Tobiasen, Frandsen og Uldbjerg jubler

25 år siden: Pokalsejr i Herfølge

Da vi spillede i Istanbul for en uge siden, var det præcis 25 år siden vi indledte foråret med en pokalkamp i Herfølge den 12. marts 1995. På grund corona-udviklingen udsatte vi artiklen en uges tid, men genoptager serien nu.

Kort resumé
Vi indledte efteråret 1994 med otte kampe uden sejr, hvorunder Benny Johansen kom tilbage og afløste Keld Kristensen som cheftræner. I løbet af efteråret blev spillet og resultaterne bedre, og oktober-november bød på seks sejre, en uafgjort og tre nederlag, og vi slap væk fra de to sidste pladser i tabellen, der ikke kom med i forårets slutspil.

Brian Flies blev korsbåndsskadet i efterårets sidste kamp, og det forlød bl.a., at den 23-årige amerikanske VM-reserve, Brad Friedel, var på vej til København. Vi var også ude efter den finske landsholdsreserve, Petri Jakkonen fra MyPa, men han var for dyr. Men der kom aldrig en ny keeper, og i stedet var 20-årige Karim Zaza backup for 42-årige Per Poulsen.

Men der var heller ikke meget at handle for, eftersom årsregnskabet viste nogle hundrede tusinde kroner med røde tal efter det foregående års overskud på 1,7 mio. kr. Administrationen på Svanemøllevej var reduceret til fem mand, og der var lagt planer for at sælge villaen og rykke ind i Parkens gamle hovedtribune.

Den eneste nye spiller blev Fremad Amager-angriberen Mukremin Jasar, og hans klubkammerat Christian Clem fik også et tilbud, men foretrak at skifte til Brøndby. Clem er dog noteret for en enkelt FCK-kamp, idet han spillede med i en TOTO-kamp i Polen i sommeren 1993.

To af vores ungseniorer forlod os, Brian Odefey og Kiwin Pedersen til henholdsvis Fremad Amager og Helsingør, mens Benny Johansen havde pæne forventninger til 18-årige Kristoffer Johannsen, der havde spillet alle vores træningskampe og gjort det fint som venstre kant, men den nuværende Næsby-træner fik kun et enkelt indhop senere på foråret.

Første møde med Herfølge
Kim Mikkelsen var den eneste Superligaspiller, der forlod os til fordel for Herfølge, som netop var vores pokalmodstander i forårspremieren. Klubben havde sat kursen mod Superligaen og endte foråret med at vinde kvalifikationsligaen efter kun et enkelt nederlag i 14 kampe.

Sjællænderne kom dog til kort i de to klubbers første møde nogensinde, som blev indledt med "mind games" fra deres cheftræner Ole Mørch. Han sendte nemlig Kim Mikkelsen med ud til opvarmning, selv om klubberne havde en mundtlig aftale om, at han ikke skulle spille mod os. Han sad dog på tribunen, da de gik ind til selve kampen.

Kim Mikkelsen


"Det lyder fornuftigt," sagde Benny Johansen til TV2. "Jeg har hele tiden regnet med, at Herfølge ville leve op til den aftale vi havde indgået for at de kunne få Kim Mikkelsen til rådighed hernede. "Det har nok været et forsøg på at irritere os lidt og få påvirket os lidt, fordi vi jo kendte Kim som en særdeles farlig spiller med mellemrum."

Tidligt bagud i det lokale lydinferno
De havde dog stadig eks-FCK'erne Kenneth Wegner og Søren Lyng, og de kunne juble allerede efter seks minutters spil. Jimmy Kastrup blev sendt i dybden af bror Kenneth, løb bag om vores tøvende forsvar og udplacerede fra spids vinkel Per Poulsen."

"Koncentrationen svigtede. Der var så megen larm, at vi ikke kunne kommunikere, og så gik vi fejl af hinanden," sagde Lønstrup bagefter med henvisning til de 2.711 tilskuere på tribunerne, som dengang bestod af en langside med siddepladser og lave ståpladstribuner på de øvrige sider.

