Femte sejr i træk stoppede Esbjerg-stimen

Libor Sionko var for første gang i denne sæson med i startopstillingen i SAS Liga-sammenhæng, mens Jesper Grønkjær tog plads på bænken – dog først efter han havde været inde og få blomster for at have rundet sin kamp nr. 100 for løverne. Dobbelt så mange har William Kvist spillet, så han fik også blomster af Flemming Østergaard og fortjent hyldest fra fansene. Bortset fra Sionko var det samme hold, som i torsdags besejrede Sparta Prag med 1-0. Esbjerg havde Andreas Klarström i karantæne og måtte også undvære Mikkel Vendelbo. Og kampen var ikke mange minutter gammel, før de også måtte undvære keeper Lars Winde…

Dame N’Doye spillede César Santin helt fri i feltet, og da han rundede Lars Winde og havde tomt mål foran sig, blev han hægtet af keeperen, og Vollquartz pegede resolut på pletten – hvorefter han tog sig til baglommen og gav Winde direkte rødt for at fratage Santin en oplagt målchance. Esbjerg måtte lige bruge et par minutter på at tage højre back Kian Hansen ud og sætte den 19-årige finske reservekeeper Lucas Hradecky ind, men han kunne ikke stille noget op, da Santin gik til 11 meter-pletten og satte bolden i netmaskerne.

Med Kian Hansen ude, måtte Esbjerg trække Peter Nymann ned på backpladsen og trække Jesper Lange lidt længere tilbage, men mange andre trænere havde nok valgt at ofre en angriber, når man var på besøg i løvens hule.

Den unge Hradecky tog godt for sig, da N’Doye efter en halv snes minutter var helt fri i højre side, men måtte se sit forsøg afværget til hjørne. Ellers kneb det lidt for hjemmeholdet at komme frem til noget særligt mod et godt kæmpende Esbjerg-mandskab, der også selv havde svært ved at komme afslutninger, men til gengæld var de som altid farlige på dødboldsituationer, der bød sig.

Midt i halvlegen var Pospech – der kampen igennem gik flittigt med frem på højrekanten – tæt på at finde Santin inde foran, men bolden passerede gennem hele Esbjerg-feltet, og resten af halvlegen var det faktisk vestjyderne, der havde bolden mest og også brugte den bedst, mens hjemmeholdet smed for meget væk og hvad angår afslutninger kun blev noteret for et par upræcise langskud fra N’Doye og Hutchinson.

Kort ind i tillægstiden burde N’Doye dog have fordoblet føringen, da Santin fandt ham i fri position på kanten af feltet, men hans afslutning gik langt over mål. 2-0 havde måske også været lige i overkanten efter en jævnbyrdig første halvleg, der i øvrigt godt kunne have endt med at begge hold kun havde 10 mand på banen.

Allerede omkring den halve time havde Peter Larsson indkasseret en advarsel for et frispark på Søren Rieks, og i halvlegens overtid havde man ikke kunnet indvende alverden, hvis han havde fået endnu et gult kort for at rive og flå i Jesper Lange, der var ved at slippe fri i en kontra. Men trods ihærdige protester fra esbjergenserne blev han på banen – dog kun indtil pausefløjtet, for vel vidende at Vollquartz’ hammer nok ville falde næste gang, ville Ståle Solbakken lade den fysiske kraftkarl fortsætte og sendte i stedet Ulrik Laursen på banen.

Kort efter pausen viste Esbjerg, at de absolut ikke havde opgivet håbet om at få point med hjem i dag. Efter en københavnske misforståelse på midten, slog Jeppe Mehl kontra og forsøgte at lobbe bolden over Johan Wiland – en optimistisk bedrift, der nær var blevet belønnet, da den lange svensker ikke fik ordentligt fat i bolden, men heldigvis nåede han godt tilbage og slå bolden væk lige inden den passerede målstregen.

Vestjyderne diskede fortsat op med nydeligt, fladt shortpassing-spil og kombinerede sig frem til en halv chance til Jesper Lange, men Wiland kom godt ud i ham og sikrede sig bolden. Langsomt, men sikkert tiltvang hjemmeholdet sig dog et mere og mere solidt greb om kampen og tvang esbjergenserne til at stå lavt på egen halvdel, mens løverne tålmodigt kørte bolden rundt i rækkerne og ventede på åbningerne. Det skete også ud fra devisen, at så længe man selv har bolden, kan modstanderne ikke køre kontra, og det viste sig også at holde stik, for der blev længere mellem de jyske kontraer.

Sionko blev behørigt hyldet af det talstærke hjemmepublikum, da han 10 minutter efter pausen blev byttet ud for Jesper Grønkjær, der tog venstrekanten, mens Vingaard gik over i højre side. Stadig havde hjemmeholdet lidt svært ved at bryde igennem Esbjerg-defensiven og komme frem til de helt store chancer, men da vestjyderne kastede mange folk frem til et langt indkast, så blev de tvunget til at smage deres egen kontramedicin.

N’Doye opsnappede bolden helt nede i eget felt og trak godt frem ad banen, inden han sendte Santin af sted i en 1-mod-1-kontra. Hradecky var langt ude af sit mål, men Santin holdt klogt i bolden og serverede i stedet en præcis pasning til Oscar Wendt, der kom fremstormende og sparkede bolden sikkert ind under Hradecky til 2-0.

En ganske logisk følge af det tunge pres hjemmeholdet havde fået lagt, og midt i halvlegen var det meget tæt på 3-0, da Vingaard – efter fint Santin-opspil - fik en stor skudchance midt foran mål, men Hradecky gik godt ud og blokerede hans afslutning. Kort efter blev fynboen – med en fortid i Esbjerg – taget ud til fordel for Hjalte Nørregaard, mens Hutchinson gik ud i højre side.

Mestrene fastholdt presset og kørte bolden godt rundt i noget, der ofte lignede power play i ishockey, og derfor var det helt unødvendigt at lukke gæsterne ind i kampen igen et kvarter før tid. De præsterede ganske vist et fint kombinationsspil, men det var mod et meget stillestående FCK-forsvar, der tilsyneladende var blevet lullet lidt i søvn, så Jeppe Mehl kunne løbe fri i højre side – men i stedet for at afslutte på Wiland lagde han bolden fladt tilbage til Rieks, der uden problemer kunne skrabe den i nettet til 1-2.

Kort efter måtte Rieks i øvrige udgå med en fiber i det ene baglår, hvilket ikke lover godt for hans landsholdsudtagelse til kampene mod Sverige og Ungarn. Mod slutningen byttede Grønkjær og N’Doye plads, og selv om man aldrig kan sidde helt roligt med en måls-føring, så var der faktisk aldrig optræk til udligning. Kræfterne var simpelthen sluppet op hos de tappert kæmpende vestjyder, og Byens Hold holdt rutineret fast i bolden og gav ikke mere væk. Derfor var det tættere på 3-1, da Pospech var ved at finde Wendt i en kontra langt inde i overtiden, men tjekkens aflevering nåede desværre ikke frem.

Dermed sikrede løverne sig den femte sejr i de seneste fem kampe i ligaen, pokalen og Europa League - og efter en tøvende sæsonstart indtager man nu 2. pladsen (efter Esbjerg), i hvert fald indtil OB har spillet mandag aften.