før vist, at vi kan tage et skridt op ad kvalitetsstigen, når der er europæisk aften i PARKEN. Og med lidt hjælp fra vores mange fans på lægterne er jeg overbevist om, at vi kan sikre os et fornuftigt udgangspunkt, inden den altafgørende kamp på Cypern i næste uge.

Lastly, a warm welcome to our guests from Cyprus, the referees and the UEFA delegates. 

Med venlig hilsen  

 

 


APOEL FC - CYPERNS MEST VINDENDE KLUB

Tirsdag aften får PARKEN besøg af de regerende cypriotiske mestre fra APOEL FC. Klubben er den mest vindende klub på Cypern med 20 mesterskaber – ganske snert foran bysbørnene og rivalerne fra Omonia Nicosia, der ”kun” har vundet 19 mesterskaber – men endnu er den helt store europæiske triumf udeblevet. Derfor vil APOEL FC sikkert gøre alt hvad de kan for at det bliver dem, og ikke F.C. København, der vinder den afsluttende play-off runde.

Af Jan Eliassen

Udover de 20 mesterskabspokaler, så står der også 19 pokaler fra den cypriotiske pokalturnering i trofæskabet, og det er ikke blot pokaler vundet i de gode gamle dage, for i de seneste fire år har APOEL FC enten vundet mesterskabet eller pokalturneringen – det er dog ikke lykkedes for dem at hjembringe ”The Double” siden 1996. Det var for øvrigt tredje gang APOEL FC vandt ”The Double”, de to første gange var i 1947 og 1973.

Sidste sæsons mesterskab blev hevet i land via en førsteplads i det indledende 26 kampes lange grundspil, og herefter blev førstepladsen forsvaret i det efterfølgende slutspil. Det betød, at da der var spillet 32 runder, da var det altså APOEL FC der kunne fejre mesterskabet, mens rivalerne fra Omonia fik sølvet, og så gik bronzen til sidste års cypriotiske mestre fra Anorthosis Famagusta.

Anorthosis Famagusta viste for øvrigt, at man ikke længere ”bare” kan vade hen over et hold fra Cypern. Det beviste Famagusta dels ved at slå den græske storklub Olympiakos ud i 3. kvalifikationsrunde til Champions League, og dels ved at cyprioterne i gruppespillet slog endnu en af de store grækere, Panathinaikos, med 3-1. Udover sejren fik Famagusta også et point både ude og hjemme mod Werden Bremen samt et point efter 3-3 i hjemmekampen mod Inter.

På vejen frem mod mødet med F.C. København har APOEL FC i 2. kvalifikationsrunde besejret færøske EB/Streymur med 2-0 i Thorshavn og med 3-0 hjemme på Cypern. I den 3. kvalifikationsrunde var modstanderen serbiske FK Partizan, og her gik APOEL FC videre med sammenlagt 2-1 (2-0 hjemme og et 0-1 ude). I kampene mod EB/Streymur og FK Partizan har APOEL’s farligste våben været Nenad Mirosavljeviã og Marcin Zewlakow. Begge har scoret tre mål, og da APOEL kun har scoret syv mål i alt, så er det umiddelbart disse to herrer som den københavnske defensiv skal holde et vågent øje med.

Når APOEL FC på tirsdag løber ind på plænen i PARKEN, så vil spillerne helt sikkert tænke på, at hvad Anorthosis Famagusta kan, det kan APOEL FC gøre bedre – de er trods alt det største hold fra Cypern! Men selvom APOEL FC har haft megen national succes, så har tirsdagens modstandere fra APOEL FC altså stadig deres første puljespil i Champions League til gode, og det må også meget gerne må være tilfældet når de to kampe mod F.C. København er færdigspillede, og der trækkes lod til puljerne i Champions League den 27. august klokken 1800. 


DOMMERNE

Tirsdagens dommer Alain Hamer er fra Luxemburg, og er en rutineret herre på 43 år, der har dømt internationalt siden 1993.

Af Jan Eliassen

Første gang Alain Hamer dømte et dansk hold, var helt tilbage i 1997, hvor han på Århus Stadion var manden med fløjten da AGF spillede 1-1 med hollandske FC Twente. Herefter skulle der gå yderligere 11½ år før han atter var i dansk aktion, denne gang på City of Manchester Stadium, da AaB for øjnene af knapt 25.000 tilskuere blev sendt hjem til Danmark med et 2-0 nederlag.

Og nu er han så atter blevet udpeget til at skulle være dommer for et dansk hold, og at det bliver en dommer fra Luxemburg er ikke umiddelbart noget der vækker bekymring i F.C. København, for den ene gang hvor Byens Hold har haft en dommer fra Luxemburg, da gik det meget godt. I august 1998 mødte F.C. København på udebane Karabakh Agdam fra Azerbaijan i Europa Cuppen for pokalvindere. Her var det Hamers landsmand Henri Diederich der dømte kampen, en kamp som F.C. København vandt med 4-0, og da den første kamp 14 dage tidligere var endt med en sikker 6-0 sejr til Løverne, så gik de videre i turneringen med sammenlagt 10-0. I runden efter eliminerede F.C. København så Levski Sofia, og først i november måned var det så Byens Hold der måtte kapitulere til Chelsea FC.

Alain Hamer var også dommer da det danske landshold – med Martin Vingaard i startopstillingen – spillede 0-0 på udebane mod Ungarn i den igangværende kvalifikationsturnering til næste års VM i Sydafrika. I onsdags dømte han Norges kvalifikationskamp mod Skotland, en kamp som Ståle og Bårds landsmænd vandt med cifrene 4-0. 

Både i kampen Danmark-Ungarn og Norge-Skotland uddelte Alain Hamer syv gule kort, og i begge tilfælde var fordelingen ”3 kort til skandinaverne og 4 kort til de andre”. Ergo er der god grund til at passe på advarsler, for Alain Hamer er tilsyneladende ikke nærig når det drejer sig om at give et gult kort.

Alain Hamer får hjælp af François Mangen og Christian Holtgen på siderne, mens det er Luc Wilmes der er kampens 4. dommer. Alle mand er ganske som Alain Hamer fra Luxemburg.