4-0 giver københavnsk fordel

Grønkjær blev klar
Jesper Grønkjær var mod forventning blevet klar til topbraget og indledte på sin sædvanlige venstrekant. – Det kan pludselig gå hurtigt med gamle mænd, sagde Ståle Solbakken til de overraskede medier inden kampen. Desuden var Hjalte Nørregaard tilbage efter at have afsonet karantæne mod OB og skubbede Sionko ud på bænken, hvor også Nordstrand tog plads i stedet for Santin.

Det var dog ikke for at få Grønkjær endnu mere klar, at kampen blev udsat med 15 minutter – det var af sikkerhedsmæssige årsager på grund af Brøndby-fansenes adfærd på Øvre A, hvor man bl.a. havde ødelagt et sikkerhedsnet.

Det betød til gengæld, at stort set alle tilskuere nåede på plads i tide til at se kampens første scoring, som faldt efter bare 3 minutter. César Santin opsnappede bolden i højre side efter en slem fejl af Thomas Rasmussen, driblede ind i feltet og snød 2-3 forsvarere, inden han omkring straffesparkspletten overlod bolden til Grønkjær, der sparkede den sikkert i kassen til en københavnsk drømmestart.

"Vi ligger nr. 1, vi ligger nr. 1"
Til tonerne af ”Vi ligger nr. 1” blev hjemmeholdet båret frem af en formidabel opbakning fra de mange hvidklædte fans i PARKEN, der så et rådvildt Brøndby-mandskab have mere end svært ved at komme ind i kampen. Den veloplagte Ailton diskede ved flere lejligheder op med kælen boldbehandling og delikate tæmninger, men manglede lige det sidste i at komme afgørende fri af forsvaret, og gæsterne måtte flere gange tage grovfilen frem for at bremse de ihærdige løver. Både Schlebrügge og Gislason slap med henstillinger, men efter bare 12 minutter blev Randrup advaret af Peter Rasmussen, da han flåede Santin ned i en kontra på midten. Nedre C nykomponerede straks en særlig hylekoncert til den unge 2’er, der desuden kan se frem til karantæne næste weekend.

Brøndby så ikke meget til bolden de første 15-20 minutter, men kom efterhånden mere i boldbesiddelse uden dog på noget tidspunkt at true Jesper Christiansen & co. I stedet var Ailton centimeter fra at øge, da Kvist lagde en fin bold på tværs i feltet, men brasilianeren kom centimeter for sent til at nå den.

Midt i halvlegen begyndte det at ligne de sædvanlige tætte og fysisk betonede opgør mellem de to hold med meget spil midt på banen og få aktioner foran mål. Brøndby måtte udskifte den skadede van der Schaaf med Jan Jönsson, og det hjalp ikke den i forvejen usikre bagkæde. Omkring den halve time smed von Schlebrügge en let bold væk oppe ved midten, og Kvist sendte straks Santin af sted mod mål. Han valgte desværre at stoppe op i feltet for at afdrible den jagtende von Schlebrügge, som dermed nåede at tackle ham og gøre skaden god igen. Kort efter mistede svenskeren endnu en let bold, denne gang til Ailton, som dog ikke fik afsluttet hårdt nok i feltet.

Mønsterangreb gav 2-0 i overtiden
Mod slutningen af halvlegen var det igen hjemmeholdet, der dominerede mest, men desværre var Grønkjær lidt for ivrig i en situation nede i det ene hjørne, hvor han stemplede Thomas Rasmussen direkte på skinnebenet og logisk nok fik et gult kort. Selv om venstrebacken kom tilbage i kampen var han tydeligvis ikke helt klar, og det var da også i hans side, at kampens bedste angreb blev gennemført i halvlegens overtid.

Efter forarbejde af Hutchinson kombinerede Kvist og Pospech kvikt og direkte, og sidstnævnte slog et perfekt indlæg til Ailtons pandebrask, og en forstenet Stephen Andersen nåede kun at kigge langt efter bolden, før den smældede ind i netmaskerne i det ene målhjørne.

I pausen satte Jallow ind i stedet for den skadede Thomas Rasmussen, mens Jan Kristiansen gik ned på venstre back-pladsen. Få minutter ind i 2. halvleg måtte også Duncan udgå med en skade, da han uden en modstander i nærheden gled på midten af banen og tilsyneladende forvred et knæ.

I de første 5-10 minutter efter pausen Brøndby forsøgte dog at kæmpe sig tilbage i kampen, men bortset fra at Holmén kiksede en flugter efter hjørne, så kom de stadig ikke frem til noget. Det gjorde hjemmeholdet til gengæld, da Hutchinson brød et Brøndby-angreb og iscenesatte en 3-mod-3-kontra, men Ailton mistede bolden i feltet, da han skulle trække sig fri til den afgørende afslutning.

Efter en god time var begge brasilianerne helt fri, og Santin spillede Ailton, som på kanten af feltet afsluttede for svagt med venstre, så Stephan Andersen ikke kom i problemer ved den lejlighed. Brøndby-keeperen slap også med skrækken få minutter efter, da Ailton afdriblede et par mand og fandt Kvist i fri position, men fra kanten af det lille målfelt sparkede han desværre forbi mål.

Opvisning i de sidste 20 minutter
På kort tid havde Byens Hold dog atter fået godt greb om begivenhederne, og de sidste 20 minutter skulle vise sig at blive ren opvisning. Vingaard og Nordstrand afløste Grønkjær og Santin, og efter mindre end et minut på banen førte Nordstrand bolden godt op langs midteraksen og spillede Ailton fri i feltet på det helt rigtige tidspunkt. Jönsson og von Schlebrügge jagtede desperat den farlige brasilianer, men kolliderede klodset på kanten af feltet, så Ailton havde fred og ro til at udplacere Stephan Andersen til 3-0.

Blot tre minutter senere var Nordstrand på færde igen, men mistede bolden i feltet i nærkamp med tre Brøndby-forsvarere, der dog ikke fik slået bolden langt nok væk. Uden for feltet lurede Oscar Wendt og sparkede resolut returbolden fladt ind ved den ene stolpe med sit højreben, og så stod det pludselig 4-0.

Et Brøndby-hold i frit fald kunne let have indkasseret både fem og seks mål i det sidste kvarters tid, men slap med de fire efter en usædvanligt tam indsats med tanke på kampens store  betydning. F.C. København viste derimod igen, at man er klar når det virkelig gælder og leverede en af sæsonens allerbedste kampe. Det forsvar, der slap tre dumme mål ind i Odense i onsdags, spillede en fuldstændig fejlfri kamp og slap ikke Brøndby frem til noget som helst, og i det hele taget kan alle de hvidklædte aktører se tilbage på en meget fornem præstation.

Efter torsdagens pokalfinale mod AaB venter nu blot en udekamp i Esbjerg og en hjemmekamp mod Randers, så intet er afgjort endnu. 4 point i de to kampe vil dog - på grund af målscoren - være nok til at sende guldet "hjem" til København, medmindre Brøndby også smider point hjemme ude mod AGF eller hjemme mod FC Midtjylland.