Zanka og Vingaard jubler

Fokus på AGF

Det er kun en uge siden, vi satte fokus på AGF forud for udekampen i Aarhus, så i denne fokus-artikel dykker vi i stedet ned i nogle af de i alt 84 kampe, de to klubber har udkæmpet mod hinanden siden 1992.

45 af dem har været i Parken, inklusive pokalfinalen for næsten præcis fem år siden, den 5. maj 2016, hvor AGF ganske vist havde status af hjemmehold.

De første opgør
Skruer vi tiden helt tilbage til vores første sæson 1992/93, så blev ingen af vores hjemmekampe mod AGF spillet i Parken. Banen var i så dårlig forfatning i efteråret, at vi den 29. november måtte spille på Gentofte stadion (og vandt 3-1), og den 28. marts 1993 måtte vi heller ikke spille i Parken, fordi det nye græs skulle være klar til Danmark-Spanien tre dage senere. I stedet mødtes vi på Østerbro stadion og vandt igen 3-1.

Vores første AGF-kamp i Parken blev derfor den 1. august 1993, hvor vi vandt 2-0.

Efter tre hjemmesejre i træk, vandt vi kun kun to ud af de næste ti hjemmekampe mod AGF i perioden 1994-98, og den ene var først efter forlænget spilletid i pokalen). Siden 1999 har vi dog haft et solidt tag på de hvi'e, som dog af gode grunde ikke har optrådt i hvidt, når de gæstede os.

Indtil 2020 tabte vi således kun to ud af 33 hjemmekampe, men et 2-4-nederlag i tredjesidste runde var ved at koste os sølvmedaljerne sidste sæson.

(Artiklen fortsætter under billedet)

unibet ANNONCE | 18+ | STOPSPILLET.DK | SELVUDLUK VIA ROFUS.NU | SPIL ANSVARLIGT

Største sejre
Vores største hjemmesejr over AGF er på 5-0 og faldt i Superliga-forårspremieren den 7. marts 2010.

Tre gange har vi vundet 4-0: i 2000, i 2003 og i 2017.

Der har dog også været mange tætte kampe, og et par gange har vi først sikret sejren i de sidste ti minutter. F.eks. den 6. april 2017, da Ludwig Augustinsson scorede sejrsmålet til 2-1 i det 82. minut, eller den 13. april 2014, hvor Igor Vetokele scorede kampens enlige mål i det 84. minut.

To gange har vi også været bagud 0-1 i 2. halvleg og alligevel vundet 2-1. Den 23. november 2008 scorede Morten Nordstrand og César Santin, efter at Nando Rafael havde bragt AGF foran 1-0, og den 29. maj 2016 scorede Thomas Delaney og Federico Santander, efter at Morten Duncan Rasmussen havde bragt AGF foran 1-0.

Nordsaksen
Og så tager vi da også gerne et af flotteste mål med fra vores indbyrdes kampe, selv om Morten Nordstrand havde AGF-trøje på, da han udlignede til 2-2 på saksespark...

Seneste møde i Parken
Sidst vi mødtes i Parken, var vi tæt på endnu et nederlag, indtil det famøse VAR-straffespark for hands på Benjamin Hvidt. Dommeren fløjtede fejlagtigt kampen af, mens VAR-tjekket stadig var i gang, men heldigvis fik Jonas Wind chancen fra 11-meter pletten og udlignede til 3-3 i det 11. tillægsminut.