Aldrig spænding om det samlede udfald

Tidlig scoring satte tingene helt på plads
Lillestrøms sidste-minuts-reducering til 1-3 i det første opgør betød, at der stadig var en vis spænding om det samlede resultat, da de to hold gik på banen på Åråsen Stadion. Men spændingen varede kun en halv snes minutter, så gav César Santin endnu en prøve på sit fantastiske speed og antrit. I et tempo som ville have efterladt Usain Bolt grøn af misundelse strøg han igennem i højre side og satte Frode Kippe af undervejs, inden han spillede Ailton ved nærmeste stolpe. Hans landsmand afsluttede med det samme, men Otto Fredrikson parerede, for siden blot at se en hvid skygge suse forbi, og så blafrede netmaskerne. Vi andre nåede lige at opfatte, at Santin havde opsnappet riposten, trukket på tværs og sat bolden i det tomme net.

Forinden havde William Kvist allerede haft et ret stort tilbud, da Hjalte Nørregaard spillede ham godt fri i højre side, men Fredrikson gik godt ud og parerede. Keeperen var i øvrigt det eneste nye ansigt på det norske hold i forhold til det første opgør, hvor Moldskred vogtede målet.

Det spinkle håb, der havde givet hjemmeholdet en vis energi i den første halve snes minutter, var nu forduftet i aftenhimlen over Oslo-forstaden, hvor Lillestrøm hører hjemme, og det kom til at præge begivenhederne.

Københavnerne havde dog ikke til sinds bare at stille sig tilbage og forsvare føringen, men gik frisk og frejdigt til angreb, når lejligheden bød sig. Uheldigvis måtte Peter Larsson trække sig ud af kampen efter kun 19 minutter på grund af den ankelskade, der også tvang ham til at melde afbud til Sveriges landskamp mod Frankrig. Zanka – nybagt U21-landsholdsspiller – kom ind i stedet.

Thomas Kristensen havde haft et nærgående hovedstød lige uden om fjerneste stolpe, og efter 20 minutter lignede det en scoring, da Atiba Hutchinson trykkede af fra kanten af feltet, men skuddet blev i sidste øjeblik blokeret af en nordmand. I samme minut måtte Pospech indkassere et gult kort for at kante Simen Brenne, da han trak forbi ham i et kontraangreb, men det efterfølgende frispark tog den tilbagevendte kaptajn Ulrik Laursen sig nok engang af og headede bolden ud af farezonen.

Ailton på pletten til 2-0
Den pågående canadiske forward Olivier Occean fik bolden over stregen nogle minutter senere, men der blev både vinket og fløjtet for offside. I stedet slog gæsterne kontra, og Hjalte sendte med et følt lob Pospech til baglinien, og han ventede ikke på at bolden lagde sig til rette, men halvflugtede den ind foran mål, hvor Ailton kastede sig frem foran Bertheussen og prikkede bolden i nettet til 2-0.

To gange brasiliansk, og for at gå videre skulle Lillestrøm nu score 5 gange mod københavnerne, hvis bluser i dagens anledning var prydet af et ”Kildevæld”-sponsorat som følge af det norske forbud mod alkoholreklamer.

Efter en halv time lykkedes det hjemmeholdet at reducere, da Occean hoppede højere end Pospech og headede et indlæg i en blød bue over Jesper Christiansen og ind under overliggeren. En ærgerlig scoring, som Thomas Kristensen prompte forsøgte at udbedre, men efter et godt træk på tværs og en 1-2-kombination med Kvist, så sparkede han på stolpen.

Kampen dalede i intensitet hen mod pausefløjtet, og det mest dramatiske var at Occean knaldede en albue i hovedet på Jesper Christiansen i en luftduel, så målmanden måttet tilses et par minutter. Heldigvis var alle tænderne intakte, men han måtte have lukket en flænge på hagen med plaster.

Fortsat FCK-dominans efter pausen
Libor Sionko gjorde comeback efter pausen, da han kom ind på højre kanten, og William Kvist gik ind centralt, mens Thomas Kristensen tog plads på bænken.

Lillestrøm satte to friske folk ind, men det ændrede ikke kampbilledet fra 1. halvleg. Gæsterne sad tungt på begivenhederne, og nordmændene var kun farlige, når Occean en sjælden gang imellem lavede lidt ravage. Det var dog meget tættere på 3-1 end 2-2. Santin spillede smart Ailton fri med en hælaflevering, men Fredrikson klarede, og Sionko havde et fornemt dykkende langskud med venstrebenet, som desværre gik lige over. Efter en times spil var det Hutch, der nød godt af et lækkert oplæg fra Santin, og han bragte sig på skudhold med et par træk, men måtte se keeperen snuppe hans afslutning. Kort efter udgik Santin til fordel for Junior efter en ny, flot præstation i FCK-trøjen.

Det var han dog langt fra alene om i aften, hvor der var stor professionalisme og konsekvens over hele linien. Og da Lillestrøm så sit snit til at tage et frispark, mens muren stadig var under konstruktion, var Jesper Christiansen på sin post og greb sikkert ind. Derfor forekom det også temmelig misvisende, at Simen Brenne fik udlignet med et kvarter igen. En høj bold blev losset ind i feltet på må og få og dalede ned foran ham, og mens forsvaret appellerede forgæves for offside på Occean kunne han udplacere en chanceløs Jesper Christiansen.

Udligning blev et "wake-up-call"
Men selv om den samlede sejr ingenlunde var truet, viste løverne stor moral og vindervilje ved straks at skrue op for blusset og lægge højere pres på hjemmeholdet. Sionko serverede et indlæg fra højre, som Junior var decideret uheldig med at sparke ved siden af et tomt mål, og kort efter var hele tre hvide trøjer totalt fri foran kassen, da Sionko igen centrede fra højre, men igen manglede skarpheden. Angrebet blev dog fastholdt og gav Hutch muligheden for at vise hvor skabet skulle stå – han tog et træk på tværs i feltet og lurede keeperen til at se efter det lange hjørne, alt imens canadieren stenhårdt hamrede bolden op i det nærmeste målhjørne.

De sidste 10-12 minutter var ren opvisningsstil fra et sprudlende FCK-mandskab, der producerede kæmpe tilbud til både Junior og Sionko. Tre minutter før tid fik Junior dog øget til 4-2, da en afslutning fra Hutch blev rettet af, så 18’eren kunne sætte den i tom kasse.

Dermed har han fortsat scoret i alle efterårets UEFA Cup-kampe – seks mål i alt – som alle er vundet overbevisende med de samlede cifre 18-3… Syv af målene faldt mod Lillestrøm, der nok har en dårlig sæson i Norge, men som ikke er noget let hold at score så mange mål mod. F.C. København kan se frem mod 1. runde i UEFA Cup’en, hvor det endnu er uklart, om det bliver til den attraktive seedning eller ej. Lodtrækningen finder sted fredag kl. 13 i Monaco.