En god start for School of Excellence

En god start for School of Excellence

For et halvt års tid siden gik School of Excellence i luften, og siden da er der sket mange ting på træningsanlægget, både hvad angår arbejdet med talentudviklingen – men også på resultatfronten for alle holdene under School of Excellence – for her er det gået rigtig godt siden starten den 1. januar 2009.

 

Af Jan Eliassen

På en solbeskinnet hverdag i juni drog FCK.DK til træningsbanerne på Peter Bangsvej, og fik sig en snak med Sune Smith-Nielsen, sportsmanager ved School of Excellence. Udover at have en Cand.merc. i Human Resource Management, så har han lang erfaring fra dansk eliteungdomsfodbold, dels som træner, hvor han blandt andet har været cheftræner i Næstved – men også som spillerudvikler og som instruktør i DBU’s træneruddannelsessystem.

 

Så selv om Sune er ny i jobbet hos F.C. København og på School of Excellence, så har han en stærk fodbold- og ledermæssig baggrund. Men Sune er jo ikke en enmandshær, men har støtte fra blandt andet Michael Mio Nielsen, om hvem Sune siger:

 

- Mio er en altafgørende faktor for at School of Excellence lykkes. Mio er en enorm kulturbærer, han ved hvem man skal snakke med, han ved hvordan ”vi” gør det i F.C. København, og så er han den perfekte connection mellem School of Excellence, F.C. København og PARKEN. Mio og jeg er langt fra de samme personligheder, og vi har forskellige kompetencer, men Mio er med til at give den fornødne ro, og det gør at jeg kan koncentrere mig om det faglige, om at udvikle trænere og spillere, og dermed skolens trænings- og præstationsmiljø.

 

Begrebet ”Trænings- og præstationsmiljø” er en af grundstenene i School of Excellence:

 

- Vi arbejder meget med begrebet ”Trænings- og præstationsmiljø”, og selvfølgelig skal træningsmiljøet være godt, men det er også meget vigtigt at spillerne lærer at præstere. De skal præstere til træning, de skal fokusere på at vinde øvelserne, de skal præstere i kampene – og må også meget gerne vinde kampene. ”Trænings- og præstationsmiljøet” har som udgangspunkt at vinde så meget som muligt – med de mest talentfulde spillere – og det kan så betyde, at nogle år vindes der måske kun en titel, mens der andre år kan blive hevet fem titler i land.

 

Men et er et teoretisk begreb, noget andet er de folk der skal til for at få det til at virke i praksis:

 

- Det rette miljø kommer ikke af sig selv, men kræver den rette trænerpåsætning, og her tror vi på at vi har fundet den rette blanding af fuldtids- og deltidstrænere. Vi har respekt for de trænere der kommer efter arbejde, og sammen med de fuldtidsansatte er med til at skabe de gode rammer, og vi tror at vi har fundet den perfekte cocktail af trænere, siger Sune, og fortsætter:

 

- Målet med School of Excellence er at udvikle Superligaspillere. Vi skal præge og udvikle trænerne, sikre at de får optimale betingelser til at udvikle så dygtige spillere, at disse vil kunne indgå i førsteholdstruppen. Det betyder, at vi er meget målrettede i vores arbejde, og for spillerne er målet åbenlyst. De skal jo blive så dygtige, at de kan komme på 1. holdet, og hvis ikke det lykkes, så skal vi være endnu skarpere i vores arbejde med udviklingen. Omvendt, hvis de er gode nok, som man jo fx har set med Mathias ”Zanka” - der jo ikke engang er senior endnu – så kommer de også til at spille i Superligaen, og det er jo det, det går ud på – vi skal udvikle spillere med så højt et niveau, at de kan indgå i førsteholdstruppen.

