KB 1968

50 år siden: Vanvittigt KB-mål afgjorde dramatisk guldkamp

KB har inviteret guldholdet fra 1968 ind til søndagens hjemmekamp mod Randers FC i anledning af 50-året for mesterskabet.

Søndag den 3. november 1968 bød på en af de mest spændende fodbold-afslutninger nogensinde i historien. Inden den 22. og sidste spillerunde kunne fire klubber vinde guld:

Hold V U T Mål Kvotient Point
1.KB 12 3 6 48-25 1,92 27
2.Esbjerg 11 5 5 37-23 1,61 27
3.B1913 11 5 5 37-27 1,37 27
4.Frem 11 5 5 37-29 1,28 27

Målkvotienten afgørende
Indtil 1971 var målkvotienten (mål for divideret med mål mod) afgørende ved pointlighed, hvorefter man gik over til målforskellen (mål for minus mål mod).

KB’s kvotient skyldtes især en knusende 9-0-sejr over AGF tidligere på efteråret. Tidligere havde KB og Esbjerg også spillet 2-2 i et forrygende opgør i Idrætsparken, hvor Holmstrøm brændte straffe ved 2-1 til KB og senere ramte overliggeren. Men sådan er der jo så mange kampe og situationer, der hver for sig har betydning. Alligevel var der én og kun én episode, der blev stående som den altafgørende efter sæsonen…

Esbjerg og Frem vandt, mens B1913 tabte
Esbjerg havde runden før tabt til Horsens og mistet muligheden for selv at afgøre det hjemme mod allerede nedrykningsdømte OB.

OB chokerede dog Esbjerg med tidligt at komme foran 1-0, men inden et kvarter stod det dog 1-1, og midt i halvlegen kom Esbjerg på 2-1. Først efter en times spil kom der lidt ro over tingene, da de kom på 3-1 og siden, og så kunne de ellers bare afvente resultatet fra Aalborg.

I Odense kom B1909 også foran mod Frem og førte 2-1 ved pausen, men Valby-klubben endte dog med at vinde 3-2, men vidste godt, at det ikke rakte til guld, når Esbjerg var foran så stort.

B1913 var også ude af billedet, for de kom bagud i Vejle allerede i første minut og endte med at tabe 2-0.

Tæt opgør i Aalborg
I Aalborg havde hjemmeholdet overvægt i spil og chancer i 1. halvleg, men KB stod godt imod med stærke profiler som Anders Sørensen, Niels Møller og anfører Henning Helbrandt. Og Nils Jensen i målet, med det kærlige tilnavn Tykke Nils, tog hvad der kom.

Et kvarter før tid stod det stadig 0-0, og som de øvrige kampe udviklede sig, rakte det kun til bronzemedaljer. Men så skete der ting og sager! KB’s Karl Aage Skouborg trak ned mod AaB-stopperen Henning Munk Jensen og spillede mesterligt bolden ud til Niels Chr. Holmstrøm der tog den med i fuldt medløb og sendte den forbi den fremstormende Kurt Winde i AaB-målet - i øvrigt far til den senere AaB-keeper Lars Winde.

Men ak… glæden i KB-lejren varede kun tre minutter. På et frispark fra baglinjen fandt AaB’s Kjeld Thorst sin holdkammerat Ole Storch inde foran mål, og han sparkede bolden ind til 1-1. Også Kjelds søn, Søren, fik senere en flot AaB-karriere.

Dermed lugtede der igen af guldfisk i Esbjerg, men seks minutter før tid skete der noget fuldstændig vanvittigt oppe i Aalborg, som afgjorde det hele.

KB’s Bengt Christensen fortæller selv til Politiken:
“Kurt winde har bolden i hænderne, og jeg løber hen imod ham, blot for at genere ham lidt. Jeg er mindst en meter fra ham, da han slipper bolden og vil sparke til den. I skudøjeblikket stikker jeg foden frem, og han sender bolden op i min sål, hvorfra den springer forbi ham og ned mod baglinjen. Jeg var næsten helt sikker på, at den ville løbe til målspark, men så skruede den, gik i zigzag, og en halv meter ind over målstregen, men uden at røre nettet, inden den løb ind på banen igen, hvor Kurt Winde på ny fik fat i den.”

Der var dog ingen tvivl om, at den VAR inde, og heller ingen AaB-protester mod linjevogteren, der vinkede for mål.

Guldfest i KB Hallen
Dermed hentede KB sit første mesterskab siden 1953, og det blev selvfølgelig fejret på behørig vis. På grund af tåge i Nordjylland var det dog lige før, man ikke kunne flyve hjem til Hovedstaden, hvor mange var mødt op i KB Hallen for at fejre deres helte.

KB’s træner var Arne Sørensen - manden, der også stod i spidsen for det danske OL-landshold, der vandt sølv i Rom i 1960 med bl.a. Harald Nielsen som en af de store profiler.

Det var Arnes andet danske mesterskab, og ironisk nok var han også træner i Esbjerg, da de for tredje år i træk vandt i 1963. Men det var et hold, han havde overtaget, hvorimod KB-holdet var et han selv havde skabt, og det lå allerede fast, at han forlod klubben efter sæsonen for at overtage Helsingborgs IF.

Holmstrøm: Skyder uden at tænke
21-årige Niels Chr. Holmstrøm, som gik på lærerseminariet, spillede året før på KB’s 3. hold, men blev sæsonens store profil og topscorer med 23 mål i 22 kampe.

“Mange gange skyder jeg uden at tænke, hvor jeg står. De fleste mister en målchance, hvis de tænker for længe. Det er ligegyldigt, hvilket ben bolden ligger til. Jeg sparker lige godt med dem begge. Derimod er jeg ikke så stærk i hovedspillet. Jeg kan godt komme i luften til bolden, men jeg kan ikke få fart på den. Kun ét af mine mål i turneringskampene er lavet med hovedet. Den svaghed skal væk,” sagde Holmstrøm dengang til Politiken.

Spillerne på holdfotoet er øverst fra venstre: træner Arne Sørensen, Gert Bøgh, Niels Krogdahl, Karl Aage Skouborg, Niels Chr. Holmstrøm, Anders Sørensen, Bengt Christensen, Jan Sørensen, Tommy Jørgensen og Fritz Olai. Nederst fra venstre: Bent Poulsen, Flemming Pedersen, Nils Jensen, Henning Helbrandt, Niels Hagenau, Niels Møller, Kurt Præst og Gorm Jørgensen.