Elegantieren Lønstrup

Elegantieren Lønstrup

FCK.DK tager her atter et kig tilbage i tiden, og har denne gang fat på Christian Lønstrup Lønstrup var en ægte FCK’er, idet han både nåede at spille for den ene moderklub, KB, som 1. års senior, men også var en del af det B 1903 hold, der havde stor succes i starten af 1990’erne – og som ikke mindst var fundamentet til det, der den 1. juli 1992 blev til F.C. København.

af Jan Eliassen

Det betyder også, at Christian Lønstrup var en af de originale guldvindere fra sæsonen 1992/93, og med 253 kampe for F.C. København, så er Lønstrup også en af de FCK’ere, der er noteret for flest kampe i klubben. Som spiller var Christian Lønstrup placeret på midtbanen, og skal man sætte ord på ham, så er vendingen »en elegant spilfordeler« meget dækkende.

I 1996 forlod Christian Løn-strup Danmark og F.C. København til fordel for den italienske klub Cagliari fra Sardinien. I tiden hos Cagliari nåede Lønstrup at spille knapt 50 kampe – fordelt på Serie A og Serie B – og han blev også noteret for fire scoringer for Cagliari.

I efteråret 1998 vendte Lønstrup så tilbage til Byens Hold, og fik sin »anden debut« i en udekamp mod Superligaens absolutte bundprop B93. Her kom Lønstrup ind fra anden halvlegs start i stedet for Martin B. Larsen, og kunne derfor juble sammen med de øvrige spillere, da Todi Jónsson syv minutter før tid sikrede F.C. København en spinkel 2–1-sejr. Hjemkomsten i 1998 betød også, at Lønstrup blev en del af det FCK-mandskab, der stille og roligt blev bedre og bedre og fra 2001 igen begyndte at vinde danske mesterskaber. I starten af Christian Lønstrups sidste sæson i F.C. København blev han desværre skadet, men han nåede at få en enkelt kamp i foråret 2004 – en 3–2-sejr over BK Frem – og dermed endte »Løns« med et københavnsk cv, der indeholder fire danske mesterskaber. 

Et par af de store højdepunkter

Et kig på Lønstrups 253 kampe for F.C. København afslører mange store kampe, men nogle af dem er større end andre. I sæsonen 2000/01 endte F.C. København som danske mestre – et mesterskab der jo kom i hus blandt andet takket være Zumas fantastiske saksespark – og det betød et forsøg på at kvalificere sig til UEFA Champions League. Vejen mod det forjættede gruppespil så dog svær ud, for Løverne skulle møde det italienske storhold S.S. Lazio, og det første møde blev spillet i PARKEN.

Om den kamp siger Lønstrup:  - Vi vandt med 2–1, og jeg tror faktisk, at der ved vores udlignende mål blev begået straffespark imod mig (korrekt, Sinisa Mihajlovic hev Lønstrup i trøjen, red.). Kampen blev spillet på et tidspunkt, hvor vi var inde i en god periode, og den fulgte efter en supersæson, hvor vi ikke havde tabt i 23 kampe i træk, og hjemme i PARKEN havde vi ikke tabt i over et år. Fra min tid i Italien kendte jeg flere af profilerne fra Lazio, og jeg var endda også tolk i forbindelse med pressemødet inden kampen. Lazio var jo på det tidspunkt et storhold, og de havde jo en række store stjerner i klubben, f.eks. Hernan Crespo, Stefano Fiore, Claudio Lopez, Giuseppe Pancaro og Alessandro Nesta. Det var en fantastisk kamp, og at vi endte med at vinde opgøret med 2–1 på Heine Fernandez’ sene mål var bare helt perfekt.

- Vi spillede en OK kamp dernede, og havde jo 0–0 ved pausen. De kom så foran 1–0, og da vi pressede frem, så scorede de nogle dumme mål i den anden ende. Så jeg husker det som et lidt ærgerligt nederlag i Italien.

