25 år siden: AaB-hævn på billig baggrund

Superligaforåret i 95 udviklede sig i den gale retning!

Det var ellers begyndt udmærket med to sejre, tre uafgjorte og kun et enkelt nederlag i de første seks kampe, men vi kunne åbenbart ikke både slå AaB ud i pokalsemifinalerne og følge med i Superligaen.

Efter vi havde tabt 1-4 i Silkeborg og 0-3 i Aarhus tog aalborgenserne en knusende hævn, men på en billig baggrund, da de let og ubesværet kørte os over med 4-0 i Parken!

Vi lå ikke til medaljer...
Det var den eneste kamp hele foråret, hvor forsvaret ikke bestod af Ole Tobiasen, Michael Mio og Diego Tur, for de to sidstnævnte afsonede en spilledags karantæne. Samtidig var Morten Falch ude resten af foråret med en skade, så Lønstrup rykkede ned som sweeper, og Michael Giolbas spillede en uvant stopperplads i 1. halvleg, hvorefter han byttede med Carsten V. Jensen.

Ændringerne i bagkæden betød nok noget, men der var også andre bud på, hvorfor det gik så galt:

”Vi har simpelthen ikke været klar oven i hovederne til de tre sidste kampe,” sagde Lars Højer bagefter, hvor han også undrede sig over, at klubben havde tilladt Benny Johansen at rejse fire dage til Qatar for at drøfte kontrakt med Rayyan Sports Club. De ønskede ham nemlig som efterfølger til Jørgen E. Larsen, der skulle være landstræner i Qatar, og Benny havde et kontrakttilbud med hjem i tasken, som han skulle tygge på.

”Jeg er ikke sikker på, det var sket, hvis vi havde ligget til medaljer,” bemærkede Højer.

Men vi lå netop ikke til medaljer, og det - plus udsigten til en pokalfinale - kan også have ligget i baghovederne på flere af spillerne, for det var tydeligvis ikke et toptændt FCK-hold, der gik på banen mod AaB's mesterskabsfavoritter.

0-3 efter 35 minutter
Især 1. halvleg var langt under niveau, hvor der igen blev spillet for meget på kryds og tværs og for lidt frem ad banen. Der manglede energi i de offensive forsøg, og i duelspillet kom vi enten til kort eller tabte andenboldene.

AaB kom foran allerede efter et kvarters tid, da den nybagte landsholdsspiller, Erik Bo Andersen, snød Ole Tobiasen i feltet og fyrede af. Lønstrup blokerede skuddet, men bolden gik på tværs til en helt fri Calle Facius, der enkelt sparkede den i tom kasse og noterede et af sine relativt få mål for nordjyderne.

Inden uret rundede tyve minutter headede Peter Rasmussen et indlæg fra Lars Thomsen på stolpen, hvorfra den sprang lige ud i hovedet på Erik Bo Andersen, der havde endnu lettere end Facius ved at dirigere den ind til 2-0, hvilket var hans første mål i Parken.

Ti minutter før pausen øgede Torben Boye til 3-0, da han ret uhindret headede et Lars Thomsen-hjørne i nettet fra kanten af målfeltet, og nu frygtede man, at det kunne blive en rigtig grim eftermiddag i Parken.

Heldigvis fortsatte AaB ikke i samme tempo, og inden pausen havde vi med en smule held rettet lidt op på tingene, da Højer fik et par frispark 25-30 meter for mål. Men det første blev grebet ud af Thomas Gill, og det andet smældede mod overliggeren. Han nåede også at sende en svær medløbsflugter tæt forbi det ene målhjørne, så helt uden chancer var vi altså ikke.

Aldrig spænding
Efter pausen kunne Per Frandsen også have reduceret, da han lidt tilfældigt opsnappede et blokeret skud fra Højer, men han afsluttede for svagt lige på Gill.

Så spænding blev der aldrig om udfaldet, og tyve minutter før tid viste AaB igen den skarphed, som vi manglede i offensiven. Erik Bo sendte Jens Madsen afsted i venstre side, og han strøg til baglinjen og lagde et præcist cutback til Erik Bo, der snedigt løb væk fra de stillestående forsvarere og sparkede bolden fladt i nettet med en præcis inderside.

Frandsen fik en sidste chance for at pynte på cifrene, da han fra midten af AaB’s halvdel forsøgte at overliste Gill med et listigt lob, men nordmanden nåede lige akkurat at fiste bolden væk.

Danica Pension lige om hjørnet?
Da var pressen for længst begyndt at slibe knivene til at skære tingene ud i pap i mandagsaviserne, som f.eks.:

”Samtlige F.C. Københavns spillere burde i dag møde op på hovedsponsor Danicas kontor for at få drøftet pensionsforholdene. Det er ved at være på tide.”

Men fortvivl ikke, kære læser - både spillet og resultaterne blev bedre i de sidste kampe frem mod sommerpausen!

Matchfacts
Søndag den 14. maj 1995, kl. 15.00 i Parken. Superliga-slutspil, 9. runde
F.C. KØBENHAVN-AAB 0-4 (0-3)
14.: 0-1 Calle Facius
20.: 0-2 Erik Bo Andersen
35.: 0-3 Torben Boye
71.: 0-4 Erik Bo Andersen
6.916 tilskuere. Dommer: Claus Bo Larsen. Advarsler: Lars Højer og Per Frandsen, F.C. København, og Torben Boye, AaB.

F.C. København: 1 Per Poulsen - 2 Ole Tobiasen, 6 Christian Lønstrup, 12 Michael Giolbas - 16 Carsten V. Jensen, 5 Lars Højer, 14 Morten Nielsen, 8 Iørn Uldbjerg (53.: 19 Mukremin Jasar) - 10 Martin Johansen (46.: 9 Rene Tengstedt), 15 Per Frandsen, 11 Michael Johansen

Ikke benyttet: 18 Karim Zaza

AaB: Thomas Gill - Torben Boye (82.: Jacob Krüger), Ib Simonsen, Jes Høgh - Calle Facius, Lars Thomsen, Henrik Rasmussen, Jan Pedersen - Peter Rasmussen, Jens Madsen (73.: Thomas Thomasberg), Erik Bo Andersen

Ikke benyttet: Lars Winde