Jess Thorup

Thorups tanker om den første måned

Søndag eftermiddag i Haderslev leverede spillerne en fremragende præstation, især i de første 45 minutter, selv om der har været meget virak uden for banen, og holdet var uden flere af de faste profiler.
 
Her forklarer cheftræner Jess Thorup hans egne tanker og overvejelser efter den første måned i jobbet og fortæller om den dialog, som han og spillerne har haft.
 
Respekt for historikken
”Da jeg tog hul på jobbet, ville jeg gerne sætte mit præg på tingene og ændre lidt på nogle forskellige forhold. Der måtte jo være en grund til, at man over det sidste år til halvandet var endt hvor man var, så og derfor ville jeg gerne ændre lidt på nogle ting,” indleder Thorup, der godt ved, at alle hans ord bliver vendt og drejet af medier og fans.
 
”Hvis jeg skal svare ærligt og præcist, er jeg nødt til at tage udgangspunkt i, hvad det er jeg har oplevet fra mine første dage og til nu, men jeg vil gerne understrege, at jeg har den største respekt for historikken i klubben, og for det arbejde Ståle har udført, og det arbejde, som Hjalte lavede i den mellemliggende periode,” understreger han, inden han fortsætter sin refleksion.
 
”Ved at ændre på nogle ting, ville jeg gerne prøve at frigøre noget energi og spillelyst og på den måde forløse tingene og det enorme potentiale, som er i truppen, og som man også har kunnet se i nogle af de tidligere kampe i år.”
 
Mere frihed og fleksibilitet
”Det ville jeg først og fremmest gøre ved at give mere frihed på banen og tillade en mere fleksibel måde at forsvare på og angribe på. Ude på træningsbanen fornemmede jeg, at det gik godt, når jeg kunne stå og guide og vejlede spillerne, og de gav også selv udtryk for, at de havde en god fornemmelse, og at det var den vej, vi skulle gå.”
 
”Men når de kom ind på banen, og det pludselig begyndte at gælde noget, så kunne jeg se, at de blev forkrampede og ikke kunne udføre det på samme måde som på træningsbanen. Frygten for at lave fejl, og frygten for at tabe så ud til at tynge dem. Så det tog vi en god snak om efter de første kampe, for alle kunne jo se, at det ikke var ret godt, det vi præsterede mod Midtjylland og Randers.”
 
Ikke læst truppens tilstand rigtigt
”Efter den snak kunne jeg godt se, at jeg nok ikke havde læst truppens tilstand rigtigt i starten. Jeg underkendte nok, at de havde fået nogle vaner over længere tid om, at tingene skulle gøres på bestemte måder, og at de af mange forskellige årsager var ramt på det mentale område. Og jeg indså, at de justeringer, jeg lavede, ikke fik dem til at sænke skuldrene, slappe af og føle glæde og tryghed ved spillet på banen, men måske snarere tværtimod.”
 
”Så jeg skulle lige finde nøglen til at forstå, hvor de var, og under snakken fornemmede jeg også, at det med talkombinationer fyldte rigtig meget, ligesom det har gjort i medierne. Så jeg sagde til dem, at nu stopper vi al snakken om systemer. Jeg vil ikke høre et ord mere om talkombinationer, nu snakker vi principper, som f.eks. kunne være sådan noget som offensivt mindset, eller genpres eller løbemønstre og alle de her ting.”
 
Behov for trygt fundament
”Men jeg sagde også, at vi derfor går tilbage til noget, hvor vi er lidt mere trygge, i hvert fald i forhold til, hvordan vi står i udgangspositionen, når vi skal forsvare os. Til noget vi kender, og som giver et andet fundament for den måde, vi gerne vil spille på.”
 
”Og det så jeg pludselig meget af i Haderslev, hvor vi spillede meget mere fremadrettet og frigjort. Og det umiddelbare indtryk fra kampen blev bekræftet af de data, som staben lagde frem bagefter, at vi f.eks. stod mere på modstanderens banehalvdel, end vi har gjort før, vi spillede mere possession på den sidste tredjedel end før, og vi erobrede flere bolde på modstanderens halvdel. Alt det vi gerne ville!”
 
Kun et lille skridt
”Til vores møde i mandags sagde flere af spillerne også, at de virkelig havde nydt at være på banen, specielt i 1. halvleg, og alt i alt gav det mig en fornemmelse af, at der måske ikke er så langt igen. Men vi tager stadig én kamp ad gangen og taler ikke om medaljer og pokalfinaler og så videre, for som jeg også sagde søndag aften, så var det her kun et lille skridt i den rigtige retning. Nu er det op til os at vise, at vi kan fortsætte i den retning på søndag mod Horsens,” slutter Jess Thorup.