 

Alle holdene under School of Excellence har i det store hele haft et rigtigt godt forår, og når man får resultater, så bliver det hele ofte nemmere. Sune har fået en fantastisk start i School of Excellence, og det er fra start lykkedes at få fokus på miljøet og på at skabe de rette rammer:

 

- Vi skal skabe de rette rammer for træningen, så vi får trænere og ledere til at trives i et sundt miljø. Allerede nu er vi nået meget længere end vi alle havde håbet på, men det kræver tre afgørende elementer for at skabe de rette rammer for spillernes udvikling.

 

- Det første er gode trænere og ledere. Det er lykkedes os at samle et team med et højt niveau, og det har været medvirkende til, at vi allerede nu har opnået gode sportslige resultater. Så skal vi have gode spillere, og der ser det godt ud hele vejen fra U14 og op til U19. Vi skal udvikle spillere, og et tegn på at det går godt, er at vi netop har rykket Saban Özdogan og Thomas Delaney op i førsteholdstruppen. Det er i perfekt tråd med, at skolens mission er at udvikle spillere der kan spille med i F.C. Københavns førsteholdstrup. Sidst men ikke mindst, så skal vi have resultater. Spillerne skal mærke at de bliver teknisk og taktisk bedre, og vi vil altid forsøge at udtage en spiller til en kamp på det rette niveau, så er der værdi i at en spiller bruges på et ”ældre” hold, så bruges han på det hold for udviklingens skyld.

 

Det hele skal passe med ”FCK-modellen”

For flere år siden udarbejdede F.C. Københavns sportslige ledelse en spilmæssig – og træneruafhængig - ”FCK- model”, der som overordnet retningslinie beskriver hvordan F.C. København skal spille. Om denne model i forhold til School of Excellence siger Sune:

 

- Ud fra FCK-modellen har vi lavet en School of Excellence-model, en talent-model, hvor vi arbejder op imod FCK-modellen. Det betyder, at vi er bevidste om, at alt hvad vi gør, er i tråd med modellen. Vi ved hvorfor vi laver bestemte træningsøvelser, hvorfor vi spiller som vi gør, hvorfor vi deltager på ture, hvilket tøj vi har på og så fremdeles … det gør vores opgave klar, vi arbejder med at skabe spillere der kan passe til FCK-modellen, og vi har klart og tydeligt defineret, hvad det kræver for at passe til modellen.

 

Setup’et er ved at være på plads, og udviklingen går den rigtige vej.

Selvom at School of Excellence er kommet godt fra start, så er der stadig et stykke vej til de bedste ungdomsklubber i landet, erkender Sune:

 

- Vi skal have respekt for de andre store talentudviklingsklubber som på flere områder er længere fremme end os, f.eks. er vi målt på antallet af landsholdtspillere et stykke efter.

 

- Men vi kommer til at udvikle os eksplosivt, og vores vision er at School of Excellence skal være en af de bedste fodbolduddannelser i Skandinavien. Men det er en langsom proces, for i F.C. København gør man tingene godt og grundigt, man tager et skridt og ser om det virker som ønsket – og gør det det, så fortsætter vi. Denne kultur smitter af på forskellig vis, eksempelvis ved, at man altid kan søge faglig sparring og input fra kompetente mennesker rundt i vores organisation og større beslutninger tages først når sagen er analyseret grundigt igennem. Man oplever stor velvillighed, og både med Mio og med CV har man at gøre med personer der har stor viden og gode holdninger. Som sportsdirektør må Carsten V. Jensen siges at have en faglig og sportslig ballast, der gør, at har man brug for råd, så får man også råd der virkelig er med til at øge kvaliteten af beslutningerne.

 

Og med disse ord fra en meget engageret sportsmanager Sune Smith-Nielsen, var det tid til at forlade Peter Bangsvej, hvor spillerne så småt begyndte at ankomme for at komme i gang med deres fortsatte fodboldudvikling – og hvem ved, måske vil en af de unge spillere en dag henrykke og begejstre for øjnene af en fyldt PARKEN …

 

Sune Smith-Nielsen, sportsmanager ved School of Excellence, på træningsanlægget
- og med Nummer 10 i baggrunden (foto: Jan Eliassen, FCK.DK)