Ole Tobiasen
Ole Tobiasen i et pokalderby i foråret 2005

25 år siden: Tobiasen-debut i TOTO Cup

I vores serie "For 25 år siden" afsluttede vi sidste uge klubbens første sæson, der endte med det danske mesterskab - og bare en uge efter den sidste kamp, gik det løs i den daværende TOTO Cup.

En europæisk sommerturnering, der blev indført i begyndelsen af 60'erne af de europæiske tipstjenester. Formålet var at sikre, at der var kampe nok til tipskuponerne i de europæiske lande, mens de nationale turneringer holdt pause.

Hvad var TOTO Cup?
FCK var også med i 1992, hvor vi vandt vores gruppe med Grasshoppers, Admira Wacker og Slovan Liberec. Indtil var der fire hold i hvert gruppe, som mødtes ude og hjemme, men i 1993 var der fem hold i gruppen, som kun mødtes én gang - faktisk samme model som de første UEFA Cup, bare med den forskel, at man ikke gik videre fra TOTO-grupperne. Det kom senere, da UEFA overtog turneringen i 1995 og gav tre hold mulighed for at kvalificere sig til UEFA Cup'en. Turneringen eksisterede indtil 2008.

Et af de største problemer med turneringen var, at selv fodboldspillere har behov for (og krav på) lidt sommerferie. Derfor var det altid  svært at tippe disse kampe, for man vidste aldrig, hvordan holdene stillede op. Tendensen var dog, at de østeuropæiske hold altid stillede stærkt op for at få fingre i de pengepræmier, der blev udbetalt i schweizer-franc. Dem kunne alle bruge - men nogle mere end andre!

Mange lande praktiserede den regel, at turneringen kun var åben for hold, der ikke i forvejen var kvalificeret til europæisk fodbold, og de største nationer stillede stort set aldrig op (fx England, Spanien, Frankrig og Italien), før UEFA overtog turneringen og lokkede med UEFA Cup-kvalifikation.

I 1993 var vi i gruppe med Pogoń Szczecin (Polen), IFK Norrköping (Sverige), Austria Wien (Østrig) og Lausanne (Schweiz), og for præcis 25 år siden gik turen til den første kamp ude mod polske Szczecin.

Mange unge "ferieafløsere"
Som sagt var det kun en uge siden, vi havde fejret det danske mesterskab, så en række førsteholdsspillere var sendt på sommerferie, og i stedet gav man chancen til en række unge "kontrakt-talenter". Det var unge talenter, der enten spillede på KB's ynglingehold eller på det U23-hold, som Bjarne Hansen - vores nuværende scout - stod i spidsen for i de første sæsoner. Der var en separat U23-turnering, som kan sammenlignes med nutidens reserveliga, men den historie kan vi tage en anden gang.

Ved sæsonstarten i sommeren 1992 tilhørte Morten Falch også denne gruppe, og han blev som den første rykket fast op i førsteholdstruppen som 19-årig allerede i efteråret 1992. Mange genkender også den 18-årige ynglingemålmand Karim Zaza, som dog ikke fik spilletid i TOTO Cup, men fik en del kampe på bænken i foråret 1994. Men en række af de unge fik debut i denne kamp i Szczecin: Christian Bank, Jan Carlsen, Christian Clem, Kim Larsen, Leif Nielsen og Ole Tobiasen startede inde, og Morten Skaaning og Michael Nenander blev indskiftet.

17-årig Ole Tobiasens debut
Vi fornærmer nok ikke nogen ved at sige, at Ole Tobiasen fik den største karriere af dem alle. Han fyldte først 18 et par uger senere, men fik altså her sin officielle FCK-debut - og det blev siden til 141 kampe, 3 mesterskaber og 3 pokaltitler i de to perioder, han var i klubben. Han etablerede sig på førsteholdet allerede i foråret 1994, da han blev indskiftet i Silkeborg, hvor vi tabte hele 0-5... men Ole fik stor ros og beholdt pladsen resten af foråret og de kommende sæsoner, indtil han i vinteren blev solgt til Heerenveen. Siden skiftede han i 1997 til Ajax og i 2002 til AZ, inden vi hentede ham tilbage i 2003-05.

Ole Tobiasen
Foto: FCK Fanklub

Ole bor i dag i Holland, hvor han har haft forskellige assistent-trænerjobs, og for ganske nylig er han blevet assistent-træner i Almere City FC i den næstbedste række.

Og kampen kort...
Vi tabte kampen mod Pogon med 1-4, og vores mål blev scoret af Michael Johansen. Meget mere er vi desværre ikke i stand til at fortælle om kampen, for det var meget sparsomt, hvad medierne dengang skrev om turneringen. Altså bortset lige fra, når vi sendte førsteholdstruppen til USA og stillede med et lånehold. Men den historie må vente et par uger...

Holdkort fra TOTO Cup
Det originale holdkort fra kampen mod Szczecin