Falk

FC Astana har revanche til gode

Fredag kl. 21 dansk tid spiller vi den første af tre træningskampe i Portugal mod FC Astana fra Kazakhstan.

For næsten præcis et år siden mødte vi for første gang FC Astana under træningslejren i Dubai og vandt en solid 4-0-sejr. Målene faldt først efter pausen, hvor vi skiftede hele holdet ud, og de blev sat ind af Falk, N'Doye, Pieros og Daghim.

Kasakhstanerne stillede ganske stærkt op med syv spillere fra deres seneste Europa League-kamp, så det var ikke et ungt B-hold, vi slog.

Inden kampen for et år siden lavede vi en længere artikel om FC Astana, som du kan finde her, hvis du vil læse mere om klubbens første 10 år. Det er nemlig en ung klub fra 2009, som på meget kort tid har etableret sig som regelmæssige deltagere i de europæiske turneringer.

>> Se med på fredag på ekstrabladet.dk

Sjette mesterskab i træk
Efter vi mødte dem sidste år vandt de deres sjette nationale mesterskab i træk, men det var  tæt på, at de måtte overlade tronen til Kairat Almaty, som kun var et point efter og måtte nøjes med sølv for femte sæson i træk. Men Astana tabte otte kampe i løbet af sæsonen, hvilket er dobbelt så mange som de seneste år.

Astana i Europa
Astana røg ud af Champions League-kvalifikationen allerede i 1. runde til CfR Cluj. Efter 1-0 hjemme kom kasakhstanerne ellers godt fra start i Rumænien med et mål i det fjerde minut, men Cluj formåede at score de nødvendige tre mål til at gå videre. Senere viste rumænerne i øvrigt også styrke og moral ved at eliminere vores kommende modstander fra Celtic i 3. kval.runde.

Astana fortsatte i Europa League-kvalifikationen og havde ingen problemer med at slå FC Santa Coloma og Valletta i 2. og 3. kval.runde, og i playoff var 3-0 hjemme mod BATE Borisov nok, da Astana efterfølgende kun tabte 0-2 i Hviderusland.

Europa League-gruppespillet bød på Manchester United, FK Partizan og AZ Alkmaar, og bortset fra en 2-1-sejr over et ungt, reservespækket United-hold (som allerede var sikre på at gå videre), tabte Astana de andre fem kampe og fik bl.a. store smæk af hollænderne på 0-5 og 0-6. De er derfor ikke med i turneringen, når vi selv skal i gang med 1/16-finalerne om et par uger.

Landstræneren er ny cheftræner
Sidst vi mødte Astana var ukraineren Roman Hryhorchuk cheftræner, men for blot et par uger siden stoppede han i klubben efter gensidig aftale. Han blev afløst af tjekken Michal Bílek, som også er landstræner for Kazakhstan, hvor han tiltrådte for et år siden. Derfor ved han, at man skal passe på Pieros, for han scorede sidste år i begge Cyperns EM-kvalifikationskampe mod Kazakhstan.

Bílek har bl.a. en fortid som tjekkisk landstræner fra 2009-13, og hans seneste klubjob var i FC Zlin, men det var efter vi mødte dem i Europa League i efteråret 2017.

Astana har hentet en FCK-målscorer...
Siden han kom, har klubben hentet to nye spillere, den unge hviderusser Max Ebong samt armeneren Tigran Barseghyan. Sidstnævnte stiftede vi bekendtskab med, da vi i efteråret 2017 slog Vardar ud af CL-kvalifikationen. Han var endda så venlig at lave selvmål i Telia Parken ved stillingen 1-1, efter vi havde tabt det første opgør i Makedonien med 1-2.

Udover disse to udlændinge råder klubben bl.a. også af den 29-årige islandske Rúnar Már Sihurjónsson, som spillede en del år i Grasshoppers, inden han sidste år tog til Kazakhstan. Bartolec og Mudrazija kan også møde deres landsmand Marin Tomasov, som kom til Astana i 2018 og er noteret for en enkelt kroatisk A-landskamp.

Klubberne i Kazakhstan må max. have otte udlændinge i truppen og højst seks i de enkelte kampe, men de begrænsninger gælder selvfølgelig ikke i træningskampene.

Testsejr mod Brentford B
FC Astana har spillet en enkelt testkamp i Albufeira her i det sydlige Portugal, da de i lørdags slog Brentfords B-hold 4-2 efter 2-1 ved pausen. Hverken Mads Roerslev eller Luka Racic var med hos englænderne, fordi de samme dag startede ind for førsteholdet i FA Cup-kampen mod Leicester.

Astana stillede med to forskellige hold i de to halvlege, præcis som vi gjorde mod Halmstad i lørdags, og deres mål blev sat ind af Ramazan Karimov, Dorin Rotario, Alexey Chshyotkin og førnævnte Tigran Barseghyan.