En anden af de store kampe i Lønstrups karriere blev også spillet i efteråret 2001. Efter at være blevet sendt ud af UEFA Champions League, så fortsatte F.C. København i UEFA Cup’en, og efter at have slået FK Obilic, så ventede Ajax Amsterdam i anden runde. Første kamp mod hollænderne sluttede 0–0 i PARKEN, og om returkampen i Amsterdam husker Lønstrup:

- Det var en kæmpe oplevelse at møde Ajax i Amsterdam. Vi havde jo fået 0–0 hjemme i PARKEN, og så tog vi derned og spillede en rigtig god kamp. Vi havde masser af fans med dernede, og de blev selvsagt meget glade, da Niclas (Jensen, red.) scorede på frispark til 1–0 kort før tid. Jeg tror vores fans måtte vente i halvanden time på stadion, efter at vi havde vundet, og vi spillere havde det naturligvis rigtig godt, da vi var nede og hilse på dem efter kampen.

- Kampen blev også spillet i en periode af F.C. Københavns historie, hvor vi delvist begyndte at vise os på den internationale scene mod de lidt »halvtunge« hold.

Det er værd at bemærke, at Ajax Amsterdam i de to opgør gjorde brug af både Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart og ikke mindst Andre Bergdölmo, der senere skiftede til Løverne. Sejren over Ajax’ stjerner betød, at F.C. København kvalificerede sig til tredje runde af UEFA Cuppen, hvor Løverne dog tabte med to gange 0–1 i et par tætte opgør mod Borussia Dormund.

Lønstrup goes to Italy

Hvordan var tiden i Italien og havde du succes dernede?

- Vi var der jo i små tre år, og jeg nåede både at spille for Cagliari i Serie A og B. Jeg nåede at have tre forskellige trænere, men havde en god tid dernede, og fik da også scoret nogle mål – blandt andet scorede jeg to mål i en kamp mod Fiorentina.

- Det gik egentlig generelt godt dernede, og man skal huske, at ligaen på det tidspunkt var en af de bedste i verden – jeg nåede jo at spille mod både Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero og Franco Baresi, og faktisk har jeg har en trøje med Baresis nummer 6 liggende derhjemme.

Hvad med familien?

- Jeg har to børn, født i henholdsvis 1995 og 1997, og de var naturligvis med i Italien, hvor hele familien trivedes ganske godt – og jeg er da helt sikker på, at vi godt kunne have taget et par år mere dernede. Men jeg kom jo hjem til F.C. København, hvor jeg var med til at starte en ny æra, og specielt da Roy Hodgson kom til klubben, var det vel et startskud til den klub, som F.C. København er i dag – her tænker jeg på at hente profiler til klubben og få defineret spillestilen. Det var her, at man kunne fornemme billedet af, at noget stort var på tegnebrættet, og at succesen var på vej.

Lønstrup den dag i dag

Hvad laver du så nu? Både jobmæssigt og på privatfronten?

- Jeg boede i Italien igen fra 2008 til 2010, og det gjorde vi blandt andet for, at ungerne skulle opleve et nyt land som større børn. Vi havde en butik dernede, hvor vi solgte danske smykker og ure.  Inden jeg tog derned, færdiggjorde jeg min træneruddannelse, hvor jeg nu har en A-licens, altså den næsthøjeste træneruddannelse. Jeg fik en stilling som ITU-træner hos B93, og vil godt tage på min kappe, at det var mig, der »fandt« Zanka og nævnte ham overfor Carsten V. Jensen. Jeg nåede også at have Bashkim Kadrii under mig, altså ham der nu spiller i OB. Som ITU-træner var jeg ansat delvist af både B93 og DBU, men på trods af, at vi havde rigtig mange gode spillere i B93, så skulle der på et tidspunkt skæres ned – og det betød, at min stilling i B93 blev fjernet.

Men du er da stadig aktiv i trænergerningen?

- Ja. Først var jeg cheftræner i Jægersborg Boldklub i Danmarksserien – så tog vi et par år i Italien – men jeg havde en dialog i gang med Benny Gall, der jo var blevet træner i Elite 3000, og det er der, jeg er assistenttræner nu. Jeg driver dog stadig et lille firma sammen med min kone, og vi beskæftiger os med import og distribution af italienske varer, f.eks. ure. Endelig så har jeg en multihandicappet ven, som jeg på nogle 24 timers-vagter passer en gang hver uge eller hver anden uge.