Tilskuere i Herfølge


Vi rystede dog chokket af os og udlignede kort efter, da Lars Højer snød Gert Nodin og serverede et perfekt indlæg til Per Frandsen, der headede 1-1 ind bag Kai Larsen.

Siden dominerede vi kampen mere og mere, og debutanten Mukremin Jasar havde en god mulighed for at bringe os foran.

Mukremin Jasar afslutter


Fem minutter før pausen hjalp Nodin os på vej, da han helkiksede en clearing, som blev til en flad bold ind i eget felt, hvor Per Frandsen sagde tak med en flad, præcis inderside og bragte os foran 2-1.

Mios og CV's første af fem
Inden pausen sørgede Michael Mio for 3-1 med det første af hans i alt 5 mål i FCK-trøjen med et smukt, fladt hug med venstre lidt uden for feltet, efter Frandsen fikst hoppede over et Højer-indlæg.

Carsten V. Jensen kom ind for Michael Johansen efter pausen, og efter et kvarters tid kom han også på tavlen for første gang, og han scorede i øvrigt også 5 mål for os i alt. Den tidligere Herfølgespiller øgede til 4-1 på et flyvende hovedstød efter et indlæg fra den storspillende Per Frandsen, der befandt sig godt som hængende angriber i vores 3-6-1-formation med kun debutanten Mukremin Jasar på toppen. CV er ikke rigtig synlig på biledet, men han er landet nederst til højre bag keeperen.

Carsten V. Jensen scorer på flyvende hovedstød

Resten af kampen blev også ret underholdende med masser af angreb fra begge sider, men vi var bare en klasse bedre den eftermiddag og kunne mageligt have scoret flere mål, både før og efter at Danny Jung reducerede til 2-4.

Utænkeligt at tage med hænder
Mod slutningen lugtede Herfølge for alvor blod, da Lønstrup fik sit andet gule kort for hånd på bolden, hvilket han - og mange andre - dog ikke mente var helt fair: "Jeg havde jo et gult kort i forvejen, så det var fuldstændig utænkeligt, at jeg med vilje ville tage bolden med hænderne. Jeg blev skubbet, og det sagde jeg også til dommeren."

Christian Lønstrup udvises


Senere på aftenen trak AB's Jan Bjur lod til semifinalerne, og efter at akademikerne netop havde sendt Brøndby ud af pokalen, ville han gerne møde FCK, "for vi slog dem 5-2 i en træningskamp", men fik i stedet OB, mens vi fik fornøjelsen af AaB.

Men første skulle vi i gang med Superliga-foråret, og det gik lidt bedre end i år, men ikke meget. Følg med de kommende uger!


Søndag den 12. marts 1995, kl. 15.00 på Herfølge stadion. Giro Cup, kvartfinale
HERFØLGE-F.C. KØBENHAVN 2-4 (1-3)
7.: 1-0 Jimmy Kastrup
8.: 1-1 Per Frandsen
40.: 1-2 Per Frandsen
43.: 1-3 Michael Mio Nielsen
63.: 1-4 Carsten V. Jensen
69.: 2-4 Danny Jung
2.711 tilskuere. Dommer: Jørn West Larsen
Advarsler: Per Frandsen og Martin Johansen, F.C. København.
Udvisning: 87.: Christian Lønstrup, F.C. København.

1 Per Poulsen - 2 Ole Tobiasen, 6 Christian Lønstrup, 3 Diego Tur - 5 Lars Højer, 4 Morten Falch, 15 Per Frandsen, 17 Michael Mio Nielsen, 11 Michael Johansen (46.: 16 Carsten V. Jensen), 8 Iørn Uldbjerg - 19 Mukremin Jasar (69.: 10 Martin Johansen).

Ikke benyttet: 18 Karim Zaza