Sune Smith-Nielsen

Værtsfamilier søges til F.C. Københavns Talentafdeling

F.C. Københavns Talentafdeling søger løbende flere værtsfamilier, der gerne vil bidrage til, at nye unge FCK-spillere får en fantastisk tilværelse i København.

”Værtsfamilierne er et af mange vigtige elementer i vores arbejde med at uddanne fremtidens professionelle fodboldspillere,” siger udviklingsdirektør Sune Smith-Nielsen.

”Vi er rigtig glade for de værtsfamilier, vi allerede har, men da vi forventer, at behovene bliver større i fremtiden, så vi vil gerne udvide med flere familier. På den måde kan vi bedst muligt tiltrække og integrere de unge talenter i forhold til netop deres individuelle ønsker og behov.”

”Klubben hjælper selvfølgelig på alle de områder, hvor vi kan, både på og uden for banen, men vi kan ikke undvære værtsfamilierne til at give spillerne en stabil og tryg hverdag. Det er vigtigt, at de også får nogle sociale relationer uden for Talentafdelingen og vores skoleundervisning, hvilket især vil sige i eftermiddags- og aftentimerne,” siger Sune Smith-Nielsen.

Kravene til en værtsfamilie er blot, at man skal bo i rimelig afstand til træningsanlægget på Peter Bangs Vej, og at spilleren har sit eget værelse. Værtsfamilien får et beløb, som dækker udgifter til kost og logi efter gældende regler på området.

>> Søg her om at blive værtsfamilie

‪Værtsfamiliernes faste kontaktperson i Talentafdelingen er Kristoffer Johansen, der er Head of Education & Player Care, og her uddyber han erfaringerne og behovene:‬

”Værtsfamilierne er primært til vores udenlandske spillere, der af den ene eller anden årsag ikke ønsker at bo alene i egen lejlighed, men det kan også være danske spillere, der har langt til hjemmet,” fortæller Kristoffer Johansen.

”De fleste danske spillere bor dog hjemme, men hvis man kommer til København fra et andet land og måske en lidt anden kultur, har man brug for trygge rammer, når man samtidig skal passe både elitefodbolden og skolegangen.”

”Det er selvfølgelig en fordel, hvis familien taler engelsk, men selve familiestrukturen er ikke afgørende. Det vigtigste er, at man har lyst til at have et ungt menneske boende i hjemmet og er indstillet på at hjælpe med at få hverdagen til at fungere bedst mulig.”

”Man behøver heller ikke være fodboldinteresseret, og selv om man jo på en måde bliver en del af FCK-familien, så er det også vigtigt for spilleren, at det hele ikke handler om fodbold i alle døgnets timer. Men selvfølgelig skal man være opmærksom på, at spilleren befinder sig i et elite- og præstationsmiljø, hvor kravene nok er lidt anderledes, end hvis man f.eks. er almindelig udvekslingsstudent.”

”Derfor har vi også investeret i at bygge et setup i Talentafdelingen, der bedst muligt støtter hele vejen rundt. Ikke kun med det fodboldfaglige i trænerstaben, men også med en sundhedssektor, med en mentaltræner, med skolesamarbejde og samarbejdet med forældre og værtsfamilier.”

”Så går man og overvejer, om det kunne være en mulighed for familien, så kontakt os endelig. Vi tager gerne en helt uforpligtende snak om, hvad det nærmere indebærer at være værtsfamilie,” siger Kristoffer Johansen.

Værtsfamilie-case: Marko Stamenic

Marko Stamenic er et af flere eksempler på en udenlandsk spiller, der havde rigtig stor glæde af en københavnsk værtsfamilie, da han kom fra New Zealand i 2020.

”Der er ingen tvivl om, at Markos udvikling på fodboldbanen gik hurtigere end forventet, fordi han trivedes så godt i hverdagen hos en fantastisk familie, hvor han virkelig blev velintegreret,” supplerer Sune Smith-Nielsen.

Marko var 18 år, da han kom til København midt under Covid-19 pandemien og skulle finde sig til rette på den anden side af jordkloden, hvor der også var 12 timers tidsforskel til New Zealand.

”Det var ikke nemt, for på grund af Covid-19 kunne jeg ikke rejse hjem, og min familie kunne heller ikke rejse herop, men jeg havde en fantastisk værtsfamilie ude på Vestamager, som hjalp mig helt utroligt,” har Marko fortalt i en podcast om hans første tid i København.

”Da jeg voksede op, var jeg jo vant til, at mine egne forældre sørgede for alt muligt med mad, tøj og så videre for at støtte op om min fodboldkarriere, men nu stod jeg pludselig på egne ben i et nyt land og en ny kultur. Der tog familien mig virkelig ind som deres egen søn, og jeg følte virkelig, at jeg blev modnet meget hurtigt. Og de lod mig endda låne deres bil, så jeg kunne køre til træning om vinteren,” sagde Marko Stamenic med et smil.

>> Hør hele podcasten med Marko her

Marko Stamenic

>> Søg her om at blive værtsfamilie