- Men tanken er da, at jeg vil være træner på højeste niveau, altså få mig en P-trænerlicens – men den uddannelse er jeg ikke startet på endnu, men hvis jeg rykker op i systemet, så skal jeg nok komme i gang med den uddannelse.

Hvad med F.C. København? Har du stadig kontakt til klubben?

- Jeg følger dem altid, og har også et link til mange mennesker i klubben. Her er der ikke så meget tale om spillere, for dem jeg spillede med er der jo ikke – den sidste der forsvandt, var vel Hjalte til AGF. Jeg har naturligvis kontakt til Zanka, men ellers er det folk som Per Wind og Anders Storskov, der er en del af mit system.

- Jeg kommer dog en gang imellem og hilser på Højer, Todi og Diego inde i PARKEN, og prøver også at spille noget Old Boys-fodbold, og det er ikke lang tid siden, at jeg var i byen sammen med Højer og Diego. Vi skulle godt nok have hørt Take That forrige lørdag, men det blev jo aflyst, og så gik vi i byen i stedet for.

Hvad er din største oplevelse som FCK-spiller?

- Der er mange store oplevelse, pokalfinaler og ikke mindst de fire mesterskaber er store – og jeg var jo også med til at vinde det allerførste. Alle ved det er svært at vinde et mesterskab, og jeg har jo vundet fire – men jeg har jo også spillet omkring 30 internationale kampe og også været klubbens anfører, så jeg har haft mange fantastiske oplevelser i FCK-trøjen.

- Jeg tror vist nok også, at jeg i mange år var den eneste FCK’er, der havde scoret i fem kampe i træk, men den rekord må jeg nu dele med Dame N’Doye, for jeg mener også, at han scorede i fem kampe i træk for nylig (korrekt, det skete i foråret 2011, red.)

- Det er nok ikke muligt lige at pege på, hvilken kamp der var størst, der var jo mange, f.eks. var kampene mod Dortmund også store – men hvis man skal hive noget frem fra hukommelsen, så er Zumas saksespark noget, der sidder printet godt fast inde i hovedet – så vigtig en kamp, og så flot et mål. Året efter husker jeg så, at vi desværre tabte både mesterskabet og pokalfinalen på én uge – det kostede et smadret skab for mit vedkommende. Egentlig ærgerligt at jeg to gange har været med til at tabe guldet til sidst og så kun få sølv, for det havde jo været sjovere at have vundet seks mesterskaber – men OK, vi vandt jo også nogle tætte mesterskaber, f.eks. dengang Hjalte scorede i overtiden ude på Brøndby Stadion.

Ser du nogen kampe i PARKEN?

- Jeg ser stadig nogle kampe i PARKEN i ny og næ, men det er nu primært for sønnens skyld. Sammen med ham var jeg inde og se kampene mod blandt andet FC Barcelona og Panathinaikos. Det er jo en lidt anden stemning end oppe i Helsingør, når Elite 3000 spiller, selvom vi dog er en af de klubber i 2. division øst der, med 800 tilskuere i gennemsnit, har flest tilskuere til kampene – og vi har været oppe på 1.200 i en enkelt kamp.

Og så lige til sidst. Hvad var det lige med dig og straffespark?  To forsøg, nul mål, men heldigvis vandt F.C. København begge gange alligevel…

- Har jeg virkelig brændt to forsøg? OK, jeg kan huske, at jeg brændte oppe i Aalborg – men så var jo så nok også derfor, at det ikke længere var mig, der skulle sparke straffespark …

---------

FAKTA OM LØNSTRUP

Navn: Christian Lønstrup
Født: 4. april 1971
Periode i FCK: 1992–1996 og 1998–2004
Kampe: 253
Mål: 22

Bedste mål: Umiddelbart må det være i en hjemmekamp mod Lyngby, hvor jeg hugger den op i hjørnet…